Leader Viisari -logo

Leader Viisari valtakunnallisesti kärjessä yritystukihakemusten määrässä

Leader Viisarille on tullut valtakunnallisessa mittakaavassa runsaasti yritys- ja hanketukihakemuksia. Määrä on poikkeuksellisen suuri verrattuna edelliseen rahoituskauteen.

Kesällä 2023 alkanut rahoitushaku aukesi vilkkaasti ja Viisarille on tullut poikkeuksellisen suuri määrä hakemuksia. Kuluvalla rahoituskaudella Keski-Suomen ELY-keskukseen on tullut hakemuksia 285, näistä 110 on tullut Leader Viisarille. Leader Viisari on yksi Suomen kolmesta eniten hakemuksia saaneista Leader-ryhmistä. Pelkästään helmikuussa 2024 hakemuksia tuli yli 30, kun edellisellä rahoituskaudella tuli keskimäärin 45 hakemusta vuodessa. Viisarin toiminnanjohtajan Sanna Kiurun mukaan rahoituksen suuri kysyntä johtuu uusista yritysrahoituksen tukimuodoista sekä Viisarin toiminta-alueen laajentumisesta Äänekosken taajamaan.

”Rahoituksen uusille tukimuodoille on selvästi kysyntää ja tarvetta. Hakemuksia on tullut tasaisesti koko Viisarin alueelta. Hakijoissa on mukana myös uusia toimijoita”, Kiuru tarkentaa.

Ensimmäiset tukipäätökset saatiin helmikuussa 2024. Päätöksenteko on takunnut asiointijärjestelmä Hyrrän keskeneräisyydestä johtuen, mutta se ei ole hidastanut tahtia hakemuksien vastaanottamisessa. Myös ELY-keskuksessa on ruuhkaa ja hakemusten käsittelyajat ovat pitkiä. Hakemusten suuresta määrästä johtuen, on tärkeää, että hakemukset on täytetty huolellisesti, jolloin niiden käsittely nopeutuu.

Tuki on tärkeä ponnahduslauta uusille yrittäjille

Etenkin yrittäjyyteen suunnatut uudet tukimuodot ovat olleet kysyttyjä. Yritystukien hakijoissa on ollut suuri määrä uusia yrittäjiä, jotka ovat hakeneet tukea esimerkiksi yritystoiminnan käynnistämiseen. Uudet yritystuet mahdollistavat myös yritystoiminnan kokeilun ja kehittämisen. Kehittämisyhtiö Witas Oy:n yritysneuvojana toimivan Marko Piispasen mukaan yritystoiminnan alkuvaiheen rahallinen tuki rohkaisee hakijoita yrityspolulle.

”Leader-rahoituksen haku on näkynyt toimintakentällämme kasvavina yhteydenottoina yritystoimintaa pohtivilta toimijoilta, joille Leader-rahoitus on lopulta toiminut sykäyksenä yritystoiminnan aloittamiselle”, Piispanen täsmentää.

Tukirahan kohdentaminen asiantuntipalveluihin on koettu hyvänä sijoituksena yritystoiminnan alkuvaiheessa sekä yrityskauppoja suunniteltaessa. Myös investointituki on koettu hyödylliseksi yritystoiminnan edistämisessä.

”Tällaisille rahoitusmuodoille on tarvetta. Summan ei tarvitse olla suuri silloin, kun yritystoiminta on vielä pientä. Yritystukiseteli koetaan ketteränä rahoitusmuotona”, Piispanen lisää.

Leader-rahoituksessa on jatkuva haku, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajakson päätyttyä Viisarin hallitus käsittelee ja pisteyttää tukikelpoisuusvaatimukset täyttävät hakemukset. Tarkemmat tiedot hakuprosessista ja -kriteereistä löytyvät Viisarin nettisivuilta keskisuomenmaaseutu.fi/viisari.

 

Lisätietoja antaa:

Sanna Kiuru

Toiminnanjohtaja

puh. 0400 418 055

sanna.kiuru@saarijarvi.fi

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta