Leader Viisarin Järvikalan myynnin edistämishanke ja Mestari Kisälli 2 –hanke suuntasivat ammattikalastajien kanssa opintoretkelle Savoon.
Leader Viisari pääsi mukaan Mestari Kisälli 2 –hankkeen opintomatkalle savonmaalle. Innokkaat opintoretkeilijät poimittiin kyytiin ja suuntasimme kohti Hirvensalmea! Ensimmäisenä vierailukohteena oli Järvi-Suomen kalatuote Kissakoskella.
Paikan päällä yritys kertoi toiminnastaan historiallisessa miljöössä. Kalanjalostamolla valmistetaan monen moista herkkua mm. kuhasta, muikusta, kuoreesta ja lahnasta. Perinteisten suosikkireseptien valmistamisen ohella yritys kokeilee ennakkoluulottomasti uutta ja kehittää ajankohtaisia tuotteita järvikalasta. Yrityksellä on laaja tuotevalikoima, mikä mahdollistaa kalasaaliin parhaan mahdollisen hyödyntämisen ja mahdollisimman pienen hävikin. Kalankäsittelyssä syntyvistä perkuun sivuvirroista valmistetaan Juvan biokaasulaitoksella kotimaista liikennepolttoainetta!
Rohkeista kokeiluista kuuluisuuteen
Kissakoskelta matkattiin seuraavalle kohteelle Puumalan Kalakontille. Kalakontilla saimme kuulla perheyrityksen inspiroivan kasvutarinan. Kalakontti on menestynyt ja tullut tunnetuksi mm. frittikiiskestä, jota myydään kesäisin Puumalan satamassa. Toimintaansa ja tuotteitansa kehittävä yritys otti syksyllä myös uuden myyntityökalun, Graanin, käyttöönsä. Yritys pyrkii ohjaamaan kuluttajamyyntiä yhä enemmän Graaniin.
“Graani on helpottanut myyntiä todella paljon. Kuluttajamyynti on helppo hoitaa muun työn ohella, eivätkä muut työtehtävät keskeydy myynnin takia. Asiakas voi omalla ajallaan hakea ostamansa tuotteet noutopisteestämme”, Kalakontin yrittäjä Tanja Raivio kertoi.
Kalakontilla on tuotteita myynnissä myös lemmikkikavereille, ja mekin saimme tuliaisia kotiin viemisiksi.
Päivän päätteeksi kuulimme tuoreimmat hankekuulumiset Pekka Sahamalta Itä-Suomen Kalaleaderista.
Puruveden muikkua kansainvälisillekin vieraille
Opintomatkan toisena päivänä suuntasimme aamupalan jälkeen Kerimäen Kalatalolle. Kerimäen Kalatalo Oy on seitsemän ammattikalastajan perustama yhtiö, jonka ensisijaisena tarkoituksena on tuottaa kalankäsittelypalveluita omistajaosakkailleen. Kerimäen Kalatalo tunnetaan parhaiten Puruveden muikustaan, jolle riittää syöjiä etenkin Savonlinnan Oopperajuhlien aikaan.
Kerimäeltä matkasimme Rantasalmelle Kettusten luo. Kettuset ovat neljännen sukupolven perheyritys, jonka toimintaan kuuluu kalatuotteiden jalostus ja myynti. Kettuset ovat olleet pitkään mukana kalastus- ja elintarviketuotannossa, ja heidän yrityksensä jatkaa perheen perinteitä. Kalastajapariskunnan pääsääntöinen asiakaskuntaa ovat ravintolat ja kuluttaja-asiakkaat. Heidät tavoittaa säännöllisesti Varkauden torilla myymässä tuotetta kalaa.
Rantasalmelta retkellä mukana olleet ammattikalastajat ja Sisäsuomen Kalaleader jatkoivat kohti Kuopiota, jossa ammattikollegoihin tutustuminen jatkui seuraavana päivänä. Leader Viisari suuntasi tässä kohtaa kotimatkalle kohti Keski-Suomea.