Leader Viisari -logo
Gesto Village katastrofitalon rakennustyö.

Väliaikaismajoitusta katastrofialueille

Joka vuosi noin 60 miljoonaa ihmistä herää pakolaisleiriltä tai vastaavasta väliaikaisasutuksesta. Useimmiten nämä majoitusratkaisut ovat kuitenkin yhtä vaarallisia kuin itse katastrofit, joita ihmiset pakenevat. Tähän haasteeseen vastaten saarijärveläinen yritys Gesto Oy kehittää väliaikaiseen asumiseen tarkoitettua katastrofitaloa.

Geston kehittämä QuickSafe-House eli katastrofitalo suojaa suuria ihmismääriä esimerkiksi luonnon tai ihmisen aiheuttaman katastrofin sattuessa. Talo on suunniteltu niin, että se on mahdollisimman nopea ja helppo pystyttää. Lisäksi materiaalinsa vuoksi se sopii niin kuumiin kuin kylmiinkin sääolosuhteisiin. Taloon mahtuu suojaan noin 15-20 aikuista, lisäksi talojen muoto ja kaksipuoliset seinät mahdollistavat sen, että taloja voi yhdistää ja pystyttää vieretysten.

– Vastaavanlaista väliaikaisasumisratkaisua ei tee kukaan muu maailmassa, ja tuotteemme on herättänyt valtavasti kiinnostusta ympäri maailmaa, kertoo yrittäjä Hannu Piispanen.

Prototyyppien testaamista ja yhteistyöverkostojen luomista mallikuva Soklex Gesto Village

Gesto Oy:ssä tehdään pitkäjänteisesti töitä katastrofitalon tuotteistamisen ja myynnin aloittamisen eteen. Parhaillaan tuotetta pilotoidaan kohdemaissa ja kehitetään saadun palautteen perusteella. Tähän mennessä ensimmäisiä prototyyppejä on testattu monenlaisissa olosuhteissa, ja tulokset ovat olleet poikkeuksetta hyviä. Tälläkin hetkellä Arabiemiraattien Al Ainin kaupungissa on testikäytössä kolme katastrofitaloa.

Kasvustrategian laatimiseksi ja yhteistyöverkoston laajentamiseksi Gestolaiset kävivät myös Lähi-Idässä hakemassa ajantasaista markkinatietoa.

– Kävimme myynninedistämismatkalla ulkomaankauppa- ja kehitysministerin kutsumana Lähi-Idässä. Siellä pääsimme luomaan yhteistyöverkostoja ja neuvottelemaan tuotteen jatkosta sekä saimme tavata myös YK:n hankinnoista vastaavan henkilön, kertoo Hannu Piispanen. Matkalle pääsimme lähtemään Leader-rahoituksen ansiosta, Hannu jatkaa.

Katastrofitalojen kaupallistamista ajatellen tulevaisuudessa aiotaan selvittää teollisen valmistuksen mahdollisuuksia. Vaikka Geston ensisijaiset asiakkaat ovat kansainväliset avustusjärjestöt ja katastrofitaloja tullaan myymään ympäri maailmaa, yrityksen on tarkoitus pysyä tulevaisuudessakin Saarijärvellä.

– Tulevaisuudessa väliaikaismajoituksen tuotesuunnittelu, tuotekehitys ja valmistus on tarkoitus toteuttaa mahdollisimman pitkälle Saarijärvellä. Pyrimme myös jatkossakin hyödyntämään tuotekehityksessä lähellä toimivia yhteistyökumppaneita, kertoo yrittäjä.

Lisätietoa: www.gestonet.fi

Teksti: Helmi Yli-Knuuttila

Kuvat: Gesto Oy

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta