Kenkärivi

Innolassa oma juttu löytyy tekemällä

Nuoret saavat yrittäjyyskasvatuksen kautta itselleen tärkeitä taitoja, rahaa ja itsetuntoa.

Neljä ihmistä rivissä
Innolassa nuoria kannustetaan yritteliäisyyteen. Kuvassa Nea Teräväinen, valmentaja Niina Koivuniemi, valmentaja Joonas Karhinen ja Raido Raudsepp.

– Uskomme, että nuori löytää vahvuutensa ja oman juttunsa, kun hän vain alkaa tekemään, valmentaja Niina Koivuniemi kiteyttää.

Nuorten yrittäjyystalo Innola on muuramelainen yhdistys, jonka kautta nuoret voivat perustaa yrityksiä, tehdä projekteja tai työllistää itsensä duuniringin kautta. Vuodessa 80–100 nuorta tekee Innolan kautta työtä, ja samalla he saavat oppia yrittäjyydestä.

Innolassa on hyödynnetty Leader-rahoitusta monin tavoin. Työllistämiseen liittyvien toimintamallien kehittämisen lisäksi on esimerkiksi rakennettu nuorten kanssa Muurameen skeittiparkki.

– Tällä hetkellä Innolalla on käynnissä Mun Muurame 2 –hanke, joka kannustaa nuoria yritteliäisyyteen, järjestämään omalle kylälle tapahtumia tai palveluita ja sitä kautta vastuuseen omasta asuinympäristöstään, kertoo Koivuniemi.

Asenne kohdalleen

Innolassa on nuoria monista lähtökohdista, mutta myös toiminta on monipuolista. Siellä saa omankokoisia haasteita, joiden eteen pinnistellä. Näin voi löytää sen, mitä elämässään haluaisi tulevaisuudessa tehdä.

– Ilon hetkiä ovat ne, kun jotain keksitään, tekeminen on mukavaa tai saadaan jotain valmiiksi, Niina Koivuniemi luettelee.

Joonas Karhinen on toinen yrittäjyystalo Innolan valmentajista. Hän toimii nuorten yrittäjyysvalmentajana sekä valmentaa projekteissa ja työllistymään duuniringin kautta.

– Parasta on, kun näkee nuoren henkisen kasvun ja asennemuutoksen. Usein nuoret saattavat ajatella, että jokin ei ole mahdollista. Me täällä kannustamme, että kyllä on. Ja jos ei keksi miten, niin joku voi varmasti auttaa.

Hyvä fiilis kahvilasta

Viime kesänä kaksi kesäkahvilaa pyöräytettiin käyntiin Innolan avulla. Nuorilla ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä.

– Se meni yllättävän hyvin nuorten mielestä, jokaiselle jäi hyvä fiilis. He ajattelivat, että eihän tämä ollutkaan niin vaikeaa. Samalla heillä oli hauskaa kavereiden kanssa ja tuli vähän rahaakin, Karhinen kertoo.

16-vuotias Nea Teräväinen oli yksi Kinkomaan Vitapoliksen kesäkahvilan yrittäjistä. Hän piti kokemusta niin hyvänä, että toistaa sen mahdollisesti ensi kesänä.

– Leivoimme, keitimme kahvia, teimme mehua, myimme jäätelöä ja sisustimme paikkaa. Vaikeinta oli virallisten papereiden täyttäminen. Kun pääsimme jyvälle, kyllä se siitä. Innolalta sai kysyä apua. Asiakaspalvelu oli mukavaa ja pieni kiinnostus myös yrittäjyyteen heräsi, Teräväinen tuumii.

Työelämätaitoja duuniringistä

Innolan duuniringin kautta kuka tahansa voi ostaa yli 15-vuotiaiden tarjoamia palveluita. Samalla nuoret oppivat työelämän pelisääntöjä markkinoinnista laskutukseen.

Raido Raudsepp, 16, on ollut duuniringissä puolisen vuotta. Hän halusi mopokortin ja duunirinki antoi hyvän keinon tienata rahaa.

– Olen tehnyt pihatöitä, hoitanut lapsia ja ollut atk-tukena vanhemmille ihmisille. Lasten kanssa on ollut mukavinta, kitkemishommat ja haravointi ehkä tylsintä. Mutta olen saanut rahaa ja kaverin kanssa aika menee nopeasti, Raido kertoo.

Muuramen Innola ry
Kannustaa nuoria yritteliäisyyteen, järjestämään tapahtumia ja toteuttamaan projekteja.
Tekee tiiviistä yhteistyötä yrittäjien, kunnan ja järjestöjen kanssa.
Perusajatuksina ovat tekemällä oppiminen ja luottamus nuoriin.

Innola on hyödyntänyt useissa hankkeissa Leader JyväsRiihen rahoitusta maaseutuohjelmasta.

Teksti Maria Markus

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta