Keuruun frisbeegolfradan opastekyltti.

Frisbeegolfradat kuntoon

Syksy alkaa hiljalleen kääntyä talvea kohti, mutta frisbeegolfradoilla riittää vielä vilskettä – osa radoista ovat pelattavissa talvisinkin. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että lajia on harrastettu Suomessa jo 80-luvulla. 2010-luvulla sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja harrastajamäärät kasvavat edelleen vuosi vuodelta. Suomesta löytyy tällä hetkellä yli 1000 frisbeegolfrataa. Väkilukuun suhteutettuna se on maailman toiseksi eniten. Harrastajia löytyy satoja tuhansia.

Yksi syy suosioon on lajin helppo saavutettavuus: laji sopii kaikille ikään tai kuntoon katsomatta, välineet ovat edullisia ja useimmat kentät ovat maksuttomia. Frisbeegolfratojen rakentaminen ja parantelu Leader-hankkeina on ollut varsin vilkasta viime vuosina. Vesurin alueen hankkeissakin on panostettu useisiin ratoihin.

Keurusselän frisbeegolfpuisto

Keurusselän frisbeegolfpuisto rakennettiin frisbeegolfseura Mandon Kiertäjät ry:n toimesta Keurusselän Liikuntapuistoon vanhan 9-väyläisen radan tilalle 2018–2019. Tarkoituksena oli tehdä maksuton 18-väyläinen, laadukas harraste- ja kilparata kaikkien asukkaiden ja matkailijoiden käyttöön. Rata sai nopeasti suuren suosion: pian radan valmistumisen jälkeen kävijöitä oli noin tuhat viikossa.

– Hankkeen toteuttaminen oli hieno kokemus, joskin turhan pienillä talkoovoimilla. Kaikkinensa kuitenkin antoisa hanke, kertoo Mandon Kiertäjien tuolloinen puheenjohtaja ja hankkeen vetomies Pentti Miettinen.

Valmistumisensa jälkeen rata on ollut myös aktiivisessa kisakäytössä.

– Radalla on järjestetty kahdet SM-tason PDGA-kilpailut ja muita SM-kilpailuja, kuten Paperiliiton, Koululiikuntaliiton, Eläkeliiton kisoja. Viikkokisoja pidetään vuorotellen liikuntapuistossa ja Ison Heiton radalla, kertoo Miettinen.

– Ensi kesälle on luvassa vielä parifrisbeegolfin SM-kisa, joka pelataan yhtä aikaa Isoheiton ja liikuntapuiston radalla.

Käyttäjien keskuudessa pitkä rata on saanut kiitosta haastavista väylistään ja korkeuseroistaan, sekä selkeistä väyläopasteista. Radan yhteyteen rakennettiin sittemmin kisarataa myötäilevä, helpompi perherata, jotta jokainen käyttäjä löytää tasolleen sopivia väyliä.

Keuruun frisbeegolfradan opastekyltti.
Keurusselän SM-tason rata on pitkä ja monipuolinen.
Ilmakuva osasta Keurusselän frisbeegolfpuistoa.
Keurusselän Liikuntapuiston mäkiset maastot tarjoavat pelaajille vaihtelevia ratoja.

Myllymäki DiskGolfPark

Jämsän Myllymäen kampuksen 18-väyläistä metsärataa parannettiin Jämsän kaupungin hankkeen myötä tasokkaaksi harraste- ja kilparadaksi 2019–2020. Koulutuskuntayhtymä Gradian aloitteesta alkunsa saaneessa hankkeessa väyliä muutettiin, vanhat korit vaihdettiin virallisiin kisakoreihin ja väyläopasteet tehtiin uusiksi. Helppokulkuiseen, tasaiseen metsärataan on saatu luotua haastetta erilaisilla puustoilla.

Radalla on päivittäin 50–100 käyttäjää ja rata on käytössä talvisinkin. Rata on saanut kiitosta mm. erinomaisista opasteistaan ja puitteistaan.

Myllymäki DickGolfParkin opastetaulu.
Myllymäen radalla järjestetään myös aktiivista kilpailutoimintaa.

Länkipohjan frisbeegolf

Länkipohjan Seudun Kyläyhdistys ry rakensi Jämsän Länkipohjaan kokonaan uuden 10-väyläisen, aloittelijaystävällisen metsäradan Länkipohjan jäähallin viereen 2021. Hanke sai alkunsa kyläläisten toiveesta saada kylälle kaikenikäisille sopivaa liikunnallista aktiviteettia. Kohdennettu toive tuli myös frisbeegolfradasta. Kyläyhdistys tarttui härkää sarvista ja laittoi hankkeen vireille. Radan suunnittelivat Ilkka Härkönen ja Henri Rampanen Jämsän frisbeegolfseura ry:stä. Talkoissa oli ahkeroimassa kyläläisten lisäksi muun muassa Eläkeliiton Längelmäen yhdistys ry:n LänkiÄijät.

Rata kiertää läheisen urheilukentän ympäristössä. Väylien siirtymät toimivat samalla luontopolkuna. Vaikka rata on suhteellisen lyhyt, se on saanut kiitosta kekseliäistä väylistään ja hyvistä opasteistaan. Radalta alusta löytyy myös valokuvauskehykset, jossa käyttäjät voivat ottaa itsestään kuvia pelaamisen ohessa.

Paikalliset asukkaat voivat lainata kiekkoja maksutta Länkipohjan Symppiksestä.

Länkipohjan frisbeegolfradan opastekyltti.

Halli frisbeegolf ”Urski”

Hallin urheilukeskuksen ”Urski” -rataa paranneltiin Hallin seutu ry:n hankkeessa, jossa rakennettiin myös sittemmin kovassa käytössä olleet kuntoportaat ja ulkokuntosali. Kuntoportaiden rakentamisen myötä tuli tarpeen siirtää osaa väylistä ja radalle rakennettiin kokonaan uusi väylä. Myös heittoalustat, väyläopasteet ja ratakartta uusittiin. Radan 9 väylää ovat lyhyitä, mutta korkeuserot, puut ja korien sijoittelut tuovat peliin haastetta. Myös hankkeen myötä uusitut rakenteet ovat saaneet kehuja.

Hallin frisbeegolfradan opastekyltti.

Kettulanvuori

Petäjäveden kunta on ollut ahkera Leader-hankkeiden toteuttaja, etenkin liikunta- ja leikkipaikkojen suhteen. Kunta on muun muassa kehittänyt useita virike-, perhe- ja liikuntapuistoja, panostanut ulkokuntosaleihin ja rakentanut pumptrack radan Vesuri-ryhmän myöntämän maaseuturahoituksen tuella. Osana Kettulanvuoren liikuntapuiston kehittämishanketta frisbeegolfrata siirrettiin kokonaan Kettulanvuoren alueelle ja alueen taulut ja kyltit uudistettiin.

Kettulanvuoren frisbeegolfradan opastekyltti.

Pienestäkin voi olla paljon iloa

Jokvarren kylät ry rakensi pienen frisbeegolfradan Nuoriso Leader -hankkeena 2023 yhdessä kylän nuorien kanssa. Rata tehtiin Jämsänjoen rantaan, Kellokallion metsäiseen maastoon. Hankkeeseen osallistuneiden mukaan parasta oli yhdessä tekeminen ja se, että nuorten yhteistyö ja vuorovaikutustaidot harjaantuivat. Samalla opittiin käsillä tekemistä – käyttöä löytyi vesurillekin.

Mainitut radat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Hankkeiden maaseuturahoitus on tullut Vesuri-ryhmältä.

Lue lisää:
Leader-rahoitettuja frisbeegolfhankkeita Suomessa (maaseutuverkosto.fi)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Keuruun frisbeegolfradan opastekyltti.

Hae sivuilta