Leader Viisari -logo

Nuorten osaamista voi hyödyntää myös kehittämistyössä

Tulevaisuuden tekijät -hankkeen (2018–2021) tavoitteena oli osallistaa pohjoisen Keski-Suomen alueen nuoria kotiseutunsa kehittämistyöhön. Hanke todisti, että nuorilla on tahtoa ja osaamista yrittämiseen.

Tulevaisuuden tekijät -hankkeessa luotiin nuorille mahdollisuuksia vaikuttaa kotiseudun kehittämistyöhön ja työllistyä kotipaikkakunnalleen. Hankkeessa järjestettiin kymmenittäin tapahtumia, kuten työpajoja, joissa nuoret ideoivat keinoja parantaa kotipaikkakuntansa viihtyvyyttä.

Hankkeen aikana kohdattiin yli 2000 nuorta, projektikoordinaattori Päivi Hakkarainen kertoo.

– Nuorten potentiaalia ei aina ymmärretä tai osata hyödyntää. On tärkeää huomata esimerkiksi hienot harrastukset, joita nuorilla on, ja kannustaa heitä hyödyntämään tietotaitoaan, Hakkarainen sanoo.

Kotiseudun osaaminen käyttöön

Hankkeen palautteista kävi ilmi, että nuorten yrittäjyyden ja työllistymisen tukeminen on ollut osallistujille erityisen tärkeää. Hanke osti palveluita 25 nuorelta, jotka toimivat 4H- tai kevytyrittäjinä. Monille heistä hanke oli ensimmäinen asiakas, ja tuotteet perustuivat nuorten omiin kiinnostuksenkohteisiin.

Esimerkiksi eräs nuori perusti hankkeelle oman Youtube-kanavan ja tuotti menestyksekkään videosarjan nuorille sopivista yritysmuodoista. Toinen pääsi hyödyntämään tekemäänsä VR-taidetta kokemuksellisen teknologian työpajojen vetäjänä.

Hankkeen avulla maaseudun nuorille luotiin tunne, että omalle osaamiselle on käyttöä – ja että joku on valmis myös maksamaan siitä, Hakkarainen sanoo.

– Ilmastoasioista innostuneet nuoret tuottivat hankkeessa Kestäviä tekoja -videosarjan, joka löytyy Youtubesta. Hankkeessa järjestettiin myös ilmastofestarit, joilla nuoret pääsivät tapaamaan paikallisia ympäristöalan toimijoita ja oppimaan esimerkiksi kuusentaimien istutuksesta ja metsien hiilinieluista. 

Lisää innostusta yrittäjyyteen

Nuorten into kotiseudun työllistymismahdollisuuksien kehittämiseen ei ole hiipunut. Jatkohanke Bisnes Lande ja nuorten yrittäjyyttä edistävä yhteistyöverkosto Bisnes Academy ovat jatkaneet Tulevaisuuden tekijät -hankkeessa aloitettua työtä.

Päivi Hakkarainen kannustaa tutustumaan paikallisten nuorten osaamiseen ja keskustelemaan heidän kanssaan yhteistyömahdollisuuksista.

– Aikuisten ajatukset yrittäjyydestä voivat olla vanhakantaisia, eikä aina ymmärretä, millaisia mahdollisuuksia esimerkiksi uudet teknologiat tarjoavat nuorten yrittäjyydelle. Toisaalta nuoret kaipaavat myös selkeitä ehdotuksia ja pyyntöjä osaamiselleen, hän sanoo. 

Saitko inspiraation?

Leader Viisarin kestävän kehityksen oppaista löydät hyödyllistä tietoa kestävästä kehityksestä sekä vinkkejä konkreettisiin toimenpiteisiin. Oppaita kannattaa hyödyntää hankesuunnittelussa. Oppaat löytyvät Yleistä rahoituksesta -sivulta.

Viisarin asiantuntijat auttavat ideasi kehittelyssä – ota yhteyttä!

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta