JyväsRiihen hanketoteuttajia kokoontui huhtikuisena iltana Könkkölään keskustelemaan hankekokemuksista. Mukana oli myös uusia kasvoa kuulemassa hanketoiminnasta.
Könkkölän tila kehittyy suunnitelmallisella työllä
Könkkölän tilaa hallinnoivan Green Care -keskus Könkkölä ry:n toiminnanjohtaja Taiga Rautiainen esitteli tilan toimintaa ja hankkeita. Könkkölä on remontoitu vuonna 2020 ja yhdistys on sen jälkeen toteuttanut tilalla työpajatoimintaa, avoimia kursseja ja leirejä, yhteisöviljelyä ja tilavuokrausta. Toimintaa ja sen kehittämistä ohjaavat yhdistyksen visio ja missio. Hankkeet ovat työkalu tavoitteiden saavuttamiseksi.
Leader-rahoituksella toteutetut hankkeet ovat kohentaneet ympäristöä, mutta myös tuoneet useita uusia yhteistyökumppaneita. Toiminnan myötä ihmiset ovat huomanneet, että Könkkölä on nyt avoin kaikille.
Toiminta poikii toimintaa
Paikalla olleet hankekonkarit vahvistivat, että hankkeiden aikaan saama vireys poikii lisää toimintaa. Ylä-Muuratjärvellä juuri vuoden vapaaehtoiseksi valittu Timo Koskinen kuvasi, että kun hankkeet suunnitellaan yhteisön omista lähtökohdista, saadaan tehdä talkoita tärkeiden ja mielekkäiden asioiden parissa. Keski-Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Reena Laukkanen-Abbey vahvisti, että kylien hankkeissa talkoolaisia on riittänyt.
Paikallisesta tarpeesta suunnitellut hankkeet ovat vaikuttavia: Muuramen Mursut ry:n Leader-rahoituksella tehdyt avantouintiportaat kasvattivat harrastajien määrää. Yhdistyksen puheenjohtaja Olavi Salla kertoi, että yhdistyksen jäsenmäärä oli kasvanut investoinnin jälkeen 10 prosentilla ja kävijämäärät noin 20 prosentilla.
Hanketyö – joskus työlästä mutta aina antoisaa
Uusia hankkeita suunnittelevia konkarit ohjeistivat rajaamaan hankkeet riittävän pieniksi toteuttajan resursseihin nähden. Kun yksi kokonaisuus on saatu valmiiksi, voi hengähtää ja aloittaa uuden hankkeen kun aika tuntuu sopivalta. Useamman hankkeen tai suuren kokonaisuuden toteuttaminen voi olla pienelle yhdistykselle raskasta.
Hankkeiden hallinnoiminen vaatii työtä, mitä ei aina huomata suunnitteluvaiheessa. Julkisen rahan käyttäminen tuo mukanaan vaatimuksia dokumentoinnista ja seurannasta, ja nämä tuleva varsinaisen hanketyön päälle. Joskus kuulee sanottavan ”jos olisin tiennyt, en olisi lähtenyt”. Kuitenkin aika moni näistäkin on pian hakenut uutta hanketta, koska tekemällä oppii. Kun kerran on Hyrrää oppinut pyörittämään ja varaamaan aikaa hankehallintoon, seuraavat hankkeet menevät jo helpommin.
Aikaa on hyvä varata myös suunnitteluun ja hakuprosessiin; päätös rahoituksesta ei tule ihan hetkessä ja kesän rakennustöihin olisi hyvä hakea rahoitus jo talvella. Hyvin valmisteltuun hakemukseen päätös saadaan tehtyä ilman ylimääräisiä täydennyskierroksia. Ennen hakemuksen jättämistä onkin tärkeää olla yhteydessä JyväsRiiheen. Selvitetään yhdessä, mikä hankemuoto tekemiseen sopii ja mitä Hyrrään oikein pitääkään tallentaa.
Hankeklubin lopuksi saimme tutustua Könkkölän tilan vielä uinuvaan, keväiseen puutarhaan sekä Leader-rahoituksella rakennettuun jurttaan, aittoihin ja kunnostettuun saunaan.