Leader Vesuri-ryhmä -logo
Kuvassa Ilmailumuseon väkeä.

Ilmailun historiaa Jämsän Hallissa

Hallin ilmailumuseo Jämsässä on lentoteknillinen erikoismuseo, jossa on ainutlaatuista lentokalustoa ja huikeita tarinoita sisältävä arkisto. Leader Vesuri-ryhmän maaseuturahoituksen tuella toteutettavilla Ilmailumuseon perusparannuksilla varmistetaan museotoiminnan jatkuvuus.

Lentotekniikan Kilta ry on 60-luvulla perustettu Ilmavoimien Teknillisen Koulun joukko-osastokillaksi. Killan tarkoitus on mm. maanpuolustushengen ja ilmailutekniikan vaaliminen, sekä lentoteknillisissä tehtävissä palvelleiden, tai alasta kiinnostuneiden yhdyssiteenä toimiminen. Yhdistys vaalii historiallisia perinteitä ja yhteisiä muistoja sekä edistää alalla palvelevien varusmiesten viihtyvyyttä, sekä tukee sotaveteraaneja ja kiltajäseniä. Kiltan jäsenmäärä on nykyisin noin 300.

Museonhoitaja Seppo Valkeiskankaan työhön kuuluu museon vuosittaisen toiminnan suunnittelu ja vetovastuu.

– Kilta kerää ilmailuun liittyvää perinneaineistoa sekä pitää Hallinportti Ilmailumuseota. Lisäksi yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä ylläpitää ja lennättää Gloster Gauntlet, GT-400, lentokonetta.

Nykyisellä paikallaan museo on ollut vuodesta 1980. Vuonna 2020 juhlittiin siis museon 40-vuotista historiaa, jota päästiin koronapandemiasta huolimatta muutamien tapahtumien muodossa viettämään.

Ilmailumuseolla järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Kuvat: Lentotekniikan Kilta ry.

– Museossa on esillä noin 10 lentokonetta, mm Bristol Bulldog, Caudron G III, VL Haukka II ja Rumpler 6B, joista osa on ainutlaatuisen harvinaisia. Lentävä museokoneemme, Gloster Gauntlet, on nykyisin Kymissä. Suurin osa museomme lentokoneista on tyyppinsä ainoita edustajia maailmassa, kertoo Valkeiskangas.

Museon kaarihallissa on esillä lentokoneita ja lentomoottoreita, ja siellä myös entisöidään lentokalustoa. Elementtitalossa puolestaan on esillä ilmavoimien pukuja eri aikakausilta, lentovarusteita sekä mittari-, ase- ja radiovarustusta. Museon kirjastossa on esillä ohjekirjoja ja muuta ilmailukirjallisuutta. Veljesten Wanha Konttori esittelee Veljekset Karhumäen toimintaa ja Hallin kehittymistä ilmailupaikkakunnaksi.

Lentotekniikan Kilta huolestui museoalueen kunnosta ja päätti hakea perusparannukseen tukea Leader Vesuri-ryhmän kautta. Projektista vastaava Keijo Ketonen kertoo:

– Nykyiseen museoalueeseen kuuluu kolme rakennusta, jotka omistaa Lentotekniikan Kilta ry: kirjastorakennus, museorakennus ja kaarihalli. Vuosien varrella museoalueella on tehty ainoastaan melko suppeita korjaustoimenpiteitä, jonka vuoksi edessä on suuri korjausvelka, mitä nyt pyritään pienentämään kahdella peräkkäisellä hankkeella. Ensimmäisessä hankkeessa keskitytään kirjasto- ja museorakennukseen.

Rakennuksia on kunnostettu mm. maalaamalla sekä hankkimalla ilmalämpöpumput museorakennukseen.

– Vesurin kautta saatu rahoitusapu on ollut ensiarvoisen tärkeä. Ilman rahoitustukea olisi rakennusten kunnostus ollut selvästi hitaampaa ja vaikeampaa.

Hankkeen tiimoilta museolla on pidetty useampia talkoita. Yhteensä kolmessa vuodessa on kertynyt noin 1500 talkootuntia. Kaikenlaista kunnostustyötä on tehty, esimerkiksi kirjastotalon terassi on laatoitettu ja pihatöissä mm. muokattu nurmialuetta sekä kylvetty kukkaketoa. Piha on tasoitettu toimistorakennukselle asti.

– Seuraavaksi suunnittelemme kaarihallin kunnostusta. Killan omat jäsenet osallistuvat tietysti talkoisiin, mutta myös paikkakuntamme asukkaita on ollut kiitettävästi mukana talkoissa, Ketonen kertoo.

Kuvassa Ilmailumuseon väkeä.
Kuva: Hallinportti Ilmailumuseo, Lentotekniikan Kilta ry.

Kuvassa projektin suunnittelija Keijo Ketonen, projektivastaava Ahti Ojanen ja museonhoitaja Seppo Valkeiskangas. Ennen eläkkeelle jäämistään Keijon, Sepon ja Ahdin työrupeama kului aikanaan Ilmavoimissa erilaisissa lentoteknillisissä tehtävissä. Kuva: Hallinportti Ilmailumuseo, Lentotekniikan Kilta ry .

Lisätietoa:
www.lentotekniikankilta.fi sekä Lentotekniikan Kilta ry Facebookissa

Museo avoinna kesäaikana (kesä-heinäkuussa) ma-pe 13-17, la-su 12-17. Muulloin avoinna sopimuksesta. Pääsymaksut 1-5 €.

 

Teksti: Virpi Heikkinen ja Lentotekniikan Kilta ry/Seppo Valkeiskangas
Kuvat: Hallinportti Ilmailumuseo, Lentotekniikan Kilta ry

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta