Leader Viisari -logo
Kuvassa yrittäjät talviskootterin kanssa.

Ekologisella talviskootterilla helposti hangille

Kannonkoskella Pyhä-Häkin kansallispuiston kupeessa kehitetään aivan uudenlaista, ekologista menopeliä, jolle havitellaan markkinoita niin meiltä kuin maailmalta.

Miten päästä luontoon, vaikkapa pilkille tai nokipannukahvia keittelemään, jos lumikenkäily tai hiihtäminen ei innosta tai onnistu? Tätä matkailuyrittäjä, Lakomäen kartanon isäntä Pasi Kauppinen pohti aikansa, ennen kuin sai idean aivan uudenlaisesta menopelistä.

– Moottorikelkkasafarit jätin pois jo kymmenisen vuotta sitten. Halusin kehittää jotain ekologisempaa vaihtoehtoa. Sellaista, joka sopii myös vaihteleviin lumiolosuhteisiin, hän tuumailee.

– Idea ei vain jättänyt rauhaan.

Syntyi sähköinen talviskootteri eLyly. Vaikka idea on uusi, inspiraatio löytyi ikiaikaisista suomalaisista eriparisuksista, ’lylystä ja kalhusta’, joilla hiihdeltiin jo esihistoriallisella ajalla. Nyt vain mennään yhdellä suksella ja moottorin voimin.

Oikeastaan eLyly on edelleen tuotekehitysvaiheessa, sillä kun kehitetään jotain aivan uutta, prosessi ideasta valmiiksi tuotteeksi on pitkä ja polveileva. Nyt ollaan kuitenkin jo hyvässä vaiheessa. Toimiva ja testattu prototyyppi seisoo Lakomäen kartanon pihalla.

– Se ei saastuta, ei aiheuta hajua, eikä juuri ääntäkään. Sitä on helppo käyttää ja se on turvallinen. Voisi sanoa, että jos osaat kävellä, osaat ajaa talviskootteriakin, lupaa Pasi Kauppisen vaimo Minna Kauppinen.

Palkittu idea

Yrittäjäpariskunta haki ja sai Leader Viisari ry:ltä yrityksen kokeilutukea tuoteideansa kehittämiseen. Rahoituksen turvin idea saatiin vietyä niin sanottuun PoC-vaiheeseen (Proof of concept) eli keksinnön ensimmäiseen testaamiseen.

– Leader Viisarin rahoitus oli olennaista alkuvaiheessa, sillä sen avulla prosessi saatiin käyntiin ja samalla lisää uskoa omaan ideaan, Pasi Kauppinen kertoo.
Ideaa kehitettiin pidemmälle prototyyppivaiheeseen oman rahoituksen turvin sekä lainarahalla.

Yrittäjät Minna ja Pasi Kauppinen
Yrittäjät Minna ja Pasi Kauppinen.

– Kova riski tässä otetaan, mutta meillä on ideaan kova luottamus, yrittäjäpariskunta sanoo.
Luottamusta tuntuu olevan muuallakin, sillä eLyly voitti kesällä ykkössijan teollisuuden innovaatiokisa MPIDEA:ssa.

Tuotekehitysprosessissa on Pasi Kauppisen lisäksi mukana myös teollisuussuunnittelijoita ja insinöörejä. Karstulasta lähtöisin oleva, palkittu muotoilija Harri Koskinen vastaa skootterin designista.

Laitteiden valmistus suunnitellaan aloitettavaksi ensi keväänä, ja asiakaskunnan oletetaan löytyvän muista matkailuyrittäjistä ja sittemmin myös kuluttajista, niin Suomesta kuin ulkomailta.

– Nyt olemme vauhdilla aloittaneet markkinointitoimenpiteet, Minna Kauppinen kertoo.

Samalla uudistetaan myös Lakomäen kartanon brändiä. Tulevaisuudessa kartano tullaan tuntemaan nimellä Bear Manor. Tarkoituksena on panostaa entistä vahvemmin talviaktiviteetteihin ja houkutella lisää ulkomaisia matkailijoita.

Yritys on saanut maaseuturahoitusta Leader Viisarilta.

Teksti ja kuvat: Maria Markus

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta