JyväsRiihi logo
Mandi ja Oskari Moisio. Taustalla Ilmatar Airplane Lodge.

Ilmatar Airplane Lodge – viiden nuoren yrittäjän rohkea päähänpisto

Nuoret yrittäjät ostivat nettihuutokaupasta liikennelentokäytöstä poistetun Saab 340 -matkustajalentokoneen ja rakennuttivat siitä uniikin matkailuelämyksen Uuraisille. Ilmatar Airplane Lodge on todellinen harvinaisuus, sillä se on Suomen ainoa lentokonemajoitus ja maailmaltakin saman tyyppisiä löytyy vain muutamia.

Jetset Crew oy:n yrittäjistä neljä on Uuraisilta ja heille oli itsestäänselvyys, että kohde rakennetaan omalle kotipaikkakunnalle. Lentokonehotelliprojekti sai EU:n maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä ja Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Pitäisikö meidän ostaa lentokone?

Jetset Crew oy:n yrittäjät: Mandi, Oskari ja Elias Moisio sekä Markus Kivelä ja Toni Saikkonen. Taustalla Lennonjohtotorni lisärakennus.
Jetset Crew oy:n yrittäjät: Mandi, Oskari ja Elias Moisio sekä Markus Kivelä ja Toni Saikkonen.

Jetset Crew oy:n taustalla on viisihenkinen kaveriporukka: Oskari, Mandi ja Elias Moisio sekä Markus Kivelä ja Toni Saikkonen. Oskari Moisio kertoo, että porukalla oli ajatuksissa toteuttaa jokin yhteinen projekti, mutta itse lentokoneen ostaminen oli päähänpisto.

– Markus huomasi nettihuutokaupassa lentokoneen ja laittoi minulle viestiä, pitäisikö se ostaa.

Kone oli vaurioitunut laskeutumisessa Savonlinnaan ja todettu lentokelvottomaksi. Koneesta oli purettu lentotekniikka ja runko laitettu huutokauppaan myyntiin. Kaveriporukka innostui lentokonekaupoista ja heti alusta lähtien oli selvää, että siitä voisi rakentaa jotain hienoa. Huutokaupan käynnistyessä konetta lähdettiinkin huutamaan.

– Mentiin alkuperäisen budjetin yli, mutta meidän ideamme oli niin vahva, että sitä huutokauppahulluutta ei voinut enää estää. Sittenhän me voitimme sen kaupan, Oskari naurahtaa.

Ystävykset lähtivät vasta huutokaupan jälkeen katsastamaan tuoretta nettiostostaan Savonlinnan lentokentälle.

– Kävi ilmi, että olimme lähteneet vähän niin kuin mopolla moottoritielle, Oskari kertaa.

Seuraavaksi vuorossa olikin pohtia, miten ihmeessä matkustajalentokoneen runko siirrettäisiin Uuraisille. Oskari kuvailee siirron olleen projekti, joka vaati kekseliäisyyttä sekä yrittäjiltä itseltään että myös yhteistyökumppaneilta. Lopulta koneen rungosta irrotettiin nosturilla 22-metrinen siipiosa ja kone lastattiin erikoiskuljetusrekkoihin. Kone siirrettiin Savonlinnasta Uuraisille, minkä jälkeen majoituskohteen suunnittelutyöt päästiin aloittamaan.

Rahoitus toi rohkeutta tehdä isommin

Koneen sisusta purettiin täysin. Oskari Moisio esittelee tulevan saunan kohtaa.
Lentokoneen sisusta purettiin täysin ja rakennettiin uudelleen. Rakennusvaiheessa Oskari Moisio esitteli saunan kohtaa koneessa.

Kaikilla kaveruksilla oli jo entuudestaan vankkaa yrityskokemusta kiinteistö- ja rakennusalalta, joten hanketta ei aloitettu tyhjältä pohjalta. Esimerkiksi kaikki kohteen rakennussuunnitelmat tehtiin yrityksessä itse. Varsinaiset rakennustyöt aloitettiin noin vuosi huutokaupan jälkeen, ja rakentamisessa hyödynnettiin pitkälti uuraislaisia sekä keskisuomalaisia urakoitsijoita. Koneen sisusta purettiin kokonaan ja se rakennettiin majoituskäyttöön sopivaksi.

Oskari kiittelee, että JyväsRiihen myöntämä Leader-rahoitus oli tärkeässä osassa kohteen rakentamisessa:

– Rahoituksen puolesta meillä oli selkänojaa ja työrauhaa lähteä rakentamaan korkeatasoista kohdetta Uuraisille, mikä ei muuten olisi ollut itsestäänselvyys. Leader-rahoituksen myötä meillä oli mahdollisuuksia ja rohkeutta tehdä isommin kuin olisimme muuten tehneet.

Luksusmajoitusta Uuraisten peltomaisemissa

Massiivinen lentokone on vaikuttava näky Uuraisten peltomaisemissa. Huvila on suunniteltu kansainvälisen tason majoituskohteeksi, ja paikalle houkutellaan vierailijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Luksushuvilan puitteet soveltuvat majoitus-, kokous- ja juhlakäyttöön. Lentokoneen viereen on rakennettu lennonjohtotorni ja Skyline Aittahuone, joista löytyy mm. lisämajoitustilaa, sauna, terassi ja ulkoporeallas. Itse lentokoneen sisällä on kapteenin sviitti, baarikeittiö ja lentokonesauna. Saattaapa kyseessä olla jopa maailman ainoa lentokonemajoitus, jossa pääsee saunomaan. Lisäpalveluina tarjotaan välinevuokrausta, ja yritys pyrkii jatkossa tekemään yhteistyötä myös paikallisten elämystuottajien kanssa.

Ilmatar Airplane Lodgessa pidettiin avajaiset yhteistyökumppaneille kesäkuussa 2024. Asiakkaille huvila avataan juhannuksena. Mandi Moisio tiivistää kaveriporukan ajatukset projektista:

– Meillä oli hullu idea, jota lähdimme toteuttamaan rohkeasti, ja olemme ylpeitä lopputuloksesta. On ilo on päästä avaamaan lentokone matkailijoille ja nähdä, mitä kaikkea se tuo tullessaan. Tämä voi inspiroida nuoria yrittäjiä ja ylipäätään muita yrittäjiä Uuraisilla tuottamaan uusia palveluita paikkakunnalle.

Lisätiedot: Ilmatar Airplane Lodge

Ilmatar lentokonehuvila ja Lennonjohtotorni. Kuva Ilmatar Airplane Lodge. Ilmatar lentokonehuvilan matkustamo. Kuva: Ilmatar Airplane Lodge. Ilmatar lentokonehuvila Sauna. Kuva: Ilmatar Airplane Lodge

 

Teksti: Minna Närhi, JyväsRiihi ry
Kuvat valmiista Ilmatar Airplane Lodgesta ja Jetset Crew oy:n yrittäjistä: Ilmatar Airplane Lodge
Kuvat Mandi ja Oskari Moisiosta: JyväsRiihi ry

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta