Etusivu » Rahoitus yrityksille » Hankkeen toteuttaminen
Yrityshanke on toteutettava rahoituspäätöksen ja hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti. Tutustuthan rahoituspäätöksen huolellisesti. Kirjanpitäjän kanssa kannattaa sopia hankkeen kirjanpidon järjestämisestä.
Yritystuella rahoitettavan hankkeen voi aloittaa omalla riskillä, kun hakemus on tullut vireille Hyrrä-järjestelmässä. Hakemus tulee vireille heti, kun se sisältää riittävät tiedot ja hakemus on allekirjoitettu ja lähetetty järjestelmässä.
Ennen vireilletuloa syntyneet kustannukset eivät ole tukikelpoisia. Yrityshanke katsotaan aloitetuksi, kun yrittäjä tekee sopimuksen tai tilauksen, aloittaa rakennustyöt, vastaanottaa tai maksaa hankinnan tai tekee muun sellaisen sitoumuksen, joka tekee investoinnista peruuttamattoman.
Kustannusta pidetään tukikelpoisena, kun se on syntynyt hakemuksen vireille tulon jälkeen ja ennen toteuttamisajan päättymistä. Hanke on toteutettava päätöksellä hyväksytyn suunnitelman mukaisesti.
Tukea ei saa käyttää:
Yritykset voivat hakea yritysrahoitusta käytettyjen koneiden ja laitteiden hankkimiseen. Käytetyn tekniikan hankkimiselle pitää olla selkeät perustelut. Käytetyn koneen hankinta täytyy olla hyväksytty tukipäätöksellä. Käytetyn koneen hankinnan tukeminen on mahdollista, jos
Tuensaajan on järjestettävä tuettavasta hankkeesta kirjanpito siten, että tuettavan toimenpiteen kirjanpito voidaan erottaa muusta kirjanpidosta. Hankkeelle avataan oma kustannuspaikka kirjanpitoon tai tilikarttaan lisätään hankkeen kustannuksia varten rahoituspäätöksen kululajeja vastaavat kirjanpitotilit.
Mikäli kirjanpidon tekee tilitoimisto, on tärkeää toimittaa kirjanpitäjälle rahoituspäätös sekä kustannusarvio ja sopia siitä, miten hankkeen tositteet merkitään. Laskujen tulee olla tuensaajalle osoitettuja ja tuensaajan tulee ne maksaa. Kustannusten tulee olla tosiasiallisesti maksettuja ja kirjanpitoon kirjattuja.
Hankkeen kululajien toteutumista kannattaa seurata säännöllisesti.
Hintatason selvitykset ja mahdollinen kilpailutus tehdään yleensä jo rahoituksen hakuvaiheessa. Mikäli sitä ei ole hakuvaiheessa vielä pystytty tekemään, kilpailutusdokumentit on toimitettava maksuhakemuksen liitteenä. Siltä osin kuin kustannusten kohtuullisuutta ei ole selvitetty tukihakemuksessa, tuensaajan on liitettävä maksuhakemukseen selvitys kustannusten kohtuullisuudesta.
Yli 3 000 euron suuruisissa hankinnoista tulee toimittaa selvitys tavanomaisesta hintatasosta, riittävä määrä tarjouksia tai muu selvitys, jonka perusteella kustannusten kohtuullisuus on mahdollista arvioida. Vaihtoehtojen ja valinnan ja dokumentoinnin apuna voi käyttää hintavertailulomaketta. Tavanomaisella hintatasolla tarkoitetaan tavaran tai palveluntoimittajien yleisesti käyttämiä hintoja.
Rakentamishankkeissa hintatason selvitys hakemusvaiheessa perustuu suunnittelijan laatimaan kustannusarvioon, josta ELY-keskus laskee viitekustannukset.
Tuettavalle toimenpiteelle määritellään tukipäätöksessä toteuttamisaika.
Rahoituspäätöksessä kerrotaan muun muassa, montako kertaa vuodessa tai hankkeen aikana voi hakea maksatusta. Tuki maksetaan aina jälkikäteen toteutuneiden kustannusten mukaan.
Mikäli yritystoiminnassa tai hankkeessa on tulossa muutoksia, olethan niistä etukäteen yhteydessä JyväsRiiheen. Toisinaan hanke ei etene niin kuin on alun perin suunniteltu ja hankkeen toimenpiteitä joudutaan muuttamaan.
Hankesuunnitelman muutoksista täytyy tehdä muutoshakemus. Muutoshakemus tarvitaan hankkeen toimenpiteiden ja kustannusten muutoksissa sekä hankkeen toteutusajan muutoksissa.
ELY-keskus voi pidentää hankkeen toteutusaikaa hakemuksesta, joka on tehty ennen toteutusajan määräajan päättymistä. Määräajan pidentämiselle tulee olla hyväksyttävä syy, joka ei ole ollut tiedossa toteutusajasta päätettäessä. Määräaikaa voidaan pidentää kahdesti enintään vuodeksi kerrallaan.
Yritystukipäätöksessä kerrotaan, millaisia viestintävelvoitteita hankkeessa tulee noudattaa. Oman hankkeesi tukipäätöksen löydät Hyrrästä. Huomioithan, että viestintävelvoitteet koskevat kaikkia hankkeita.
Löydät lisätietoja ja esimerkkejä yrityshankkeiden viestintävelvollisuuksista Maaseutu.fi -sivustolta.
Raportoi rahoittajalle hankkeen toimenpiteiden toteutumisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Maksuhakemukseen kirjataan ja kuvataan soveltuvin dokumentein, miten hanke on edennyt.
Seurantatiedot on talletettava sähköiseen Hyrrä-asiointipalveluun investoinnin tai muun toimenpiteen toteutuksen päätyttyä, viimeistään viimeisen maksamiserän hakemisen yhteydessä.
Yritystuella toteutetuista toimenpiteistä, joiden julkisen tuen määrä on yli 5 000 euroa, seurantatiedot on annettava lisäksi 2 vuoden kuluttua tuen viimeisen erän maksamisesta.
Tuen kohteena olevaa omaisuutta tulee käyttää ja se tulee sisällyttää yrityksen varoihin kolme vuotta tuen viimeisen erän maksupäätöksen päätöspäivästä lukien. Perustellusta syystä tukipäätöksessä voidaan määrätä vähimmäiskäyttöajaksi enintään kymmenen vuotta.