JyväsRiihi logo

Talven rouheimmat hypyt treenataan kesällä – JFS visioi maailmanluokan harjoittelukeskusta Jyväskylään

Miltäpä kuulostaisi, jos Jyväskylästä löytyisi maailman paras kesäharjoittelupaikka freestylelajeille? Ei ollenkaan hullummalta, kun lukee Jyväskylän Freestyleseuran (JFS) Action Sports Park -hankkeen esiselvitystä ja kuuntelee hankkeen toista vetäjää Ari Kanasta. Selvityksessä Laajavuoren Vuorilammen alueelle kaavailtiin uusia vesihyppyreitä, trampoliineja ja uimahyppytorneja, joilla voisivat harjoitella niin freestylen aloittelijat kuin kilpalaskijatkin.

Leader-rahoitusta esiselvitykseen

JFS:n laskettelutreeneissä harjoittelee parhaimmillaan toista sataa lasta maakunnan eri hiihtokeskuksissa. Seurasta on myös ponnistanut maailmalle Suomen parhaita freestylekilpailijoita. Freestylehiihdon lajeja ovat kumparelasku, freeski sekä aerials.

Seuralla on Laajavuoren Vuorilammella oma vesihyppyritorni, jossa edistyneet laskijat ja maajoukkuekilpailijat harjoittelevat hyppyjä.

Seuran aktiivit Ari Kananen ja Tuukka Terva-aho alkoivat pohtimaan, kuinka Vuorilammen hyppyripaikkaa voisi kehittää nykyaikaisemmaksi. He olivat yhteydessä Leader JyväsRiiheen ja Keski-Suomen ELY-keskukseen selvittääkseen EU:n maaseuturahoituksen mahdollisuuksia. Action Sports Park -esiselvityshankkeeseen päädyttiin hakemaan rahoitusta JyväsRiiheltä.

– Saimme todella hyvää neuvontaa JyväsRiiheltä ja sen jälkeen aloimme työstämään hanketta, Kananen kertoo.

Action Sports Park – harjoittelukeskus sekä aloittelijoille että kilpailijoille

Havainnekuva Action Sports Parkin trampoliineista. Kuva: Antti Rissanen / Trail It oy
Freestylehyppyjen harjoittelu aloitetaan trampoliineilla. Havainnekuva Action Sports Parkista. Kuva: Antti Rissanen / Trail It Oy.

Seuran tekemässä esiselvityksessä kartoitettiin, kuinka Vuorilammen alueelle voitaisiin rakentaa vaiheittain Action Sports Park -harjoittelukeskus. Esiselvitys keskittyi ensimmäiseen vaiheeseen, jolloin keskukseen rakennettaisiin vesihyppyrit, trampoliinit ja uimahyppytornit. Keskuksen seuraaviin vaiheisiin kuuluisivat air bag-alastulopatja, hyppyri kilparinteelle, bmx- ja pumptrack-radat sekä waterpark.

Jotta talvella saataisiin hypättyä täydellinen freestylehyppy, on hypyn eteen tehtävä jo kesällä hyvää pohjatyötä ja tavoitteellista harjoittelua. Kehonhallintaa opetellaan ensin trampoliinilla, jonka jälkeen hyppytekniikat hiotaan huippuunsa hyppäämällä hyppyristä veteen.

– Action Sports Park palvelisi niin kilpaurheilijoita kuin myös harrastuksen aloittelijoita. Nykyiset hyppyrit eivät sovellu aloittelijoille, mutta uuden keskuksen pienimmät hyppyrit voitaisiin rakentaa siten, että myös aloittelijoiden olisi turvallista harjoitella hyppyjä, Kananen kuvailee.

Hankkeessa selvitettiin kesäharjoittelupaikan toimintojen sijoittumista, alueen maankäytöllisiä mahdollisuuksia ja projektin kustannuksia. Harjoituskeskuksen läheltä löytyisi jo hyvin muita toimintaa tukevia palveluita, kuten hotellimajoitusta. Yhteistyötä freestylen lajiosaamisen kehittämiseksi voitaisiin tehdä mm. alueen oppilaitosten, korkeakoulujen ja Huippu-urheilun instituutti KIHU:n kanssa.

Kansainvälisistä verkostoista arvokasta tietoa

Kananen ja Terva-aho ovat itse olleet aikanaan lajin pioneereja, ja heillä molemmilla on kilpataustaa. Kananen on kilpaillut freestylen maailmancupeissa ja Terva-aho mm. X-Gamesissa. Vuosittain itsenäisyyspäivän aikaan Rukalla järjestettävän maailmancupin kisaorganisaation ydinryhmä tulee Jyväskylästä. JFS järjestää vuosittain Eurooppa Cupin kumparekilpailun Laajavuoressa. Seuralla on jäsen myös kansainvälisessä hiihtoliitossa.

Kananen toteaa, että esiselvitystä ei olisi voinut tehdä näin laajassa mittakaavassa ilman kilpataustan mukanaan tuomia kansainvälisiä verkostoja:

– Maailmancupin kautta tullut kontaktiverkosto oli aivan olennaisessa osassa hankkeen onnistumisen kannalta. Pääsimme tekemään töitä alan huippuosaajien kanssa.

Verkostojen kautta päästiin selvittämään, millaiset tekijät on todettu maailman muissa vesihyppyrikeskuksissa toimiviksi. Yhteistyötä tehtiin esimerkiksi Kanadan ja Yhdysvaltojen harjoittelukeskusten kanssa. Sveitsistä löytyi taas yksi maailman parhaista valmentajista, joka on suunnitellut hyppyreitä mm. Sveitsin, Kiinan ja Australian vesihyppyrikeskuksiin. Kananen painottaa, että ilman näitä kontakteja esiselvityksen tekeminen olisi tullut huomattavasti paljon kalliimmaksi. Hänen mukaansa selvityksen tulos on huikea:

– Saimme verkostojemme kautta mm. Australiasta täydelliset rakennuspiirustukset, joiden pohjalta Trail It Oy työsti meille omat piirustukset. Voisimme näillä tiedoilla rakentaa Vuorilammelle yhden maailman parhaimmista hyppykeskuksista.

Alueen kehittäminen freestyleharjoittelun huippupaikaksi jatkuu

Action Sports Park odottaa vielä toteutumistaan, joten freestyleseuralaiset ovat kunnostaneet nykyistä kesähyppyripaikkaa talkootöillä. Hyppyripaikan korjauksiin on saatu paikallisilta yrityksiltä materiaaleja, kuten puuta, metallikiinnikkeitä ja ruuveja. Seura etsiikin jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita tukemaan toimintaansa.

Seura-aktiiveilta ei puutu uusia ideoita, jotta Jyväskylä kehittyisi freestyleharjoittelun huippupaikaksi. Esiselvitys keskittyi kesäharjoittelupaikan laajentamiseen, mutta myös talvihyppypaikan rakentamista on suunniteltu. Jyväskylän kaupunki on viime vuosina panostanut Laajavuoren kilparinteen kehittämiseen muokkaamalla maaprofiilia ja uusimalla hissin. Seuran haaveissa on kehittää talviharjoittelupaikkaa siten, että se mahdollistaisi maailmanluokan freeski- ja aerials-hyppyjen harjoittelun. Kesällä samalla hyppypaikalla voisi olla air bag- hyppyri ja alastulopatja. Seura työstää asiaa kaupungin kanssa, jotta hyppypaikan rakentamista voitaisiin edistää.

– Kesäharjoittelu hyppyreistä veteen ja kilparinteelle air bag, jolla voisi harjoitella myös kesällä. Näin saataisiin Laajavuoren alueesta tehtyä täydellinen harjoittelukeskus freestylelajeille niin kesällä kuin talvella, Kananen visioi.

Havainnekuva Action Sport Parkin vesihyppyreistä. Kuva Antti Rissanen / Trail It oy
Havainnekuva Action Sports Parkista. Kuva: Antti Rissanen/ Trail It Oy

Jyväskylän Freestyleseuran sivut

Teksti: Minna Karjalainen
Kuvat: Antti Rissanen / Trail IT Oy
Tekstin lähteenä käytetty Ari Kanasen haastattelua sekä Jyväskylän Freestyleseuran Action Sports Park -hankkeen loppuraporttia ja hankkeessa tehtyä esiselvitystä.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta