Leader Viisari -logo

Ympäristöystävällisillä lannoitteilla sidotaan hiiltä maaperään

Ruthon Group Oy starttasi toimintansa Leader-rahoituksen avulla. Nyt yritys kehittää kierrätyslannoitteita yhdyskuntien ja teollisuuden sivuvirroista.

Sivuvirroilla tarkoitetaan erilaisissa prosesseissa syntyviä sivutuotteita, joita voidaan joskus mieltää myös jätteeksi. Sivuvirtoja jalostamalla voidaan vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä ja hyödyntää jo olemassaolevaa materiaa. Ruthon Group kehittää esimerkiksi metsäteollisuuden, maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista kierrätyslannoitteita. 

Sivuvirroista ilmastoystävällisiksi lannoitteiksi

– Tarjoamme Kiertokasvu-aputoiminimellämme asiantuntijapalveluita kierrätys- ja ympäristöpalveluliiketoimintaan. Menemme asiakkaiden kanssa sivuvirtojen alkulähteille ja kehitämme projekteissamme asiakkaiden sivuvirtojen käsittelyn tuotantotapoja ja tuotteita. Samalla tarjoamme tuote- ja laadunvalvontaa sekä tuotteistusta ja markkinointia asiakkaan tarpeiden mukaan, Ruthon Groupin toimitusjohtaja Ari-Pekka Hongisto kertoo.

Yrityksen liiketoiminnan ydin on kierrätyslannoitemarkkinoiden kehittäminen. Lannoitteiden raaka-aineina käytetään mm. metsäteollisuuden, kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden ja maatalouden sivuvirtoja, kuten lantaa ja peltomassaa sekä biojätettä ja puhdistamolietejakeita. 

– Monilla asiakkaillamme on biokaasulaitos, jonne koordinoimme erilaisia sivuvirtoja. Osaamisellamme kehitämme biokaasulaitosten toisesta päätuotteesta kierrätyslannoitteita.

Sivuvirtojen hyödyntäminen ja käytön kehittäminen on jo itsessään ilmastoteko, koska näin voidaan vähentää esimerkiksi tehomaataloudessa hyödynnettävien neitseellisten mineraalilannoitteiden käyttöä. Orgaanisten lannoitteiden käyttö maataloudessa sitoo hiiltä maaperään.

– EU:n uudehkon lannoitelain asetukset mahdollistavat orgaanisten lannoitteiden käytön myös metsälannoitteena. Lannoittamisella parannetaan metsien kasvua, mikä puolestaan kasvattaa hiilinieluja, Hongisto kertoo.

Leader Viisarilta sai rahoituksen lisäksi tukea

Viisi vuotta sitten Hongisto lähti perustamaan Ruthonin toimintaa liikeidean ympärille ilman aiempaa yrittäjäkokemusta. Vinkin Leaderin tarjoamasta rahoituksesta hän sai kumppaniverkostoltaan. 

– Rahoituksen hakeminen oli onnistunut prosessi. Sain asiantuntevaa apua jo itse hakemuksen tekemiseen. Leaderin asiantuntija oli tukena suunnitteluvaiheessa, Hongisto kertoo.

Rahoituksen avulla Ruthon aloitti tuotekehityksen. Alkuvaiheen tuloksista on yhä hyötyä. Samalla perustettiin yrityksen verkkosivut, luotiin sille sisällöt sekä suunniteltiin yritysilme. Lisäksi yrittäjänä aloitteleva Hongisto osti sparrauspalvelua tukemaan osaamistaan.

Hongisto suosittelee Leader-rahoitusta lämpimästi muillekin yrittäjille ja yritystoimintaa suunnitteleville. Hän kannustaa myös kysymään ja pallottelemaan ideoita Leaderin asiantuntijoiden kanssa.

– Sain sparrausta omaan ideaani jo hakuvaiheessa, mikä oli hyvin arvokasta, Hongisto kertoo.

Saitko inspiraation?

Leader Viisarin kestävän kehityksen oppaista löydät hyödyllistä tietoa kestävästä kehityksestä sekä vinkkejä konkreettisiin toimenpiteisiin. Oppaita kannattaa hyödyntää hankesuunnittelussa. Oppaat löytyvät Yleistä rahoituksesta -sivulta.

Viisarin asiantuntijat auttavat ideasi kehittelyssä – ota yhteyttä!

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta