Leader Viisari -logo

Uusi Leader-Viisarin vaikuttavuusselvitys valmistuu keväällä 2024

Leader-toiminnan vaikuttavuuden tutkiminen ja todentaminen on tärkeää, jotta toimintaa voidaan kehittää entisestään ja tukia kohdentaa toimijoille, jotka kehittävät uutta alueelle. Viisari toteuttaa vaikuttavuusselvityksen vuosina 2020-2022 myönnettyjen tukien vaikuttavuudesta.

Maiju Tiensuu opiskelee viimeistä vuotta agrologiksi maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelmassa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Tiensuun opinnäytetyön aiheena on Leader-toiminnan vaikuttavuus maaseudun kehittämiseksi. Osana opinnäytetyötä tuotetaan vaikuttavuuskysely ajalla 2020-2022 rahoitusta saaneille toimijoille.

”Vaikuttavuuskyselyn kohteena on hanke- ja yritystukia saaneet toimijat. Kysely lähetetään kaikille, joille on myönnetty rahoitusta vuosien 2020-2022 aikana. Yhteensä toimijoita on noin 80. Kyselyyn vastataan anonyymisti”, Tiensuu tiivistää.

Leader-toiminnalla on saatu aikaan Suomessa mm. lisää työpaikkoja, yhteistyötä ja kansainvälisyyttä kylille.

Vaikuttavuusselvityksiä on tehty myös aiemmilta kausilta. Vaikuttavuuden arviointi auttaa kehittämään Leader-toimintaa sekä tukien kohdentamista, niin että rahoitamme sellaisia toimijoita, jotka auttavat parhaiten kehittämään aluetta tuomalla alueelle uusia palveluita, yhteistyöverkostoja ja harrastusmahdollisuuksia. Vaikuttavuusselvitysten tuloksia voidaan verrata keskenään, jotta nähdään, kuinka vaikuttavuus on kehittynyt.

”Rahoittajamme, eli EU, velvoittaa meitä seuraamaan vaikuttavuutta ja sitä, kuinka hyvin rahoitustamme käytetään. Vaikuttavuuden selvittämisellä voimme viestiä myös alueemme kunnille ja kuntalaisille rahoituksemme avulla tehdyistä toimista,” Viisarin toiminnanjohtaja Sanna Kiuru lisää.

Uusi vaikuttavuusselvitys on jo herättänyt kiinnostusta etenkin muissa Leader-ryhmissä. Vaikuttavuuskysely toteutetaan joulukuun 2023 aikana ja selvitys valmistuu keväällä 2024. Valmis selvitys on nähtävillä julkisesti ammattikorkeakoulujen julkaisujen nettisivuilla. Julkaisemme selvityksen myös meidän nettisivuilla.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta