Leader Viisari -logo
maisemakuva Lannevedeltä. Kuva: Stepi Sundberg.

Lanneveden kylä haluaa uusia asukkaita!

Saarijärveläisen Lanneveden kylän tavoitteena on nostaa kylän mahdollisuudet entistä vahvemmin esille. Uuden Lannevesi tutuksi -hankkeen avulla halutaan lisätä kylän tunnettuutta ja tietoa siitä, miten Lannevedelle pääsee asukkaaksi sekä millaisia vapaa-ajan mahdollisuuksia kylällä on. Tunnettuutta aiotaan lisätä markkinoimalla kylää sosiaalisen median, perinteisten medioiden sekä tapahtumien välityksellä.

Lannevesi on vireä kylä upeissa järvimaisemissa Saarijärven kaupungin eteläosassa, noin 50 km Jyväskylästä pohjois-luoteeseen. Asukkaita kylässä on hieman alle 600.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Suvi Ahola kertoo:

– Kylämme on lapsiperheiden suosiossa: Lannevedellä on kyläkoulu ja sen yhteydessä päiväkoti. Kylän järjestöjen toiminta on vireää ja uudet asukkaat pääsevät niihin helposti mukaan.

Lanneveden kylän hallitus
Kuvassa kylähallituksesta Keijo Ruukki, Tarja Temonen, Raine Kivelä, Pentti Kujala, Suvi Ahola ja kuvan ottanut Hanna Autio.

Lanneveden kyläyhdistys on saanut Leader Viisari ry:ltä Maaseudun kehittämisrahastolta noin 50 000 euron rahoituksen kylän markkinointiin ja kehittämiseen. Lannevesi on erinomainen paikka sekä vakituiseen asumiseen että matkailuun ja tämän kylän yhdistykset haluavat tuoda kaikkien tietoon! Näin pidetään yllä ja vahvistetaan kylän elinvoimaa. Kylän markkinointi innostaa ihmisiä vierailemaan ja toivon mukaan jopa muuttamaan kylälle kannustaen asumaan maaseudulla.

Lanneveden kylälle teetetään uusi, yhtenäinen markkinointi-ilme, jota voidaan käyttää monia vuosia. Markkinointia tehdään niin digitaalisesti kuin vaikkapa perinteisten infotaulujen avulla. Lannevedelle hankitaan uudet infotaulut ja kyläkyltit osoittamaan vierailukohteita, sekä tervetulokyltit kylän rajoille. Erilaista mainosmateriaalia tarvitaan myös tapahtumissa, joissa kylää aiotaan markkinoida.

– Rahoituksesta suuri osa suunnattiin Hernesalmen myllyllä järjestettyyn livemusiikin tapahtumaan 17.7.2022. Saimme upean kattauksen artisteja hankkeen avulla: Laura Voutilainen, Riku Niemi ja lämmittelemään Vaiettu Salaisuus, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri Hanna Autio.

Markkinointitehtävistä kesällä 2022 vastasi hankkeen kesätyöntekijä Jenna Jokinen, joka on alan opiskelija ja lähtöisin Lannevedeltä.

Hankkeen kohderyhmää ovat Saarijärven ja lähikuntien asukkaiden lisäksi esimerkiksi Lannevedellä mökkeilevät sekä sellaiset ihmiset, jotka haaveilevat muuttavansa aktiiviseen maaseutukylään asumaan.

Lanneveden kyläyhdistyksen hallitusta pohtimassa Lannevesi tutuksi -hanketta keväällä 2022 Sahanrannan kylämajalla, joka on paitsi tärkeä kokoontumispaikka, myös vuokrattavissa oleva vapaa-ajan rantamökki.

– Rakentaminen Lannevedelle on helppoa, koska Saarijärven kaupunki on hyväksynyt Lanneveden kyläyleiskaavan ja kylään on rakennettu tulevaisuuden ympäristövaatimukset täyttävä vesi- ja jätevesiverkosto. Lisäksi kylän halki kulkeva kevyen liikenteen väylä on juuri valmistunut ja valokuituverkkoa rakennetaan parhaillaan, kertoo Suvi Ahola.

Monenlaisia markkinointitempauksia

Juuri nyt kyläyhdistys aikoo hankkeen tukemana lähettää postitse koko kylän talouksiin kyselyn, jonka avulla kartoitetaan mahdollisesti myyntiin tulevia tai hiljaisessa myynnissä olevia taloja ja tontteja, jotta uutta kotia etsiville olisi helpompaa vinkata sopivia kohteita. Perinteisten kanavien lisäksi kodin Lannevedeltä voi siis löytää myös kyläyhdistyksen avustuksella. Kyläyhdistys saa säännöllisesti kyselyjä uutta kotia etsiviltä ulkopaikkakuntalaisilta.

Kyläyhdistykselle tulee usein kyselyitä mahdollisuuksista muuttaa Lannevedelle. Lannevesi tutuksi -hankkeessa kartoitetaan myös mahdollisia hiljaisessa myynnissä olevia taloja ja tontteja, jotta kiinnostuneille löytyisi koti Lanneveden kylän upeista maisemista.

Tärkeää on myös se, että yhteisiin markkinointitempauksiin pääsevät osallistumaan myös kaikki kylän järjestöt ja kyläläiset.

– Kaikki halukkaat vapaaehtoiset rekrytoidaan mukaan esimerkiksi tapahtuman järjestelyihin. Näin ollen Lannevesi tutuksi -hanke lisää ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kyläläiset otetaan mukaan vaikuttamaan kesätapahtuman suunnitteluun sekä kylän markkinointiin. Tärkeä kanava on esimerkiksi Lanneveden kyläläiset -ryhmä facebookissa, johon kannattaa kyläläisten ja mökkiläisten lähettää liittymispyyntö, jos ei vielä ole mukana. Juhannuksen jälkeen on edessä koko kylälle avoin suunnitteluilta Sampolassa, sanoo Autio.

Lannevesi sijoittuu kahden ison järven, Summasen ja Lanneveden ympäristöön. Sahanrannassa, Summasjärven kauniissa rantamaisemassa sijaitsee kyläyhdistyksen kaupungilta vuokraama yli hehtaarin suuruinen järvenrantatontti. Se on kyläläisten yhteinen virkistäytymispaikka, jossa on mahdollisuuksia monenlaiseen harrastustoimintaan: skeittaamiseen, uintiin, rantalentopalloon, kotaretkeilyyn ja veneilyyn. Rannassa järjestetään myös monenlaisia kylätapahtumia.

Lanneveden Sampo-Nuorisoseura on kylällä toimiva virkeä nuorisoseura, joka omistaa seurantalo Sampolan. Sampola on vuonna 1920 rakennettu hirsirakenteinen ja puuverhoiltu seurantalo. Sampolan lisäksi kylän kokoontumispaikkana toimii myös Lanneveden Työnväentalo Rientola.

– Moni saattaa tuntea kylän myös Kiimasen Savulenkistä, perinteisestä juhannuksen juoksutapahtumasta. Koronapandemian vuoksi tapahtumaa on pitänyt muutaman kerran siirtää, mutta tänä kesänä tapahtuma järjestettiin hieman kevyemmin järjestelyin.

Maisemakuvia Lannevedeltä.
Kuvat yllä: Stepi Sundberg.

Kiimasen Savulenkin ohjelma ja tuloksia löytyy osoitteesta lannevesi.fi/kiimasen-savulenkki. Kuvassa Hernesalmen Myllyn maisemia. Myllyn ympäristössä järjestetään vuosittain esimerkiksi Myllyn Keskiaikamarkkinat.

Tutustu Lanneveden kylään: www.lannevesi.fi
Katso myös video Youtubesta.
Seuraa kylää Facebookissa.
Seuraa kylää Instagramissa: @lannevedenkyla

Teksti: Virpi Heikkinen ja Hanna Autio
Kuvat: Stepi Sundberg ja Hanna Autio

Lanneveden markkinointihanke saa maaseuturahoitusta Leader Viisarilta.

(kaikki linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta