Leader Viisari -logo

Saarijärven paikallisidentiteettiä vahvistettiin taiteen avulla

Vuoden 2023 lopussa päätökseen tullut Paikan hengessä -hanke on jättänyt jälkensä Saarijärven kulttuurielämään. Leader Viisarin rahoittama hanke onnistui osallistamaan yli 1000 lasta ja nuorta, innostaen heitä taiteen pariin.

Kuvanveistäjä ja yhteisötaiteilija Jaana Bombin veti hanketta, jonka tavoitteena oli tukea ja monipuolistaa saarijärveläisten lasten ja nuorten taiteen tekemistä ja taidekasvatusta. Hanke käynnistyi elokuussa 2022, ja sen aikana syntyi kaksi merkittävää julkista taideteosta: 50-osainen pysyvä taideteos Saarijärven uuden koulu- ja kulttuurikeskuksen Kulttuuritorille sekä mosaiikkiteos “Paavon arkki”, joka kiinnitetään alikulkutunneliin ensi keväänä.

Nuoret luovuuden lähteellä

Taiteilijan näkökulmasta hankkeen tavoitteena on ollut päästä oman luovuuden lähteelle. Kaikilla mukana olleilla on ollut vapaat kädet ideoida ja toteuttaa näkemystään lopputuloksesta. Teokset ovat rakentuneet ryhmissä ja ryhmä itse on aina päättänyt, mihin suuntaan taideteosta viedään. Taideteokset koostuvat useasta osasta, joista jokainen on uniikki taideteos.

”Kun lapsi ja nuori rakentaa identiteettiään, luovuus on oivallinen väline oman identiteetin rakentamiseen, oli taide sitten tanssia, musiikkia, teatteria tai kuvataidetta”, Bombin kiteyttää.

Hankkeen aikana nuoret tekivät taideteoksia yhdessä, mikä lisäsi yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä yhteisöllisyyttä.

”Yksi hankkeen merkittävistä havainnoista on ollut, ettei kukaan ole aliarvioinut omaa tai toisen tekemistä. Osallistujat ovat ihaillen tarkastelleet omaa kädenjälkeään ja kehuneet myös toistensa töitä. Se on todella koskettavaa”, Bombin iloitsee.

Saarijärven paikallisidentiteetti esiin taiteen avulla

Oppilaat huovuttivat osia taideteokseen, joka sai inspiraatiota Saarijärven luonnosta.

Saarijärven kulttuurielämä on saanut uutta pontta hankkeesta. Paikallisuus ja paikallisidentiteetin vahvistuminen ovat olleet hankkeen keskeisiä elementtejä, ja yhteisötaide on yhdistänyt paikallisia ihmisiä myös eri yhdistysten ja säätiöiden kautta. Hanketta on hallinnoinut Saarijärvi-Seura ja sitä ovat tukeneet Mannilan taidesäätiö, Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö sekä Saarijärven taiteilijaseura Siena.

Hanke on avannut uusia harrastusmahdollisuuksia nuorille ja mahdollistanut kahtena talvena oman taiteen esille tuomisen Galleria Ahkun X-Mas- näyttelyssä. on tullut lähemmäksi arkea, ja osallistujat ovat saaneet tuoda oman kädenjälkensä näkyväksi taideteoksissa. Projekti on tuonut paikalliskulttuurin lähemmäksi nuoria. Omakohtaiset kokemukset taiteesta itse tekijänä tai kokijana lisäävät intoa harrastaa. Saarijärven uudessa koulu- ja kulttuurikeskuksessa on esillä yli 200 taideteosta ja tarjolla on monipuolisia harrastusmahdollisuuksia teatteriopinnoista bänditoimintaan. Hanke jää elämään, jättäen jälkeensä pysyviä taideteoksia ja vahvistaen yhteisöllisyyttä Saarijärvellä.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta