keramiikkatyötä

Isältä tyttärelle – Sepän Galleria

Hankasalmelainen Sepän Galleria tunnetaan uniikeista keramikkatuotteistaan. Yritystä luotsaavat nyt isä ja tytär yhdessä.

Perheyritys Sepän Galleria on toiminut Hankasalmella Paanalan vanhalla kansakoululla jo yli neljä vuosikymmentä. Yrityksen perusti seppä Harry Marttinen ja aluksi toiminta keskittyi metallitöihin. Pian tuotanto laajentui keramiikkaan, ja nyt Sepän galleria tunnetaan etenkin persoonallisista, uniikeista keraamisista käyttöastioista, joiden design pohjautuu useimmiten suomalaiseen kansanperinteeseen. Materiaalina käytetään paljon punasavea.

– Suosituimpia tuotteitamme ovat puurokupit ja tuopit, Harry Marttinen kertoo.

Tuotteita myydään Sepän Gallerian omassa myymälässä sekä messuilla, pop up –myymälöissä Jyväskylässä ja Hankasalmella sekä erilaisissa tapahtumissa, kuten Keskiaikamarkkinoilla. Tuotteita on mahdollista tilata myös verkkokaupasta.

Keramiikka- ja metallituotteiden valmistuksen ja myynnin lisäksi Sepän Galleria tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden kokeilla keramiikan valmistamista itse.

Kuvassa yrittäjät Harry Marttinen ja Miina-Liina Marttinen
Kuvassa yrittäjät Harry Marttinen ja Miina-Liina Marttinen

Ravintola-alalta käsityöläiseksi

Harry Marttinen loi Sepän Gallerian konseptin itse ja toimi yksinyrittäjänä vuoteen 2015 saakka, kunnes perheen neljästä lapsesta nuorin, Miina-Liina Marttinen, päätti tehdä urahypyn ravintola-alalta perheyritykseen.

– OIen opiskellut sekä ravintola-alaa että kädentaitoja, ja työskentelin ravintoloissa kymmenisen vuotta. Sitten ravintola-ala alkoi tuntua turhan kiireiseltä. Käsityöläisyydessä on hienoa, ettei tarvitse tuijottaa kelloa. Toki yrittäjyydessä on omat kivikkonsa eikä vapaapäiviä useinkaan vietetä, mutta olen ollut tyytyväinen päätökseeni, 32-vuotias Miina-Liina kertoo.

– Keramiikanteko ei ollut minulle entuudestaan tuttua, mutta tuotteita olin toki myynyt pikkutytöstä saakka, joten ne olivat minulle tuttuja. Tämähän on lapsuudenkotini, joten joskus myymälään kipaistiin yöpuku päällä palvelemaan asiakkaita, hän naurahtaa.

Yritystä pyöritetään nyt isän ja tyttären yhteistyönä, mutta tarkoituksena on hiivuttaa pikkuhiljaa isän osuutta ja jättää yritys lopulta kokonaan nuoremman sukupolven hoiviin.

Investoinneilla lisäpuhtia

Vaikka yrityksen johdossa on käynnissä nuorennusleikkaus, Sepän Gallerian toiminta tulee jatkumaan melko lailla samoilla linjoilla kuin ennenkin.

– Tarkoituksena ei ole kasvattaa yritystä isoksi. Haluan pitää toiminnan sellaisena, että sitä voi hallita itse ja työnteon mielekkyys säilyy, Miina-Liina pohtii ja kertoo työaikansa jakaantuvan jokseenkin puoliksi käsityöläisyyden ja yritystoimintaan kuuluvien muiden hommien kesken.

Maltilliset kasvuhaaveet eivät kuitenkaan sulje pois sitä, että yritystä on jatkuvasti kehitettävä ja toimintaan on investoitava. Nyt Sepän Galleriaan löytää helpommin kuin ennen uusien opastuskylttien ansiosta, jotka hankittiin viime kesänä Leader-rahoituksen avulla.

– Emme ole pitäneet tarkkoja tilastoja, mutta kävijämäärät ovat varmasti kasvaneet paremman löydettävyyden ansiosta. Meillä käy yksittäisten kävijöiden lisäksi jonkin verran ryhmiä, kuten tyhy-ryhmiä ja polttariporukoita. Myös kansainvälisiä asiakkaita käy aika ajoin.

Rahoitus mahdollisti myös lisävalaistuksen hankkimisen ja asentamisen myymälän puolelle. Hankinnassa ovat vielä muun muassa uudet keramiikkauunit.

– Leader-rahoitus on tosi tärkeää meille, sillä käsityöläisyrittäjänä ei ole hirveästi rahaa käytettävänä hankintoihin, Miina-Liina toteaa ja kiittelee Leader-väkeä avusta ja neuvoista rahoituksen hakuprosessin aikana.

Yritys on saanut investointitukea maaseuturahastosta Leader Maaseutukehitykseltä.

Teksti ja kuvat Maria Markus

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Kyltissä yrityksen nimi Leivonmäen pieneläintuhkaamo. Kyltti kiinnitetty kellarin kiviseinään, ylhäällä punaista pensaskasvustoa.

Hae sivuilta