Leader Viisari -logo
Tervetuloa -kyltti Tuulensuu

Tuulensuun veistospuistossa kohtaavat luonto ja taide

Viitasaaren Pasalan kylään kannattaa ajella tutustumaan ainutlaatuiseen kulttuurikohteeseen, jossa pääsee nauttimaan sekä tunnettujen taiteilijoiden veisto- ja ympäristötaiteesta että luonnon rauhasta. Tuulensuun veistospuiston olosuhteita ja viestintää edistettiin hankkeella, jonka maaseuturahoitus saatiin Leader Viisarilta. Katso myös video!

Tuulensuun veistospuisto ja ateljeetalo sijaitsevat Viitasaarella pohjoisessa Keski-Suomessa Pasalan kylässä Kolima-järven rannalla. Puisto on saanut alkunsa viitasaarelaisen pankinjohtaja Arvo Kanasen (1916-2014) visiosta saada hänelle perintönä tullut Tuulensuun tila kulttuurikäyttöön.

Tuulensuun Taidesäätiö ylläpitää nykyään aluetta ja säätiön sihteerillä Marjo-Riitta Simpasella on monta mielenkiintoista tarinaa Tuulensuusta ja Kanasesta:Nainen metsässä ympäristötaideteos Perhonen.

– Monialaisesti kulttuurista ja filosofiasta kiinnostunut Arvo Kananen halusi työuransa jälkeen keskittyä pohtimaan mm. ihmisen, luonnon ja taiteen yhteyttä. Hänellä oli suhteita moniin tunnettuihin taiteilijoihin niin Suomessa, ja joihinkin myös ulkomailla, ja Tuulensuussa onkin vieraillut monia merkittäviä taiteilijoita.

Veistospuistossa on seitsemän julkista teosta ja ne sijoittuvat eri puolille Tuulensuun tilaa. Teoksia ovat tehneet merkittävät suomalaiset kuvanveistäjät kuten Veikko Hirvimäki, Pekka Jylhä, Hannu Sirén, Carolus Enckell, Radoslaw Gryta ja Martti Aiha.

Puisto haluttiin tuoda paremmin suuren yleisön tietoon ja siksi säätiö käynnisti vuonna 2015 hankkeen valmistelun, johon haettiin maaseuturahoitusta Leader Viisarilta. Vuosina 2017-2020 puiston saavutettavuutta ja tunnettuutta edistettiin monin eri tavoin.

Hankkeessa kunnostettiin mm. puiston polut helppokulkuisemmiksi sekä tehtiin info- ja opastekyltit kuntoon. Lisäksi puistolle tehtiin markkinointimateriaalia ja nettisivut.

Tuulensuun veistospuisto on auki koko kesän. Käyntiä suositellaan etenkin kaikille kulttuurista kiinnostuneille omatoimimatkailijoille.

– Reilun kilometrin pituinen lenkki tietä ja polkuja pitkin kestää noin tunnin. Rannassa on myös laavu omien eväiden nauttimista varten, joten paikka sopii myös vaikkapa lapsiperheiden retkikohteeksi, Simpanen kertoo.

Autot voi jättää ateljeetalon parkkipaikalle. Paikalle pääsee nyt myös vesiä pitkin, koska hankkeessa rakennettiin laituri Kolimalla veneillä liikkuvia varten.

Marjo-Riitta kirjoitti myös juttusarjan puistosta ja sen teoksista paikallislehteen. Juttujen myötä entistä useampi paikkakuntalainenkin sai kuulla erikoisesta paikasta.

Itse hankkeen valmistelu ja toteutus oli hieman haastavaa, koska säätiön väki on hajaantunut eri puolille Suomea.

– Vaikka hanke oli pienelle porukalle aikamoinen ponnistus ja oppimismatka, niin olemme iloisia ja kiitollisia rahoituksesta. Saimme monta hyvää ja hyödyllistä asiaa tehtyä, jotka kantavat vielä vuosia eteenpäin. Osaaminen lisääntyi koko porukalla!

Säätiön väki pitää paikkaa kunnossa jatkossakin. Suunnitelmissa on rakentaa reitin varrelle penkkejä, sekä raivata vesakkoa.

Puiston yhteydessä toimii kuvataiteilijoiden vierasateljee, joka ei ole avoinna yleisölle. Taloa vuokrataan kuvataiteilijoille työskentely- ja virkistyspaikaksi. Haku avautuu yleensä aina alkuvuodesta.

Puiston alueelta löytyy myös 1800-luvun riihi, jossa järjestetään joskus näyttelyitä ja muita tilaisuuksia.

Vanha riihi ja Leader-kyltti

Lisätietoa: tuulensuu.net
Puiston osoite: Järkiniementie 75, Pasala (Kärnä). Kesäisin, yleensä heinäkuussa, puistossa järjestetään opastettuja kierroksia.

Katso myös video:

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Teksti, kuvat ja video: Virpi Heikkinen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta