Leader Vesuri-ryhmä -logo
Haukkasalo lossi ja Lilja

Uudet liikuntapaikat lisäsivät yhteisöllisyyttä Haukkasalossa

Kuhmoisten Haukkasalon saaressa uudet liikuntapaikat ovat yhdistäneet saaren vakituiset asukkaat ja mökkiläiset. Saareen on Leader Vesuri-ryhmän maaseuturahoituksella rakennettu urheilukenttä ja valaistu hiihtoreitti. Yhteisöllisyys on suosittujen liikuntapaikkojen myötä kasvanut merkittävästi – ja ruokahalu kasvaa entisestään! Jutussa myös video!

Haukkasalon urheilukenttäHaukkasalon saaressa on kymmenkunta vakituista taloutta ja 140 mökkiä, kesäasukkaiden joukossa on paljon myös lapsia ja nuoria. Haukkasalon saaressa ehdittiin haaveilla jo pitkään uudesta urheilukentästä. Saaressa ei ollut aiemmin vapaa-ajanviettopaikkaa tai harrastustoimintaa, ja matka mantereelle harrastamaan on toisinaan pitkä, koska lossi liikennöi aikataululla.

Kesällä 2019 unelmasta tuli vihdoin totta, ja urheiluseuran talkooväki rakensi maaseuturahaston tuella urheilukentän, joka on ollut kovassa käytössä siitä lähtien.

Haukkasalon urheiluseuran Uuraan puheenjohtaja Lilja Järvinen kertoo itse tapaavansa kaikki saareen tulevat asukkaat ja kävijät, koska ajaa saaren ja mantereen välistä lossia työkseen.

– Olen asunut saaressa lähes koko ikäni. Aiemmin suurin osa täällä saarella oleskelevista ei oikeastaan edes tuntenut toisiaan. Mutta nyt, kun meidän omalla stadionilla on säännöllisesti jotain toimintaa, tilanne on muuttunut täysin! Erityisesti lapset iloitsevat uusista kavereista ja yhteisestä tekemisestä.

Urheilukenttä on pinnoitettu keinonurmella. Muutenkin varustelut ovat hyvät: katsomo, pukukoppi, huussi ja valaistus mahdollistavat kentän monipuolisen käytön. Kentällä jumpataan porukalla säännöllisesti ja jalkapalloa on pelattu viikoittain pitkälle syksyyn. Jalkapallon lisäksi kentällä voi pelata tennistä, lentopalloa, tai vaikka juosta.

Valaistu hiihtoreitti täydentää tarpeita

Talvella 2020-21 saareen rakennettiin myös 800 metriä valaistua hiihtoreittiä. Reitin varrella on laavu taukoilua varten. Reitti lisää vapaa-ajanviettomahdollisuuksia saaressa, koska se on ympärivuotisessa käytössä. Sulan maan aikaan siellä voi harrastaa esimerkiksi frisbeegolfia ja ihailla Päijänteen mahtavia maisemia retkeilemällä. Haukkasalon Uuraksen Lilja Leader-kyltin kanssa

– Urheilukentällä ei ole sähköä, joten koneisiin, laitteisiin ja valaistukseen tarvittava sähkö tuotetaan aggregaatilla. Aggregaatti on kesäisin monitoimikentän laidalla ja talveksi se siirretään hiihtoladun lähelle, kertoo Lilja Järvinen.

Seura järjestää myös aktiivisesti tapahtumia ja toimintaa liikuntapaikoilla. Saaren omat venetsialaiset sekä jalkapallon EM-kisat on jo järjestetty yhteiseksi iloksi. Talvella puolestaan laavulla otetaan mm. uusi vuosi porukalla vastaan.

Myös uudet asukkaat toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi. Maanomistajat myyvät ajoittain saarelta tontteja, esimerkiksi jutun teon aikaan kesäkuussa 2021 saarella on myynnissä neljä vierekkäistä tonttia.

Yksi kesäasukkaista, 16-vuotias Ani Haukilahti Lahdesta innostui tekemään kuvaamataidon kurssilla lopputyönään kuvakirjan Haukkasalosta.

Tyttö ja kirja

– Haukkasalon saari on mahtava paikka! Harrastan valokuvausta ja minusta on ihanaa kuvata saaren elämää eri vuodenaikoina. Kirjassa on tapahtumakuvien lisäksi mukana myös asukkaiden tarinoita ja kertomuksia.

Urheiluseuralla ja saaren asukkailla on lisää suunnitelmia tulevaisuuteenkin: urheilukentän yhteyteen suunnitellaan padel-kenttää ja golfharrastajille puttauskenttää.

Haukkasalo on hyvä esimerkki siitä, että monipuoliset harrastus- ja liikuntamahdollisuudet lisäävät asukkaiden ja vapaa-ajan-asukkaiden viihtyvyyttä sekä parantavat maaseudun elämänlaatua.

Seuran maaseuturahoitus on tullut Leader Vesuri-ryhmältä. Seura on hyödyntänyt liikuntapaikkoihin myös muuta sponsoritukea.

Katso myös video!

Teksti ja kuvat: Virpi Heikkinen
Osa kuvista: Haukkasalon Uuraan kuva-arkisto

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta