Leader Vesuri-ryhmä -logo

Leader-päivillä retkeiltiin rallin ja saunan merkeissä

Vesuri-ryhmän Leader-päivien retkellä tutustuttiin lounaiseen Keski-Suomeen.

Matka aloitettiin tekoälyteemalla, kun Jämsän yrityspalvelupäällikkö, Visa Törmälä, kertoi tekoälyn mahdollisuuksista viestinnässä. Matkaa elävöitettiin muun muassa tekoälyllä luoduilla, retkikohteista kertovilla lauluilla ja runoilla.

Ensimmäinen pysähdys pidettiin Unesco-maailmanperintökohteella, Petäjäveden vanhalla kirkolla. Tervantuoksuinen ja viileä kirkko tarjosi mukavaa viilennystä helteiseen säähän. Lemettilän Tilan Hanna Hautamäki kertoi sekä kirkon historiasta, että maatilamatkailuyrittämisestä turisteja ympäri maailman vetävän kohteen vieressä.

Kirkolla tutustuttiin myös Haapamäkeläiseen rautatiekulttuuriin. Keuruun Haapamäen kylän synty ja historia ovat tiukasti nivoutuneet Valtionrautateiden juna-asemaan, josta kasvoi yksi Suomen tärkeimmistä rautatiekeskuksista. Keuruun museon Irma Hirsjärvi ja Haapamäkeläiset yhdistysaktiivit, Esko Soini ja Pekka Koski, kertoivat rautatiehistoriasta ja mm. pienoisrautatiehankkeestaan.

Matkaa jatkettiin ralliteemoissa Kievari Rantapirtillä, jossa kievarin omistaja Timo Niinimäki tarjosi välikahvit ja kertoi monipuolisesta ravintola- ja elämyspalveluyrittämisestä suositun Wanhan Witosen melontareitin varrella. Kuhmoisten Päijälän kyläyhdistyksen aktiivi Hannu Lahtinen kertoi, miten heidän kylänsä on saatu elinvoimaiseksi talkoohengen, rallien järjestämisen ja Leader-rahoituksen yhteisvoimin. Keuruun Markku Hokkanen toi rallien järjestämiseen nuorisokulmaa. Jämsäläisen Simulaattorimaailman yrittäjä Marko Tuominen esitteli vielä ainutlaatuista, ympäri pyörähtävää rallisimulaattoria, jota Vesuri-ryhmä on myös ollut rahoittamassa.

Simulaattorimaailman Marko Tuominen kertoi ympäripyörähtävästä simulaattorihankkeestaan

Matkaa jatkettiin Päijänteen rannalle Suomen ainoaan saunakylään, Jämsän Juokslahteen. Matkalla kuulimme vielä puheenvuoron luontoliikuntapalveluiden kehittämisestä Visa Törmälältä ja bongasimme Rasuan rantamaiseman, josta Wanhan Witosen melontareitti on saanut nimensä. Kyseinen maisema koristi 1900-luvun alussa viiden markan seteliä.

Saunakylän aktiivi Saija Silén kertoi ainutlaatuisesta matkailukohteesta, jonne tehdään saunamatkoja varta vasten ympäri maailmaa. Saunakylässä matkailijat voivat tutustua maailman laajimpaan savusaunojen kokoelmaan ja tietysti heittäytyä löylyn hellittäväksi! Saunakylän vanhin savusauna on 1700-luvulta.

Kinkamon Pirtin yrittäjät, Mervi ja Hannu Lahtinen, kertoivat toiminnastaan ja toteuttamistaan hankkeista. Keuruun Jukojärvellä sijaitseva yritys tarjoaa muun muassa tentsile-majoitusta sekä erinomaiset löylyt savusaunassa, ja se on palkittu savusaunaperinteen vaalimisesta ja erinomaisista löylyistä vuonna 2018. Päivän päätteeksi paikalla oli vielä perinteinen makkaratarjoilu ja saimme virvoittautua Ylä-Porkkalan tilan Johan Porkkalan tarjoamilla, jääkylmillä simoilla.

Saija Silén kertoi saunakylän tarinaa
Retkeilijät saivat virvoitella Ylä-Porkkalan tilan tarjoamilla simoilla.

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta