Leader Vesuri-ryhmä -logo

Hau ja vuh! – kyllä valossa kelpaa nyt kouluttautua!

Jämsän Seudun Palveluskoiraharrastajat ry kaipasi jo pitkään koulutuskentälleen kunnollista valaistusta. Leader Vesuri-ryhmän maaseuturahoituksen tuella tämä on nyt saatu aikaiseksi Valoa pimeyteen -hankkeen myötä. Valaistu koulutuskenttä tulee palvelemaan laajaa joukkoa koiraharrastajia entistä ympärivuotisemmin.

Kuvassa ihmisiä iloitsemassa kentän valoista. kyltissä viimeistä lähtijää muistutetaan sammuttamaan valot.
Eijan ja Juhanin iloa, kun sähköt oli kytketty ensimmäisen kerran päälle.

Jämsän Seudulla toimivan koiraharrastusseuran lajeihin kuuluvat agility, rally-toko, toko ja palveluskoiralajit sekä näyttelytoiminta. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä reilut 100. Yhdistys on alusta asti halunnut olla myös tavallisen koiranomistajan apuna kasvattamassa yhteiskuntakelpoisia koiria, jotka tuottavat iloa isännälleen tai emännälleen.

Yhdistyksen koulutuskenttä on lähes 60 vuoden ajan sijainnut Haaralankankaalla ja nykyisellä paikallaan melkein kolmekymmentä vuotta. Nykyinen neljän hehtaarin kokoinen alue on vuokrattu Jämsän kaupungilta ja uusi vuokrasopimus takaa sen, että toiminta tulee jatkumaan paikassa vielä seuraavatkin kolmekymmentä vuotta. Siellä ei ole kuitenkaan ollut valaistusta, mikä on rajoittanut kentän käyttöä.

Yhdistys selvitteli Leader Vesuri-ryhmältä maaseuturahoituksen tukimahdollisuuksia. Hanketta varten yhdistys kilpailutti sähköurakoitsijan ja myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen sähköverkkoyhtiö Elenia veti paikalle sähkökaapelin ja sähköurakoitsijaksi valittu Sähkö Äijät Oy asensi kentälle uudet valaisinpylväät ja valaisimet.

– Näin ensikertalaiselle tuen hakijalle suurin työ oli itse hakemuksen tekeminen ja tarpeen perustelu ymmärrettävästi. Kaikki on kuitenkin mennyt tosi hyvin ja vaivattomasti! yhdistyksen taloudenhoitaja Eija Rantanen toteaa.

Hankkeen suunnittelua helpotti paljon, että projektiryhmän jäsen Juhani Mylläri on myös sähköalan ammattilainen. Hänen osaamisestaan oli hyötyä työn suunnittelussa ja mm. kilpailutuksen määrittelyssä.

– Sähköliittymän ja valaistuksen uusimisen avulla koulutuskentälle saatiin nyt erinomaiset puitteet koiraharrastamiselle sekä paremmat koe- ja kilpailuolosuhteet! Rantanen iloitsee.

Valaistu koulutuskenttä palvelee paremmin jäsenistöä ja yhdistyksen sidosryhmiä. Aiemmin kenttää on voitu käyttää vain valoisaan aikaan, joten koiraharrastajien kausi kentällä pitenee huomattavasti erityisesti pimeiden syksyjen ja talvien osalta.

– Lisäksi sähköliittymä mahdollistaa monien sähkölaitteiden käytön. Täällä voi nyt käyttää tietokonetta ja tulostinta, mikä helpottaa mm. kilpailupäivien järjestelyissä. Sähköt helpottavat myös muuta talkootoimintaa. Sähköjen avulla pystyttiin mm. käyttämään klapikonetta, jota tarvittiin kentän laidalta kaadettujen puiden pilkkomiseen.

Sähkölaskut eivät toivon mukaan tuota ongelmia. Pylväissä on sähköä säästävät led-valot ja jäsenistöä ohjataan sammuttamaan valot aina viimeisen poistuessa kentältä.

Yhdistys järjestää runsaasti sekä koiran peruskoulutusta että lajikursseja. Pelkästään tänä vuonna kurssipaikkoja on tarjottu yli 70, joka on suuri määrä pienelle yhdistykselle. Kurssipaikkojen lisäksi on lisäksi pyörinyt erilaiset valmennus- ja omatoimiryhmät.

Yksi yhdistyksen perinteistä on Vuoden koirakilpailu. Palkinnoilla seura haluaa kannustaa ja antaa tunnustusta aktiivisille harrastajille. Kategorioita on useita, mm. Vuoden palveluskoira, agilitykoira, näyttelykoira, aktiiviharrastaja.

Haastatteluhetkellä kentällä oli lokakuun pimenevässä illassa kymmenisen koiraa ja omistajaa treenaamassa perustaitoja, kuten ohittamista. Mukana on myös Ida Lahtinen koiransa Jadan kanssa. Eläintenkouluttajaksi valmistuneella Lahtisella on Länkipohjassa tuore yritys Koirakoulu Neliveto.

Ida Lahtisen yritys järjestää koirakoulutusta mm. Kana-Areenalla Länkipohjassa. Kuvissa myös Jade ja muut harrastajat.
Ida Lahtisen yritys järjestää koirakoulutusta mm. Kana-Areenalla Länkipohjassa. Kuvissa myös Jade ja muut harrastajat.

-Nelivedon koulutustarjonta täydentää hyvin meidän yhdistyksen kursseja, Rantanen kiittää. Koirakoululle on ollut selkeä kysyntä Jämsän seudulla. Koronapandemia varmasti vaikutti siihen, että entistä useampi on ottanut elämänsä ensimmäisen koiran, ja sehän on vain positiivinen asia!

Yhdistys ei erottele rotukoiria eikä sekarotuisia, vaan kaikki ovat tervetulleita toimintaan. Uusiakin suunnitelmia yhdistykseltä löytyy.

– Tästä kaikesta jäi kyllä niin hyvä mieli ja maku suuhun, että kyllä meillä on jo ideoita toiminnan jatkokehittämiselle, Rantanen sanoo.

– Tähän kentän laitaan olisi mahtavaa saada uusi toimistorakennus! Se mahdollistaisi paikan käyttöä entistä paremmin ja laajemmin.

Lisätietoa:
www.jspkh.fi
www.koirakouluneliveto.fi

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Virpi Heikkinen ja JSPKH

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

ihmisiä tietokoneella

Hae sivuilta