Leader Viisari -logo

Nuorten ideasta toteutukseen

Kirsikkapuistossa viihtyvät kaikki nuorista vanhuksiin – hehän sen suunnittelivatkin! Osallistavalla suunnittelulla toteutettiin monipuolinen puistokokonaisuus.

Idea Kivijärven Kirsikkapuistosta lähti kunnan nuorilta.

– Nuoret toivoivat omaa kokoontumispaikkaa, joka olisi aina auki, kertoo Kivijärven vapaa-aikaohjaaja Sini Hakkarainen.

Puiston suunnitteluun osallistettiin sen tulevia käyttäjiä: koululaisia, nuorisovaltuustoa ja vanhusneuvostoa. Projektissa mukana olivat myös Kivijärven kunnanjohtaja, tekninen johtaja, maisema-arkkitehti sekä kunnan silloinen vapaa-ajanohjaaja.

Nuorten toiveet näkyvät puiston joka kolkassa. Puistossa on pumptrack-rata, jota voi käyttää polkupyörillä tai skuutteilla, vesielementti sekä taidetta ja liikuntamahdollisuuksia. Puiston poikki kulkee reitti, josta toivottavasti kasvaa tulevien vuosien aikana komea kirsikkapuukuja. Meidän tupa -mökissä on pelivälineitä ulkopeleihin ja grillipaikka.

– Nuorille oli tärkeää, että tuvassa voi ladata puhelinta, joten sinne vedettiin myös sähköt aivan sitä varten, Hakkarainen kertoo.

Seuraavaksi suunnitelmissa on avata 12-reikäinen minigolfrata, jonka reijistä puolet ovat puiston puolella, puolet viereisen koulun pihassa. Ratakin on nuorten toive.

Puisto kohensi koko keskustan viihtyisyyttä

– Aiemmin puiston kohdalla oli hukkamaata, lähinnä pusikkoa ja rähjääntyneitä rakennuksia. Ero nykyiseen on kuin yö ja päivä, Hakkarainen kertoo.

Nykyisin näkymä on siisti ja avara. Puiston ansiosta koko keskustan viihtyvyys on parantunut. Puisto istuu hyvin sitä ympäröivään maisemaan, joka avautuu nyt kauniisti järvelle.

Puistoa pääsevät käyttämään myös viereisen koulun oppilaat. Koululaisten välituntialuetta on laajennettu niin, että he pääsevät leikkimään joillain välitunneilla puiston kuntoiluvälineillä.

Kuntalaisilta kuntalaisille

– Tällaisia hankkeita tehdään kuntalaisille, joten heitä kannattaa myös osallistaa! Meille oli tärkeää, että koska idea lähti erityisesti nuorten tarpeista, nuoret pääsivät mukaan myös suunnitteluun. On mahtavaa, että nuoria kuunneltiin. He pääsivät ottamaan kantaa päätöksentekoon ja saivat tunteen, että heitä kuunnellaan, Hakkarainen iloitsee.

Vaikka Kivijärven kunnassa on vain noin 1100 vakituista asukasta, ovat asukkaat löytäneet puiston ilot. 

– Nuoret käyttävät aktiivisesti Meidän tupaa, ohjatut jumpat houkuttelevat ikäihmisiä kuntoilulaitteiden ääreen ja kesäisin järjestettävät tapahtumat pidetään usein juuri Kirsikkapuistossa.

Saitko inspiraation?

Leader Viisarin kestävän kehityksen oppaista löydät hyödyllistä tietoa kestävästä kehityksestä sekä vinkkejä konkreettisiin toimenpiteisiin. Oppaita kannattaa hyödyntää hankesuunnittelussa. Oppaat löytyvät Yleistä rahoituksesta -sivulta.

Viisarin asiantuntijat auttavat ideasi kehittelyssä – ota yhteyttä!

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta