Leader Maaseutukehitys -logo
hankasalmen observatorio ja revontulet

Hankasalmella ainutlaatuinen revontulien kuunteluasema

Hankasalmen observatorioon Murtoisten kylälle on rakennettu maailman ensimmäinen revontulien äänten tutkimiseen tarkoitettu havaintoasema.

Revontulitutkimusta on tehty Hankasalmella eri laitteistoilla jo yli 40 vuotta. Tähtitieteellisen yhdistyksen, Jyväskylän Siriuksen, ylläpitämään Hankasalmen observatorioon perustetaan havaintoasema revontulien äänten tutkimiseen. Se tulee täydentämään aiempaa ansiokasta revontulitutkimusta.

Revontulien aiheuttamien äänien olemassaoloa ei ole tähän päivään saakka pystytty kiistattomasti todentamaan. Kuitenkin vuonna 2013 Aalto-yliopiston emeritusprofessori Unto K. Laine onnistui äänittämään kohahduksen, joka oli mahdollisesti peräisin revontulista. Nyt Keski-Suomessa tavoitellaan lisää todistusaineistoa revontulien ääntelystä.

– Tietääksemme missään muualla maailmassa ei ole tällaista laitteistoa, joten olemme edelläkävijöitä revontulien tutkimuksessa, sanoo Jyväskylän Sirius ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen.

Hankasalmen observatorion yhteydessä ovat jo revontulien havainnointiin tarkoitettu magnetometri sekä revontulikamera. Nämä laitteistot yhdessä äänen havainnointiaseman kanssa muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.

– Jos Hankasalmella nyt saadaan nauhoitettua revontulien ääniä, se tulee olemaan jopa kansainvälisesti merkittävä uutinen, kertoo Oksanen.hankasalmen observatorio ja revontulet

– Laitteisto parantaa myös harrastusmahdollisuuksia observatoriolla, sillä revontulien äänten lisäksi voidaan kuunnella erilaisia luonnon ääniä ja esimerkiksi myrskyjen liikkeitä.

Maailmanlaajuisesti merkittäviä tähtitieteellisiä havaintoja

Taivaan tarkkailussa Hankasalmen observatoriota pyörittävä Jyväskylän Sirius ja yhdistyksessä puheenjohtajana toimiva Oksanen ovat tunnettuja maailmanlaajuisesti, sillä merkittäviä havaintoja taivaan ilmiöistä tehdään Keski-Suomessa ahkerasti.

Havaintokohteina ovat olleet niin Kuu, Aurinko, planeetat ja komeetat kuin Aurinkokunnan ulkopuoliset tähdet, galaksit ja gammapurkaukset. Havainnot tallennetaan säännöllisesti sekä kansainvälisiin että suomalaisiin tietokantoihin.

– Yksittäisiä havaintoja on kertynyt satojatuhansia, ja ahkerat harrastajat ovat saaneet sekä valtakunnallista että kansainvälistä tunnustusta. Tähtitiedeyhdistys Siriuksen jäsenistön tekemiä havaintoja on hyödynnetty sadoissa tieteellisessä artikkelissa.

Revontulet ja tähtitieteellinen tutkimus tuo maakuntaan myös kansainvälisiä vierailijoita.

– Tulevaisuudessa revontulien havainnointi voi olla myös alueen matkailuvaltti, visioi Oksanen.

– Murtoisten tähtikeskuksen havaintolaitteiden etäyhteys mahdollistaa kansainvälisen yhteistyön jo nyt, kun tutkijat eri maista voivat käyttää laitteita sijainnista riippumatta.
Jyväskylän Sirius on hyödyntänyt maaseuturahoitusta sekä Murtoisten tähtikeskuksen perustamiseen että revontulien kuunteluaseman hankintaan.

– Leader-ryhmästä saatu apu ja Hankasalmen kunnan myöntämä välirahoitus ovat olleet hankkeiden kannalta erityisen tärkeitä, kiittelee Oksanen.

Hanke on saanut maaseuturahoitusta Leader Maaseutukehitykseltä.

Lisätietoa

Teksti: Jenni Tiainen
Kuva: Arto Oksanen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta