Leader Maaseutukehitys -logo
joutsan ravirata kisakuva tarja kuikka

Joutsan ravirata toimivammaksi ja turvallisemmaksi

Myös Joutsalla on pitkä historia hevospitäjänä Keski-Suomessa. Joutsan Hevosystäväinseura huolehtii kunnan raviradasta ja on päivittänyt radan olosuhteita paremmiksi maaseuturahoituksen tuella. Kun tapahtumapaikka on saatu uudistusten myötä toimivammaksi, on järjestelyt helpompia toteuttaa jatkossakin.

Joutsan ravirata sijaitsee Kangasniementien varressa vajaan kolmen kilometrin päässä Joutsan keskustasta. Joutsan Hevosystäväinseura ry vastaa raviradan kunnostuksesta ja ylläpidosta.

Yhdistyksen taloudenhoitaja Riitta Nurminen kertoo, että seura on perustettu jo yli sata vuotta sitten, vuonna 1906.
– Meillä on itse asiassa parhaillaan menossa tiedonkeruu raviradan historiasta. Tiedämme, että 1950-luvulla on solmittu vuokrasopimus Joutsan kunnan kanssa, jonka jälkeen on alkanut raviradan teko suoalueelle. Tallennamme tiedot mahdollisesti “kirjaseksi”.

Myös muita suunnitelmia on raviradan alueen kehittämiselle, jotta saadaan alue vielä toimivammaksi, houkuttelevammaksi ja monipuolisempaan käyttöön.

Joutsan ravirata katos valmiina, yleisöä kuvassa.

Raviradan katsomoalueelle on Leader Maaseutukehityksen tuella rakennettu tapahtumakatos, radan ulkoreunaan puinen aita ja tie radan eteläpäädyssä olevalta parkkipaikalta katsomoalueelle. Toimenpiteillä on parannettu alueen toimivuutta tapahtumakäytössä ja sitä kautta myös tapahtumien turvallisuutta ja esteettömyyttä.

– Tapahtumakatos valmistui alkukesästä 2022, Nurminen kertoo. Katsomoalueella on lisäksi tuomaritorni, jossa ravien yhteydessä toimii kahvio. Nyt radalla on useampi toimipiste palvelemaan niin katsojia kuin kilpailijoita.

Raviradalla on valjastuskatos, jonka takana on nurmipohjainen varikkoalue. Raviradan eteläosassa sijaitsee yleisön parkkialue. Toivottu on myös inva-parkkialuetta radan läheisyyteen, jolloin olisi mahdollista katsota raveja vaikka suoraan autosta. Tämän toteutus on mietintämyssyssä vielä. Varikkoalueesta tullaan tekemään myös toimivampi ja turvallisempi kilpailijoille.

Seuran vuotuinen päätapahtuma on Joutsan ravit elokuussa. Raveissa on kahdeksan lähtöä, joista kaksi ponilähtöä, yksi monté ja viisi ravilähtöä kylmä- ja lämminverisille hevosille. Parhaimmillaan hevosia on ollut raveissa 50-60, mutta määrät vaihtelevat vuosittain. Parhaina vuosina hevosia on jopa jouduttu karsimaan, kun kaikki ei ole mahtuneet lähtöihin.

– Onkin hyvin tärkeää sijoittaa ravipäivät niin, ettei lähistöllä ole samantasoisia raveja, jotta hevosia riittää kisaamaan. Ravien yhteyteen kuuluu kepparikisa, joka on vuosi vuodelta yhtä suosittu sekä poniajelu. Myös uusia oheisohjelmia suunnitellaan tulevalle kesälle, Nurminen kertoo.

Grillimakkarat ja kahviontuotteet maistuvat ravikansalle. Paikallisraveihin tulee väkeä oman kunnan asukkaiden ja kesäjoutsalaisten lisäksi myös ympäristökunnista ja vähän kauempaakin. Kesällä 2023 järjestetään kahdet ravit 21.5. ja 19.8.

Heinäkuussa 2022 raviradalla kisattiin suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruuskilpailu.ihmisiä talkootöissä joutsan raviradalla

– Oli seuralle kunnia-asia saada järjestää tapahtuma, joka sai myös valtakunnallista näkyvyyttä. Seura teki lukemattoman määrän talkootunteja alueen kunnostukseen ennen kisoja, Nurminen kiittelee vapaaehtoisia.

Tästä aherruksesta ja hyvistä järjestelyistä Etelä-Suomen Hevosjalostusliitto myönsi seuralle kunniakirjan, joka luovutettiin seuralle Jokimaan raviradalla joulukuussa.

Ravien tuloista suuri osa käytetään raviradan hyväksi. Rataa kunnostetaan ja ympäristöä hoidetaan pääasiassa talkoovoimin.

– Olemme saaneet talkoisiin hyvin porukkaa mukaan. Esimerkiksi viime kesän talkootöissä maalattiin kaikki rakennukset ja aita. Ympäristöä siistittiin ja tasoitettiin. Vaikka ydinporukka on pieni niin paljon saatiin aikaan. Ja kaikki seuran eteen tehty työ ei välttämättä näy konkreettisesti. Paljon tehdään myös taustalla hommia. Hankitaan yhteistyökumppaneita, suunnitellaan tulevaa, parannetaan näkyvyyttä ulospäin. Seura on saanut paljon positiivista palautetta viime vuoden toiminnasta. Olemme olleet monessa mukana ravien ohella.

Lisätietoa:
www.joutsanhevosystavainseura.fi

Teksti: Virpi Heikkinen ja Riitta Nurminen
Kuvat: Joutsan Hevosystäväinseura ry, Tarja Kuikka

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta