Leader Viisari -logo

Leader Viisarin kauden 2023-2027 yritys- ja hanketukien haku on auki

Maaseudulla toimivien yritysten ja yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeiden haku on avattu Ruokaviraston sähköisessä Hyrrä-palvelussa. Leader Viisarin alueella tuetaan kehittämistä 5 miljoonalla eurolla vuosina 2023-2027.

 

Leader Viisari rahoittaa kehittämistä pohjoisen Keski-Suomen alueella, johon kuuluu yhdeksän kuntaa; Saarijärvi, Äänekoski, Viitasaari, Pihtipudas, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Kinnula ja Kannonkoski.

 

Yrityksiä ja yrittäjyyttä tuetaan uusilla rahoitusvälineillä

Leader Viisarin kautta hakuun avautuu perinteinen yritysten investointituki sekä uutena mikroyritysten energiainvestointeihin tarkoitettu tuki harvaanasutulla- ja ydinmaaseudulla. Jatkossa investointitukia voi hakea enintään viisi henkilötyövuotta työllistävä yritys alle 100 000 € suuruisiin hankkeisiin. Muut uudet yritystuet ovat pieniä täsmärahoituksia ja toimivan yrityksen kehittämiseen tai aloittavan yrityksen käynnistämisen liittyvät suuruudeltaan vakioidut tuet.

 

Yrityksen tukiprosentti vaihtelee yrityksen sijainnin mukaan

Viisarin alueella maaseutuyritysten investointeihin on pohjoisessa Keski-Suomessa mahdollista saada tukea 20–35 % investoinnin kustannuksista. Tukiprosentti vaihtelee yrityksen investointikohteen sijainnin mukaan. Tarkemmat tiedot yritystuista, niiden hakuehdoista ja ohjeita hakuun löydät Viisarin nettisivuilta.

 

Yleishyödyllisten hankkeiden haut avautuvat

Yhteisöt, kuten yhdistykset ja kunnat, voivat hakea rahoitusta yleishyödylliseen kehittämiseen ja investointeihin. Rahoitushaut aukeavat vaiheittain Hyrrä-järjestelmässä. Nyt on haettavissa todellisiin kustannuksiin ja kustannusarvioon perustuvia hankkeita. Myöhemmin aukeavat pienhankkeiden ja muiden kertakorvaushankkeiden haut.

Hanketukien tar­koi­tuk­se­na on luo­da jo­tain uut­ta tai ke­hit­tää ole­mas­sa ole­vaa jol­lain ta­voin pa­rem­mak­si. Hanketuet on jaettu toiminnan ja sisällön mukaisesti investointihankkeisiin, kehittämishankkeisiin sekä yritysryhmähankkeisiin. Uutta alkaneella rahoituskaudella on muun muassa valmisteluraha, joka maksetaan kertakorvauksena ja sitä voi käyttää Älykäs kylä- ja yritysryhmähankkeen suunnitteluun.

 

Hakemukset tehdään sähköisesti uudistuneessa Hyrrässä

Hankkeen hyvä suunnittelu on entistä tärkeämpää, koska hakemuksen lähettämiseen tarvitaan kaikki hankesuunnitelmaan sisältöön ja kustannuksiin liittyvät tiedot ja liitteet. Kun hakemus on lähetetty Hyrrään, se tulee vireille saman tien. Tämä tarkoittaa sitä, että hankkeen aloituspäivämäärää ei pysty siirtämään tai määritellä alkamaan myöhemmin.

 

Leader Viisarin valintajaksot määrittelevät päätösten aikataulun

Yritystukien haku on jatkuvaa, mutta päätökset tehdään valintajaksoittain. Hakemuksen voi siis laittaa koska vain vireille, mutta päätökset tehdään valintajaksojen puitteissa. Leader Viisarin ensimmäinen valintajakso päättyy 9.8.2023. Ensimmäisessä valintajaksossa käsitellään vain hanketuista yleishyödylliset investoinnit (enintään 50 000 € investoinnit) ja yritystuista alle 100 000 € kustannusarvion investoinnit. Loppuvuoden valintajaksot julkaistaan Viisarin nettisivuille heinäkuussa.

Leader Viisarin alueen kehittämistä ohjaa Kestävästi keskiössä -strategia, jota määrittelee kolme pääteemaa: digitaalisuus, kestävä kehitys sekä ilmasto ja ympäristö, sekä Viisarin hallituksen määrittelemät valintaperusteet ja linjaukset.

 

 

Lisätietoja:

Sanna Kiuru, Leader Viisarin toiminnanjohtaja
sanna.kiuru@saarijarvi.fi
+358 400 418 055

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta