Leader Maaseutukehitys -logo
iloisia lapsia kylällä

Mahdollisuuksia ja massia tarjolla Toivakan ja Joutsan nuorille

Toivakan-Joutsan 4H-yhdistys aktivoi paikkakuntien nuoria yrittäjyyteen ja tavoitteena on saada nuoret ymmärtämään ja löytämään oman kotiseudun yritysmahdollisuuksia. Uusiin toimintamuotoihin kuuluu mm. paikallisten nähtävyyksien ja kohteiden hyödyntäminen. Koronakevät 2020 laittoi suunnitelmat uusiksi, mutta some otettiin nopeasti hyötykäyttöön.

Maaseuturahoitteisen Mahdollisuuksia ja massia -hankkeen käynnistäminen keväällä 2020 jäi pahasti koronapandemian alle. Kekseliäästi yhdistyksessä kehitettiin kuitenkin vaihtoehtoisia tapoja toimia.

Toiminnanjohtaja Kirsi Ilmonen harmittelee, että koronatilanteen vuoksi muun muassa opintomatkat ja yrityskurssit piti perua.

– Niiden sijasta olemme toteuttaneet paljon enemmän livelähetyksiä etupäässä Instagramissa. Lähetysten aiheita on ollut laidasta laitaan, ja nimenomaan lasten ja nuorten toivomia aiheita. Ollaan opittu pelien striimaamisesta ja pelialan yrittäjyydestä. Kuultiin miten Taikakeppari -yritys tekee bisnestä keppihevosilla. Ylipäätään monta hyvää esimerkkiä on esitelty nuorten omista yrityksistä. Livessähän pääsee myös kysymään suoraan esiintyjältä mieltä askarruttavia kysymyksiä.kuvakollaasi IG-lähetyksistä

Esimerkiksi äitienpäivän kynnyksellä IG-livessä Koko Suomi leipoo -televisio-ohjelmasta tuttu Ella Turpeinen kertoi omasta 4H-yrityksestään @herkutella ja antoi vinkkejä kakun koristeluun. Yhdeksäsluokkalainen Anssi Pyykkö Salosta jakoi oman pyöränhuolto -yrityksen pyörittämisen kokemuksiaan. Toivakan oma laululintu Arja Koriseva puolestaan kertoi IG-livessä muusikon ja taiteilijan elämästä sekä yrittämisestä.
Esimerkkien kautta nuoret voivat saada hyviä ideoita omaan yritykseen.

– IG-livelähetyksiä on toteutettu kaikkiaan lähes 40 ja ne ovat tavoittaneet hyvin yleisöä. Katsojia lähetykset ovat houkutelleet paikalle aina siinä 20-50 välillä. Lähetyksethän ovat katsottavissa vielä 24 h liven jälkeen, ja samanlainen määrä katsojia on ollut aina myös jälkilähetyksissä. Palaute lähetyksistä on ollut hyvää, olemme olleet todella tyytyväisiä ja teemme varmasti livelähetyksiä jatkossakin, Kirsi iloitsee.

Pakopelit ovat suosittuja nuorten parissa ja keväällä järjestettiin IG-kurssi pakopeliyrittäjyydestä. Osallistujat saivat yrittäjä Niko Eskeliseltä kuulla pelien rakentamiseen ja suunnitteluun liittyviä vinkkejä. Tämän innoittamana kolme joutsalaista nuorta lähti suunnittelemaan omaan pakopeliyritystä, jota he ovat pyörittäneet kesän ajan.

Lue myös juttu: ”Löydätkö varastetun sormuksen Joutsan Talomuseosta?”

Peruuntuneen yrityskurssin tilalle kehitettiin 4H-yrittäjän polku -seppopeli, jota voi pelata omalla puhelimella tai tietokoneella ja tehtäviin tulee palaute. Nuoret ovat testanneet peliä ja pelin ohjeet löytyvät yhdistyksen nettisivuilta. Pelistä julkaistiin myös valtakunnallinen versio kaikille muillekin järjestöille sekä kouluille testattavaksi ja kopioitavaksi omaan käyttöön.

Yhdistys hakee parhaillaan myös pop up-kahvilayrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria ja auttaa työssä alkuun.

– Nuori saa itse päättää onko se kotakahvila, halloweenkahvila, asuntovaunukahvila tai joku muu. Me järjestetään tarvittaessa myös tutustumiskäyntejä eri kahviloihin. Tähän ollaan jo saatu muutamia kiinnostuneita.

Jos koronatilanne sallii, niin joitain opintomatkoja ja yritysvierailuja hankkeessa tullaan vielä tekemään. Uusia toimintamalleja on tarkoitus jatkaa hankkeen jälkeen 4H-yrittäjien vetämänä. Nuoret saavat työkokemuksen, mutta myös käsityksen tapahtuman tai yrityksen pyörittämisestä ja se madaltaa kynnystä aloittaa 4H-yrittäjänä.

Tekemällä oppii parhaiten

4H-yhdistyksen periaatteisiin kuuluu, että nuoret oppivat parhaiten itse tekemällä ja kokeilemalla.

– Koulujen alkaessa teemme paljon yhteistyötä myös koulujen ja opettajien kanssa. Suunnitelmissa on järjestää erilaisia opetustunteja mm. erilaisista kädentaidoista, kuten vaikkapa leipomisesta ja luonnonmateriaalien käyttämisestä askartelussa, mutta myös esimerkiksi suunnistamisesta.

Yrittäjyyteen liittyy myös suunnitelmat yrittäjyyspäivästä kouluilla. Kirsin omana haaveena on kehittää yrittäjyyteen liittyvä opetuskokonaisuus, jota voisi tarjota kouluille opetuksen tueksi.

Yhdistys on toteuttanut myös Let´s go, pojat -nimistä hanketta, jossa 4H-toimintaan on haluttu tuoda lisää poikia mukaan. Tavoitteissa on myös onnistuttu hyvin, sillä muun muassa kalastus- ja erätaitokursseilla ja niin kutsutuissa äijäkerhoissa on riittänyt hyvin osallistujia. IG-liveissä poikasmaisia aiheita ovat olleet ralliharrastukset ja eUrheilu. Pidettiinpä pojille myös oma poikien heppaleiri!

Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksessä työskentelee toiminnanjohtajan lisäksi hankevetäjä Satu Korhonen ja toiminnanohjaaja Miia Manninen. Toimintaan voivat lähteä mukaan kaikki 7-28- vuotiaat lapset ja nuoret. Lisätietoa: Toivakka-Joutsan 4H-yhdistys

Mahdollisuuksia ja massia sekä Let´s go, pojat -hankkeet ovat saaneet maaseuturahoitusta Leader Maaseutukehitys ry:n kautta.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta