Leader Vesuri-ryhmä -logo
Ihmisiä Linnavuorella.

Kuhmoisten Linnavuoren mysteeriä ratkomassa

Päijälän Linnavuori on henkeäsalpaavalla järvimaisemalla varustettu muinaiskohde Kuhmoisissa. Miksi Linnavuorelta on löytynyt niin paljon rautakautisia esineitä? Mikä sai ihmiset hylkäämään vuoren vuosisadoiksi? Kuhmoisten Kotiseutuyhdistys koosti ainutlaatuisen muinaislinnan historiaa valottavan näyttelyn Leader Vesuri-ryhmän maaseudun hanketuella. Talkooväen ansiosta myös näyttelyn valvonta hoidettiin onnistuneesti.

Kuvassa ihmisiä rakentamassa Linnavuoren näyttelyä museolla.
Kuva: Näyttelyä rakentamassa vas. Veikko Mattila, näyttelyn kuraattori Karoliinan Vitikainen, ja Eero Ikonen.

Kuhmoisten Linnavuorelta on löydetty noin 340 esinettä, mikä on enemmän kuin miltään muulta linnavuorelta Suomessa, kertoo Kuhmoisten kotiseutuyhdistyksen Veikko Mattila.

– Rautakauden ja varhaiskeskiajan taitteessa paikalla on käyty todennäköisesti suuri taistelu muinaisuskoisten hämäläisten ja ortodoksisten novgorodilaisten ja karjalaisten välillä. Pohjolan asukkaat kahakoivat tuolla aikakaudella muun muassa kiistanalaisten erämaiden nautintaoikeuksista.

Suomen Machu Picchuksikin kutsutulta paikalta löytyneiden esineiden perusteella ”tasapeliin” päättynyt taistelu on käyty talvella. Ilmeisesti kukaan ei jäänyt taistelussa eloon keräämään alueelle jäänyttä valtavaa omaisuutta ja linnavuoresta on tullut koskematon tabu. Paikalla sijainnut linna lienee palanut 1200-luvulla.

– Kuhmoisten kotiseutuyhdistys on vuonna 2018 adoptoinut Linnavuoren muinaislinnoituksen Museoviraston “Adoptoi monumentti” -ohjelmassa. Keski-Suomessa Linnavuoren lisäksi on adoptoitu Konginkankaan Äänekoskella Löyhkälän torppa.

Monumenttien adoptointi on vapaaehtoisuuteen perustuvaa vanhojen rakennusten ja muinaisjäännösten hoitamista ja vaalimista. Museovirasto antaa adoptoijalle myös rahoitusta kohteen hoitotoimenpiteisiin. Suomessa adoptoituja kohteita on tällä hetkellä vajaa 40 kappaletta.

Vuonna 2021 yhdistys päätti koostaa Linnavuoren esineistöä ja tarinoita näyttelyyn. Tavoitteena oli myös lisätä Kuhmoisten Linnavuoren tunnettuutta ja tavoittaa uusia kohderyhmiä pohtimaan paikan jännittävää historiaa. Näyttelylle haettiin ja saatiin maaseuturahoitusta Leader Vesuri-ryhmän kautta.

Esineistöä ja ratkaisuehdotuksia

Näyttely koostui enimmäkseen informaatiotauluista, mutta myös Linnavuoren pienoismallista. 1100-luvulle sijoittuvat löydökset lainattiin Kansallismuseolta ja Pirkanmaan maakuntamuseosta. Näyttelyn avulla haluttiin etsiä vastauksia kysymyksiin: Mitä Kuhmoisten Linnavuorella tapahtui rautakaudella, ja miksi sieltä on tehty pohjoismaiden rikkain esinelöytö?

Kuvasarja Linnavuoren näyttelystä
Näyttelykuvat: Kuhmoisten kotiseutuyhdistys.

Kolmas kuva; Hannu Kilpinen rakentaa Linnavuori-näyttelyyn kuvitteellista pienoismallia, jossa hän hahmottelee arkeologian harrastuksensa pohjalta sitä, miltä Linnavuorella olisi voinut näyttää.

– Näyttely oli menestys, Veikko Mattila iloitsee. Iso kiitos kuuluu koko näyttelytoimikunnalle, joka ahkeroi projektin parissa. Talkootyötä tulikin tosi runsaasti!

Erityisesti näyttelyn valvonta vaati oman talkoopanoksensa. Kansallismuseosta lainatut 1000-luvun esineet saatiin nimittäin sillä ehdolla, että näyttelyssä on aukioloaikana jatkuva valvonta.

– Tämä ratkaistiin niin, että saimme paikallisia yhteisöjä ja yksittäisiä kuntalaisia innostumaan mukaan hoitamaan valvonnan talkootyönä. Näyttelypäiviä oli kaikkiaan 35. joten valvonnasta kertyi useampi sata talkootuntia. Halukkaita valvojan tehtävään oli kiitettävästi, kaikkiaan valvojina toimi 55 henkilöä, Mattila kiittelee.

Näyttely oli loppukesästä 2021 esillä Kuhmoisten kirjaston lisäksi mm. Hollolan Sovituksenkirkossa. Varsinainen näyttely keräsi lähes 1400 katsojaa, joiden lisäksi näyttelyaikana Linnavuorella tapahtuneet oheistilaisuudet ja yksittäiset käynnit lisäsivät Linnavuoren muinaislinnasta kiinnostuneiden kokonaismäärän noin 2000:een henkilöön.

– Syksyllä 2022 näyttely tulee mahdollisesti Tampereen Vapriikkiin. Myös Keski-Suomen Museon kanssa näyttelyn lainaamisesta on ollut alustavaa keskustelua, Mattila kertoo.

Kotiseutuyhdistys teki näyttelystä myös kirjasen, joka tarjoaa asiaan lisää taustatietoja ja kuvia. Kirjaa voi ostaa 15 € hintaan Kuhmoisten Kädentaitajien myymälässä ja tilata kotiseutuyhdistykseltä. Kirjan avulla voi pohdiskella mysteerin mahdollista ratkaisua.

Linnavuori oli muutenkin Kuhmoisten kotiseutuyhdistyksen vuoden 2021 toiminnan keskiössä. Vuoren liikenneyhteydet paranivat huomattavasti, kun pysäköintialuetta ja Linnavuorentietä laajennettiin. Linnavuorelle pääsee helposti autolla melkein viereen ja vuorelle kipuaminen onnistuu kunnostetulla kävelyreitillä. Kävijöiden tulee muistaa, että alue on luonnonsuojelualuetta ja rauhoitettu. Avotulen teko ja kaikenlainen luonnon vahingoittaminen on kiellettyä.

Lisätietoa:
https://kotiseutukuhmoinen.fi, josta löytyy myös yhdistyksen yhteystiedot.
Päijälän linnavuori – Kuhmoisten kunta
Katso myös video

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Kuhmoisten kotiseutuyhdistys
Pääkuva: Myös Vesuri-ryhmän hallitus kävi tutustumassa Linnavuoreen. Kuva: Paula Häyrinen.

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta