Leader Viisari -logo

Automuseosta matkailualueeksi

Karstulalainen matkailuyritys Wanhat Wehkeet on hyödyntänyt Leader-rahoitusta tuloksekkaasti useampaan kertaan. Matkailuvirta kasvaa vuosi vuodelta.

Karstulan keskustasta nelisen kilometriä pohjoiseen löytyy Wanhat Wehkeet, joka tunnettiin alun perin pelkästään automuseona. Nyt se on monipuolinen matkailualue, jossa museokiertelyn lisäksi voi keilata, kokoustaa, järjestää juhlia, nauttia kesäteatterista, saunoa erilaisissa saunoissa, uida, laulaa karaokea, syödä ja majoittua.

Kaikki alkoi vuonna 2004, kun vanhojen autojen entisöintiä harrastanut Jari Lasonen sai päähänsä perustaa museon autoilleen, ja päätyi vaimonsa Merja Välilehdon kanssa ostamaan Karstulan kunnalta vanhan perunajauhotehtaan. Tilojen kunnostuksen ja museon avaamisen jälkeen he innostuivat remontoimaan samassa rakennuksessa sijainneen rekka-autokorjaamon kokous- ja juhlatilaksi. Pian tuli ajankohtaiseksi miettiä majoitusratkaisuja.

– Nyt meillä on 13 hotellihuonetta, ja muutama vuosi sitten avatulla leirintäalueellamme on 7 mökkiä ja 90 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa. Ja lisää tulee, Lasonen sanoo.

Vakiasiakkaita ja pistäytyjiä
Wanhat Wehkeet Myllyjoki Campingin yöpymiset ovat kasvaneet rivakasti. Kun ensimmäisenä vuonna ajoneuvoja kävi leirintäalueella viitisen sataa, viime vuonna niiden määrä kasvoi jo yli neljään tuhanteen. Karavaanarit valitsivat Myllyjoki Campingin Vuoden 2016 Caravan-alueeksi ja perustelivat valintaansa alueen monipuolisella ja omaperäisellä palvelutarjonnalla.

Myös liikevaihto on ollut kasvussa, ja yritys työllistää nyt toista kymmentä työntekijää – toki osan heistä kausiluontoisesti, sillä matkailubisnes on sesonkiluontoista keskittyen kesään ja juhlapyhiin.

– Haku on päällä tälläkin hetkellä. Tarvitsemme etenkin ravintola- ja siivousalan ihmisiä, Merja Välilehto kertoo.

Yrittäjäpariskunta kertoo tyytyväisenä, että satunnaisten kävijöiden lisäksi heillä käy paljon vakiasiakkaita vuodesta toiseen, ja heistä saa jopa talkooporukkaa.

– He tulevat tänne oma-aloitteisesti tekemään mitä milloinkin: haravoimaan, raivaamaan jokirantaa tai huoltamaan mökkien lukkoja. Tottahan me heille sitten sauna lämmitetään ja tarjotaan ruokaa

Wanhat Wehkeet yrittäjäpariskunta
Kuvassa yrittäjäpariskunta Jari Lasonen ja Merja Välilehto

Seuraava sukupolvi on astumassa ohjaksiin

Wanhat Wehkeet on saanut Leader-rahoitusta neljään eri otteeseen. Ensimmäinen, jo päättynyt hanke liittyi museotilan laajentamiseen. Sittemmin rahoitusta on saatu kaluston kunnostus- ja näyttelytilojen, kävelysillan ja matkailijoita palvelevien sauna- ja sosiaalitilojen rakentamiseen, karavaanarialueen laajentamiseen sekä näyttelykatoksen lämpöeristämiseen.

Jari Lasosen mielestä rahoituksen hakeminen on sujunut jouhevasti pienten alkukankeuksien jälkeen, varsinkin kun apuna ovat olleet Karstulan kunnan kehittämisyhtiö sekä tilitoimisto.

– Ensin tuntui, että paperityötä on paljon, varsinkin kun itse olen enemmän fyysisen työn tekijä. Näin jälkeen päin paperihommakin tuntuu järkevältä, sillä hakemuksia tehdessä tulee paneuduttua suunnitteluun ja tietää paremmin, mihin rahatkin menevät, hän toteaa.

Nyt yrityksessä keskitytään käynnissä olevien kehittämishankkeiden läpivientiin, kuten uusien matkailuautopaikkojen rakentamiseen. Siihenkin löytyy osaamista omasta perheestä, sillä yrittäjäpariskunnan poika on maanrakennusalan ammattilainen ja ottanut urakan hoitaakseen. Samalla viedään läpi sukupolvenvaihdosta, eli tulevaisuudessa yrityksen on tarkoitus siirtyä kokonaan pojan hoiviin.

Teksti ja kuvat: Maria Markus

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta