Rintamamiestila, joka toimi aikoinaan lypsykarjatilana, tarjoaa nyt lähiruokaa ja lähimatkailupalveluja. Yritystoiminnassa on mukana koko perhe.
Konneveden Istunmäellä sijaitsevan Suopirtin tilan pörröiset lehmät Cognac-sonni etunenässään käyskentelevät uteliaina kurkistelemaan pihalle saapuvaa vierasta. Tällä karjatilalla eläimet eivät ole pelkästään lihantuotantoa varten. Ne kuuluvat osaksi Green Care -konseptin alla toimivan maaseutumatkailuyrityksen ”henkilökuntaa”, aivan kuten tilan muutkin eläimet, kuten islanninhevonen Brana, shetlanninponi Barbalala, saksanpaimenkoira Helga-neiti sekä terapiakissat Roni, Tohtori Holopainen, Meeri ja Mina.
Tilan ihmistyövoimaan kuuluvat Paula ja Hannu Vetikko sekä heidän tyttärensä, 15-vuotias Emmi ja 17-vuotias Hanna. Kaikki heistä ovat yrittäjiä, sillä myös tyttärillä on omat 4H-yrityksensä. Ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen kehittäen pienimuotoista, kodinomaista ja luonnonläheistä bed & breakfast -toimintaa sekä luontoelämyspalveluja, kuten ikääntyvien hyvinvointia tukevaa maatilapäivätoimintaa.
– Olen itse omassa elämässäni huomannut luonnon hyvinvointivaikutukset, ja siksi tuntuu luontevalta tarjota sitä muillekin. On hienoa nähdä, kuinka jo yhden päivän aikana esimerkiksi muistisairaat piristyvät ja hymy alkaa irrota, Green Care -koulutuksen käynyt ja nykyisin Green Care Finland -yhdistyksen hallituksessa varajäsenenä toimiva Hannu Vetikko kertoo.
– Meillä voi viettää aikaa eläinten kanssa ja luonnossa, askarrella verstaassa, keitellä nokipannukahvia ja osallistua puutarhatöihin ja vaikkapa ratsastaa, hän luettelee.
Pyöräilijöiden suosiossa
Suopirtin tila on niin sanottu rintamamiestila, joka päätyi Vetikkojen haltuun sukupolvenvaihdoksen myötä. Vuonna 2013 Vetikot päättivät uudistaa tilasta toimivan maatilan. Tilalle hankittiin ylämaan karjaa, jonka liha suoramyydään asiakkaille.
Karjatilan hoito on vain osa-aikaista työtä Vetikoille, ja sen ohella he molemmat tekevät muita töitä yrittäjinä. Hannu toimii jätevesijärjestelmien suunnittelun ja konsultoinnin parissa, ja Paulalla on ollut jo pitkään urheilumatkoja maailmalle järjestävä yritys Vetikko Travel. Paula on ollut aktiivisesti kehittämässä myös Konneveden matkailua. Niinpä oman tilan hyödyntäminen matkailuun tuntui järkevältä ja hyvältä askeleelta. Tilalta on lyhyt matka Etelä-Konneveden kansallispuistoon ja sen tarjoamien palvelujen pariin.
– Matkailutoimintamme on vielä melko alussa, mutta jo viime kesänä meillä yöpyi etenkin pyöräilijöitä. Tämä osuu sopivasti EuroVelo-pyöräreitistön varrelle. Ensi kesänä voimme tarjota kaksi neljän hengen majoitustilaa. Rakennamme pihalle myös kesäkeittiön, jota matkailijat voivat hyödyntää, Paula Vetikko sanoo.
Vahvempi markkinointi käyntiin
Toistaiseksi matkailijat ovat löytäneet Suopirtin tilan lähinnä Airbnb:n ja Visit Finlandin My stay -palvelun kautta, mutta keväällä 2020 Vetikoilla on suunnitelmissa aloittaa aktiivinen markkinointi koskien sekä majoituspalveluja että luontoelämystoimintaa.
Vetikot kertovat, että Leader Maaseutukehitys ry:n myöntämä yrityksen investointituki maaseutumatkailutoiminnan kehittämiseen oli merkittävä apu, kun tilaa alettiin kehittää – eikä suinkaan pelkästään euroissa mitattuna.
– Rahoituksen hyötynä on myös se, että jo hakuprosessin aikana tulee mietittyä tarkkaan taloudellisia lähtökohtia ja saa myös uusia ideoita, he kertovat ja rohkaisevat muitakin ottamaan yhteyttä paikalliseen Leader-ryhmään, jos mielessä muhii yritystoiminnan aloittaminen tai kehittäminen. Sieltä saa kyllä apua ja kannustusta.
Suopirtti Highland on saanut maaseuturahoitusta Leader Maaseutukehitykseltä.
Teksti ja kuvat: Maria Markus