Leader Vesuri-ryhmä -logo
Kinkamon Pirtti

Kinkamon Pirtti on rauhoittumisen tyyssija

Keuruun Jukojärvellä sijaitsee matkailu- ja elämyspalveluita tarjoava Kinkamon Pirtti, jota pyörittävät yrittäjät Mervi ja Hannu Lahtinen. Majoitus- ja kokoustiloiksi soveltuvat upeat hirsirakennukset ovat isännän itse rakentamia ja tilalta löytyy palkittu savusauna. Yrittäjäpariskunta panostaa paljon asiakkaiden henkilökohtaiseen palveluun.

Kinkamon Pirtin Mervi Lahtinen
Pääpirttiin mahtuu pitämään hyvin vaikkapa kokouksia.

Kinkamon Pirtti tarjoaa ympärivuotisen mökkimajoituksen lisäksi monenlaisia elämyksiä. Alueella sijaitsee kolme vuokrattavaa kohdetta, Pirtti, Kytötupa ja Seiväslahti. Kokonaisuutta on rakennettu kahdenkymmenen vuoden ajan.

– Kaikki hirsirakennukset ovat isännän omaa käsialaa. Täällä on aina jotain rakentamista menossa! naurahtaa tilan emäntä Mervi Lahtinen. Myös tilalla sijaitsevat saunat, laavut ja kodat on rakennettu itse, toki myös apureiden voimalla.

Kaikki lähti Lahtisilla siitä, että vuosituhannen vaihteessa Keuruun seudulla oli pulaa pienimuotoisista majoitustiloista. Nyt majoitustiloja on Kinkamolla yhteensä vajaalle parille kymmenelle hengelle, mutta lisätilaakin järjestyy tarvittaessa. Majoittua voi myös Tentsile -puumajoituksessa, tähtitaivaan alla.

– Asiakkaat meille tulevat eri puolilta Suomea, mutta myös paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä, sekä enenevässä määrin myös ulkomaalaisia. Laskeskelin tuossa, että toissa kesänä meillä kävi asiakkaita yli kymmenestä eri maasta, kaukaisimmat Japanista asti.

Etenkin ulkomaalaisille matkailijoille suomalainen luonto, hiljaisuus ja turvallisuus ovat elämyksiä itsessään.

Tilan savusauna on saanut saunamestareilta kunniamainintoja ja palkintoja. Kinkamon Pirtti on vuosittain mukana myös Saunamaakuntaviikossa.

Sauna Kinkamon Pirtillä.

Pirtillä on mahdollisuus erilaisiin elämyksiin ympäri vuoden.

– Kesäisin keskitytään kalastukseen, melontaan ja patikoimiseen. Talvisin hiihtämiseen, lumikenkäilyyn ja luisteluun Poskijärvellä, Lahtinen kertoo.

– Meidän kautta voi vuokrata vaikkapa sähköavusteiset maastopyörät ja lähteä tutustumaan Keuruun maisemiin pyöräillen. Kinkamossa voi tutustua myös porojen elämään ja kiertää metsäistä tonttupolkua perheen pienimpien kanssa.

Kinkamon Pirtti sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Keuruun keskustasta.

– Sijainti on monelle asiakkaalle mieluisa. Luonnossa rauhoittumisen lisäksi täältä on kuitenkin lyhyt matka esimerkiksi Tampereen ja Tuurin viihdykkeisiin.

Koulutus- ja hyvinvointipäiviä yrittäjät järjestävät mm. suomalaisille työporukoille yhteistyöverkostonsa avulla.

Yksin ei pärjää – yhteistyö muiden yrittäjien kanssa tärkeää

Kinkamon tilan isäntä Hannu ja porot.
Isännän Hannun pitkäaikainen haave toteutui viimein, kun hän sai tilalle poroja.

Lahtinen korostaa sitä, että matkailuyrittäjän kannattaa ehdottomasti verkostoitua ja tehdä yhteistyötä kollegoiden kanssa.

– Esimerkiksi meillä hääjuhlien pitopalvelu hankitaan paikkakunnan muilta yrittäjiltä. Itsekin teen vielä satunnaisesti jotain pienempiä tarjoiluja, mutta suuremmat tilaisuudet ehdottomasti yhteistyössä, Lahtinen kertoo.

Yrittäjäpariskunta osallistuu aktiivisesti myös erilaisiin yritysryhmähankkeisiin. Kehittämisyhtiö Keulinkin Yrittäjän hyvinvointi -hankkeessa yrittäjien hyvinvointia seurattiin mm. Firstbeat-mittausten muodossa.

Viimeisimpänä yrittäjät ovat olleet mukana Matkailun maakuntakolmio- yritysryhmässä, jossa viiden kunnan parikymmentä matkailuyrittäjää ovat yhdessä kehittäneet osaamistaan ja palveluitaan. Yrittäjät seuraavat nykyään tarkemmin majoitustilastojaan. Vuonna 2021 Kintamon Pirtillä oli n. 1200 majoitusvuorokautta. Palveluitaan yrittäjät markkinoivat sekä omien nettisivujen että Bookingin kautta useammilla kielillä.

– Tällä hetkellä valmistelen hakemusta Green Key -sertifiointiin. Se tarkoittaa sitä, että saisimme todistuksen yrityksemme ympäristövastuullisuudesta, jolla on nykyään merkitystä matkailijoille ja vaikuttaa heidän valintoihinsa paljonkin.

Ympäristötietoisuus on ollut yrittäjäpariskunnalle selkeää toiminnan alusta alkaen.

– Se näkyy meillä niin rakentamisen ratkaisuissa kuin vaikkapa lähiruoan suosimisessa ja jätehuollossa. Tällä hetkellä pohdimme myös aurinkopaneeleiden hankkimista sähköntuotantoon.

Yrittäjät ovat saaneet maaseuturahoitusta sekä kehittämiseen että investointeihin Leader Vesuri-ryhmältä ja Keski-Suomen ELY-keskukselta.

Lisätietoa:
www.kinkamonpirtti.fi ja Facebook/Kinkamonpirtti

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Virpi Heikkinen ja Mervi Lahtinen

Lue myös: Matkailumarkkinointia yli maakuntarajojen

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

ihmisiä tietokoneella

Hae sivuilta