Leader Maaseutukehitys -logo
varnes-hippos ravirata ja sanna

Rakkaudesta hevosiin – Hankasalmen ravirata

Mitä teille kuuluu nyt? -juttusarja

Hankasalmen ravirata Varnes-Hippos on hyvä esimerkki paikasta, joka ei olisi nykyisessä tilassaan ilman Leader-maaseuturahoitusta. Hankasalmen Hevosystäväinseura on kohentanut ja kehittänyt paikkaa useiden vuosien ajan, myös ahkeran talkooväen voimin. Radan säännölliset harjoitusravit ja Toto-ravit vetävät hevosväkeä Hankasalmelle kauempaakin.

Hankasalmen ravirata on perustettu 1950-luvulla ja se oli jossain vaiheessa jopa vuosia käyttämättömänä, mutta onneksi Hankasalmen Hevosystäväinseura ja Hankasalmen kunta saivat tehtyä sopimuksen, jonka jälkeen toiminta on jatkunut elinvoimaisena. Seura on kehittänyt ravirataa ahkerasti vuosien varrella kunnan ja Leader Maaseutukehityksen maaseuturahoituksen tuella.

Suomen Hippos valitsi vuonna 2020 Hankasalmen vuoden kesäraviradaksi osoituksena radan hyvästä toiminnasta.

Seuran sihteeri Sanna Leinonen kertoo Hankasalmen olevan hyvä kasvupaikka hevosystäville:

– Olen itsekin ratsastanut ja ollut hevosten parissa pienestä pitäen. Hankasalmella on useampia pienempiä talleja ja myös ratsastuskoulu. Työskentelen itse hierojana ja asiakkainani on sekä ihmisiä että hevosia! Hevosten parissa tehdään entistä enemmän myös ratsastusterapiaa ja kuntouttavaa toimintaa.

Sannalla ja hänen perheellään on useampi hevonen, joita he myös valmentavat ravureiksi.

Maaseuturahoituksella paikat kuntoon

talkootyöt hankasalmen raviradalla
Rataremontti ja valjastuskatos ovat olleet viime vuosien suurimpia talkootöitä radalla.

Hankasalmen raviradalla on vuosien varrella Leader-maaseuturahoituksella rakennettu mm. uusi valjastuskatos, tehty mittava rataremontti ja parannettu sen valaistusta sekä tehty tarpeellisia hankintoja kalustoon.

– Voisi sanoa, että kaikki mikä täällä tällä hetkellä on pystyssä, päärakennusta ja katsomoa myöten, on maaseuturahoituksen ansiosta, sanoo Sanna.

Seuran puheenjohtaja Janne Jääskeläinen valmistelee ja tekee pitkälti hankkeiden hallinnolliset työt. Seuran väki kiittää Leader Maaseutukehityksen tukea rahoituksen valmistelussa ja hakemisessa. Erityisesti hankeneuvoja Anja Kauppisen apu on ollut kullanarvoista.

– Myös talkooväen merkitys on suuri. Meillä on ollut onni saada talkooväkeen osaavia ihmisiä, joiden taidot olivat esimerkiksi uuden valjastuskatoksen rakentamisessa korvaamattomia.

Seuraavaksi radalla uusitaan mm. reuna-aidat, jotka ovat jo käyttöikänsä päässä.

Säännölliset harjoitusravit ja heinäkuun huipentumana Toto-ravit

Yleisö on löytänyt hyvin Hankasalmen raveihin ja aidanvarret ovat tavallisesti täynnä. Itse radan kallistukset ovat reilut ja kesäradaksi erinomaiset, joten Hankasalmella juostaan usein hyviä aikoja. Tärkeämpää on kuitenkin se, että harjoitusravit ovat pienille talleille ja juoksu-uraa aloittaville hevosille tärkeä harjoituspaikka.

– Harjoitusraveissa nuoret hevoset pääsevät harjoittelemaan porukassa juoksemista valvotussa ja turvallisessa ympäristössä.

Seuran suurin ponnistus ja päätavoite on heinäkuussa järjestettävät Toto-ravit. Parhaimmillaan raveissa on ollut parituhatpäinen yleisö.

– Hankasalmella on hyviä ravivalmentajia ja ohjastajia sekä lupaavia uusia huippuravureita. Kannattaa laittaa seurantaan vaikkapa 4-vuotias Matteus Kevätön, Sanna vinkkaa.

kuva raveista varnes-hippoksella
Parhaimmillaan Hankasalmen raveissa on ollut tuhatpäinen yleisö.

Mikä hevosissa sitten on parasta? Mikä saa niin monet hankasalmelaiset hevosharrastuksen ja ravien pariin?

– Se on vaan se ilo, kun saa työskennellä näiden upeiden eläinten kanssa. Hevonen on iso eläin, mutta kun sen kanssa saa hyvän yhteyden, niin yhteistyön toimiminen tuottaa suurta onnistumisen iloa. Hevoset ovat rehellisiä eläimiä. Ne pelastavat parhaimmillaan huononkin päivän.

Lisätietoa: 
www.hankasalmenravit.fi

Katso myös video!

Teksti, kuvat ja video: Virpi Heikkinen
Osa kuvista: Hankasalmen Hevosystäväinseuran arkisto

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta