Leader Viisari -logo
työmiehiä löytänän kylätalon remontissa

Yhdessä, ei yksin! – Löytänän kylätalon remontti

Viitasaaren Löytänän kylällä on käynnistetty vuoden 2021 aikana mittava kylätalon entisöinti- ja saneeraushanke. Yhteisen kylätalon remontti on saanut niin vakituiset kuin kesäasukkaat mukaan työhön, ja kaikkien toiveissa on entistä elinvoimaisempi kylä.

Löytänän kylätalo on rakennettu alun perin 1920-luvulla ja on jo siinä kunnossa, että vaatii perusteellisen remontin. Kyläseuran hallitus laittoi remonttihankkeen vireille vuonna 2019, rahoitusta haettiin ja saatiin Leader Viisarilta. Hankkeen välirahoitus saatiin Viitasaaren kaupungilta, mikä oli myös tärkeä seikka hankkeen toteuttamiseksi.

Remontti aloitettiin vuonna 2020 pönttöuunien uudistamisella. Hankkeesta vastaava kyläseuran puheenjohtaja Juha Varis kertoo:

– Ensi töiksi purettiin eteisen lattia ja uusittiin kaikki vaakaviemärit. Siihen liittyen uusittiin alusvasat ja korjattiin talon alapohjaa. Samalla varmistettiin asianmukainen alapohjan tuuletus. On puhallettu uudet ekovillat ja uusittu lankkulattia.

kylätalon parveke ennen ja jälkeen remontin
Parveke ennen ja jälkeen.

Työtä tehdään myös yhteistyössä Museoviraston kanssa. Mm. 60-luvun alussa taloon rakennettu parveke aiheutti homevaurioita ja ensitöiksi se poistettiin Museoviraston toiveesta.

– Hyvin hankalan ja vaiherikkaan rakentamisen jälkeen saimme seinän alkuperäistettyä. Sisällä on myös uusittu keväällä ja kesällä alakerran sähköt ja molempien luokkahuoneiden katot on entisöity alkuperäiselle paneelipinnalle. Kesällä poistettiin myös vanhat tolpissa kulkevat johdot maakaapeleihin.

Lisäksi rantasaunan ikivanha tiilikatto oli tullut tiensä päähän, ja katto sai uuden katteen huovasta. Työn teki ansiokkaasti Poke:n opiskelijat opettajansa Jani Kuisman johdolla.

Kesän ajan talkoolaiset ovat myös poistaneet vanhaa maalia ulkoseinistä, jotta keväälle 2022 suunniteltu maalausurakka voidaan toteuttaa. Työ on hidasta käsin ja joissain korkeimmissa paikoissa jouduttaneen turvallisuussyistäkin turvautumaan koneiden apuun.

Tulevana syksynä ja talvena töitä jatketaan: mm. ulkovuorilaudoitusta vaihdetaan, ja yläkerran sähköt uusitaan. Eteiseen rakennetaan esteetön wc ja samalla uusitaan eteisen katto ja viemäri/putkikoteloinnit.

Suunnitelmissa on myös kunnostaa talon yläkertaan asuntoja, mutta sen aika on mahdollisesti myöhemmin.

Talkooväki rentoutuu jalkapalloa pelaamalla

Talkootöihin on saatu hyvin porukkaa mukaan ihan soittamalla ihmisiä paikalle. Remontin talkooväkeä varten perustettiin oma whatsapp-ryhmä, jonka kautta tieto kulkee ja tavoittaa kyläläiset hyvin. Talkooväessä on mukana niin kylän vakituisia asukkaita kuin mökkiasukkaitakin.

Juha Varis kiittää vuolaasti kaikkia ahkeria talkoolaisia:

– Kaikki rakennustyöt tehdään omien töiden ohessa. Esimerkiksi Jari Holm on tehnyt sähkötyöt pitkälti omalla lomallaan, ja ansaitsisi pronssipatsaan! Samoin monet monet muut, jotka uhraavat omia vapaapäiviään tähän projektiin mm. kesäjuhlien ja kirppisten järjestämisten muodossa.

Juhalla itsellään on Suomen Kansallisteatterista kesäloma kesä-heinäkuussa, joten silloin on hyvää aikaa rakennella. Esimerkiksi kesällä 2020 hän teki parikymmentä matkaa Helsingistä Löytänälle pelkästään kylätalon entisöintihankkeen vuoksi.

Talkootyön vastapainoksi porukka rentoutuu liikunnan parissa.

– Olemme saaneet viritettyä aivan mahtavat futispelit kaiken talkootouhun ohessa. Se on yhdistänyt kyläläisiä hienolla tavalla. Paljon eri-ikäisiä lapsia mukana ja sehän on ihan parasta, Varis iloitsee.

kyläläisiä pelaamassa jalkapalloa

Kylätalon remontti siis jatkuu vielä. Tavoitteena on saada koko mittava remontti valmiiksi vuodeksi 2023, sopivasti kylätalon 100-vuotisjuhliin.

Kylätalon remonttihankkeen maaseuturahoitus tulee Leader Viisarilta.

Teksti: Virpi Heikkinen ja Juha Varis.
Kuvat: Löytänän kyläyhdistys

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta