Etusivu » Tietoa JyväsRiihestä » Leader-toiminta
Leader-toiminta on paikallislähtöistä kehittämistä. Leader-ryhmät jakavat EU:n maaseuturahoitusta alueensa yrittäjien, yhdistysten ja muiden yhteisöjen hankkeille. Suomessa toimii 52 Leader-ryhmää.
Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta!
Leader-toiminnan kantavana ajatuksena on valjastaa paikallisten asukkaiden oma asiantuntemus, osaaminen ja toiminta alueen kehittämistyöhön.
Hankkeiden valmistelu ja päätösvalta rahoituksesta on paikallisilla, sillä he ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita. Toiminta on avointa kaikille.
Päätöksenteossa ovat mukana paikalliset yhteisöt, julkiset tahot ja alueen asukkaat.
Toimijoiden yhteistyö ylittää eri sektorirajat ja toiminta perustuu kumppanuudelle ja vuorovaikutukselle.
Verkostoitumalla kootaan resursseja sekä paikallisesti että kansainvälisesti: asukkaat, järjestöt, yritykset ja julkinen sektori.
Leader-ryhmän strategia laaditaan omalle alueelle laajalla yhteistyöllä.
Yhteistyöllä vaihdetaan kokemuksia ja opitaan uutta.
Toiminnan tavoitteena on uusien toimintatapojen ja menetelmien kokeilu ja luominen.
Leader on paikallista toimintaa, mutta sillä on myös laaja kansainvälinen ulottuvuus. EU:n alueella toimii nimittäin yli 3 000 Leader-ryhmää. Suomeen Leaderin keinot ja rahoitus saapuivat vuonna 1996 EU-jäsenyyden myötä.
EU:n alueella toimivat Leader-ryhmät tekevät tiivistä yhteistyötä toistensa kanssa. Kansainvälisen toiminnan kautta haetaan oppia ja ideoita muista maista, tutustutaan sekä tehdään yhdessä yli rajojen. Suomalaiset ovat hyviä ja kysyttyjä kumppaneita eurooppalaisissa yhteistyökuvioissa.
Leader-ryhmät voivat rahoittaa kansainvälisiä yhteistyöhankkeita. Kansainvälisen hankkeen hakija voi olla paikallinen yhdistys tai muu toimija. Hankkeeseen tarvitaan yhteistyökumppani vähintään yhdestä tai kahdesta muusta Euroopan maasta.
Lisätietoa muiden maiden Leader-toiminnasta saat EU Common Agricultural Policy (CAP) Network -sivuilta.
Kalatalouden paikalliset toimintaryhmät edistävät kalatalouden elinkeinoja, ja ne toimivat samoilla periaatteilla kuin Leader-ryhmät.
Ryhmien tarkoituksena on kehittää toiminta-alueensa elinkeinokalataloutta esimerkiksi aktivoimalla toimijoita, kehittämällä elinkeinokalataloutta palvelevaa infrastuktuuria ja vahvistamalla osaamista ja yhteistyötä.
Ryhmät neuvovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tukien hakemisessa, ja ryhmiltä voi hakea tukea kalatalouden kehittämishankkeisiin.
JyväsRiihen alueella toimii Sisä-Suomen Kalaleader.