Leader Vesuri-ryhmä -logo

Simulaattori tuo ampumaharrastuksen kaikkien ulottuville

Keuruun Seudun Ampujat ry:n sisäradalla käy pauke, kun kaikenikäiset harrastajat harjoittelevat ilma-aseilla ja ammuntasimulaattorilla.

Loppukesästä 2021 hankittu SimWay Hunt -ammuntasimulaattori on ollut yhdistyksen käytössä kolmatta kautta. Simulaattorilla ampumaharrastuksen aloittamiseen on pieni kynnys: ”Kun piipusta ei lähde mitään ulos, se voi olla ensikertalaisille helpommin lähestyttävissä, kuin ilma-aseet”, kertoo Keuruun Seudun Ampujat ry:n puheenjohtaja Pentti Kivinen. Nuorten on helppo omaksua pelimäisen simulaattorin käyttö, mutta samalla opitaan aseen turvallista käsittelyä. ”Lapset osaavat käyttää simulaattoria jo vanhempia jäseniä paremmin”, naurahtaa Kivinen.

KeuSa:n jäsenten lisäksi simulaattori ja ilma-aseradat palvelevat muita nuorisoryhmiä. ”Joka vuosi meillä käy noin sata nuorta kokeilemassa ammuntaa koulujen valinnaisen liikunnan, höntsä-ryhmien ja muiden koululaisryhmien myötä”, kertoo yhdistyksen sihteeri Otso Heikkinen. Tarvittaessa simulaattori voidaan ottaa mukaan eri tapahtumiinkin.

Simulaattoriammunnassa käytettävät harjoitteluaseet
Simulaattorilla harjoitteluun on omat aseensa, mutta myös omien aseiden käyttö on mahdollista laserpatruunoiden avulla. Nuorille löytyy tavallista lyhyempi kivääri.

Nuoret harrastajat on otettu huomioon myös ilma-aseradalla: paineilmakäyttöisten aseiden viritykseen ei tarvita voimaa ja myös jäsenmaksut ovat harrastajille edulliset. Nuorten harrastajien huomioiminen on näkynyt myös kilpailutuloksissa. Keuruun Seudun Ampujien kasvatteja on noussut maajoukkuetasolle ja kansainvälistä menestystäkin on saatu.

Ammuntasimulaattori palvelee useiden käyttäjien tarpeita. Nuorten ammunnasta kiinnostuneiden lisäksi simulaattori on metsästäjien kovassa käytössä. Myös toiminnallisesta ammunnasta kiinnostuneille on omat harjoittelumuotonsa. Simulaattoriharjoittelulla saadaan aikaan myös oikeita tuloksia – Otso Heikkinen ei pidä haulikkoammuntaa suurimpana vahvuutenaan, mutta harjoiteltuaan simulaattorilla talven yli, olikin osumaprosentti kasvanut selvästi kesällä ulkoradoille siirryttäessä.

Viime vuosien patruunojen kallistumisen myötä simulaattoriharjoitus on kasvattanut suosiotaan. Se on helppo ja edullinen tapa ylläpitää taitoja, etenkin talvisin. ”Patruunojen hinnan noususta huolimatta harrastajamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti ulkoradoillakin, kuten myös ampumaratojen kokonaislaukausmäärät”, kertoo Heikkinen.

Ilmakiväärille tarkoitettu hirvirata
Hankerahoituksella korjattiin myös ilma-aseille tarkoitettua hirvirataa – nyt ammuntaa voidaan tehdä niin seisaaltaan kuin makuulta.

Hanketoiminta ei ole KeuSa:n väelle vierasta. Keuruun Seudun Ampujien henkilöstö on näkyvässä roolissa myös Keuruun Ampumaratayhdistyksessä: KeuSa:n sihteeri Otso Heikkinen on ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja ja Pentti Kivinen varapuheenjohtaja. Ampumaratayhdistys on pelastanut entisen Keuruun varuskunnan ampumaradan ja perustanut sinne uuden ampumaurheilukeskuksen. Pitkäjänteisellä työllä ja eri hankkeiden myötä siitä on rakennettu aiempaa parempi ja monipuolisempi paikka eri ampujaharrastajaryhmille.

Heikkinen kertoo hankehakemusten tekemisen olevan aiempaa helpompaa uusien järjestelmien myötä. Ja jos kylmä hiki meinaa nousta pintaan ”Leader-ryhmästä saa aina neuvoa”, kertoo Heikkinen.

Ammuntasimulaattorin ja sisäampumaradan parannuksien maaseuturahoitus on tullut Leader Vesuri-ryhmältä.

Teksti ja kuvat: Jukka Salmi

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta