Leader Maaseutukehitys -logo
Venekosken kesäteatteri ja jarit

Venekosken nuorisoseura – kesäteatteria jo vuodesta 1955

Mitä teille kuuluu nyt -juttusarja

Venekosken teatteri on toiminut Hankasalmella jo 1950-luvulta saakka. Aktiivinen nuorisoseura on hyödyntänyt Leader Maaseutukehityksen maaseuturahoitusta monipuolisesti sekä teatterin että seuran muiden rakennusten ylläpidossa ja kunnostamisessa. Teatterin katsomo on ollut seuran suurin hanke tähän asti, seuraavaksi seuran 70-vuotista historiaa kootaan videolle.

Venekosken nuorisoseuran vuoden suurin ponnistus on Venekosken kesäteatterin toiminta. Teatterinäytökset ovat pyörineet keskeytyksettä aina koronavuoteen 2020 saakka. Seura hyödyntää Leader Maaseutukehityksen maaseuturahoitusta aktiivisesti ja suurin ponnistus oli vuosituhannen alussa tehty mittava katettu katsomo, joka lähes 20 vuoden jälkeenkin on upean näköinen ja hyvässä kunnossa.

Seuran varapuheenjohtaja Jari Ylönen kertoo:

– Katettu katsomo oli yksi ensimmäisistä, joka oli käytössä Keski-Suomessa. Se rakennettiin paikallisen yrittäjän voimin, mutta esimerkiksi katsomopenkit tehtiin täysin talkootyönä. Katetun katsomon ansiota näytökset eivät kärsi niin pahasti säiden vaihtelusta, ja lipputulo on näin ollen katoksen ansiosta varmempaa.

Teatteri vetää yleisöä näytöskauden aikana normaalisti noin 4000 katsojan verran, mutta ennätys on yli 7000-päinen yleisö.

Leader Maaseutukehityksen tuella teatteriin on hankittu myös äänentoistolaitteet. Muita tarpeellisia pienhankintoja, kuten ilmalämpöpumppuja on tehty teemahankkeissa. Seura pyörittää ympäri vuoden myös jokaviikkoista bingoa.

Antti Tuurin Maakunnan mies esityksessä kesällä 2021

ohjaaja aleksander anria
Kesällä 2021 kesäteatterin näytöksen ohjasi Aleksander Anria.

Kaikkien iloksi kesäteatterin näytökset päästiin jälleen järjestämään kesällä 2021. Vierailevana ohjaajana oli Mikkelin kaupunginteatterin johtaja Aleksander Anria. Hän kertoo Antti Tuurin näytelmän valikoituneen ohjelmistoon, koska näytelmässä käsitellään tähän aikaan sopivaa pohdintaa suomalaisuudesta ja itsenäisyydestä.

– Ohjaan täällä Venekoskella nyt kolmatta kesää. Antti Tuuri on oiva suomalaisen sielunelämän tulkki ja tämä älykäs komedia sopii tähän Venekosken miljööseen hyvin.

Näytelmän ensi-ilta oli juhannusaattona 25.6.2021 ja näytökset pyörivät kesä-heinäkuun aikana. Näytöksissä huomioitiin koronan vaatimat säännöt. Näytelmässä oli mukana parikymmentä paikallista teatteriharrastajaa. Seura on saanut toimintaan ja kesäteatterin pyörittämiseen mukaan mukavasti ihmisiä, mutta lisää uusiakin tekijöitä mahtuu.

Seuran puheenjohtaja, teatterin kantava voima ja näyttelijä Jari Ihalainen kertoo seuraavan suuren hankkeen jo olevan suunnitteilla:

– Seuran ja teatterin historia kootaan yksiin kansiin DVD:n muodossa. Se aiotaan julkaista seuran 70-vuotisjuhlissa vuonna 2024.

Katso myös video:

Teksti ja kuvat: Virpi Heikkinen
www.venekoskenkesateatteri.fi

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta