JyväsRiihi logo

JyväsRiihen retki Leader-päivillä tarjosi uniikkeja yritysvisioita ja älykästä kyläkehittämistä

Keski-Suomessa järjestettiin valtakunnalliset Leader-päivät 14-16.5.2024. Päivien kohokohtana olivat Keski-Suomen Leader-ryhmien järjestämät retket alueen maaseuturahoitusta saaneisiin kohteisiin. Leader JyväsRiihen retkellä päästiin tutustumaan alueen uniikkeihin yritysvisioihin ja älykkääseen kyläkehittämiseen. JyväsRiihen retkibussi kurvasi Laukaan Peurungasta Uuraisille, Ylä-Muuratjärvelle, Korpilahdelle ja Muurameen.

JyväsRiihen retken ensimmäinen vierailukohde oli Jetset Crew oy:n Lentokonehotelli Uuraisilla. Jetset Crew toteuttaa innostavaa hanketta, jossa vanhasta matkustajakäytöstä poistetusta lentokoneesta rakennetaan uniikki majoitus- ja matkailuyritys. Lentokoneen sisälle rakennetaan upeat majoituspuitteet, joihin kuuluu mm. sviitti ja sauna. Kyseessä saattaa olla jopa maailman ainoa lentokonehotelli, jossa pääsee saunomaan! Jetset Crew:ssä on viisi omistajaa. Retkellä yritystä esittelivät sisarukset Mandi ja Oskari Moisio. Mandi kertoi, että on ilo päästä toteuttamaan yritysideaa nimenomaan omalla paikkakunnalla.

Lentokonehotellin jälkeen pysähdyttiin Uuraisten Pumptrack-radalla, josta bussin kyytiin hyppäsi pumptrack-ratoja valmistavan Trail It oy:n perustaja Juhana Koivisto. Koivisto kertoi bussimatkalla Ylä-Muuratjärvelle inspiroivan tarinan siitä, kuinka kasvavan yrityksen idea syntyi yrittäjän omasta rakkaudesta vauhtilajeihin. Koivisto kertoi, että hänelle on tärkeää, että pääsee työllään edistämään lasten ilmaisia lähiliikuntamahdollisuuksia. Parasta työssä onkin ollut lasten riemu ja ratojen kova käyttöaste. Yrittäjälle on myös tärkeää, että yritys sijaitsee omalla kotipaikkakunnalla Uuraisilla.

Ylä-Muuratjärven kylätalolla nautittiin kahvit ja täytekakkua sekä kuultiin älykkäästä kyläkehittämisestä parhaimmillaan! Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys kertoi pitkäjänteisestä työstään alueen kylien yhteistyön edistämiseksi ja luovista kulttuurihankkeistaan. Ylä-Muuratjärvi seuralla taas on meneillään edistyksellinen hanke, jossa parannetaan alueen kylien valmiutta erilaisiin kriisitilanteisiin. Hankkeessa kylätalo varustellaan pohjoisen Korpilahden paikalliseksi valmiuskeskukseksi.

Matka jatkui Korpilahdelle Komppa-Seppälän luomutilalle, joka on tunnettu JärkiSärki ja Mielihyvin hunaja -tuotteistaan. Tilalla kuultiin menestystarinan JärkiSärki -tuotteen synnystä. Innovatiivisen kehitystyön ja herkullisten reseptien myötä roskakalana pidetty särki on nykyään trendikästä lähiruokaa. Retkellä saatiinkin myös maistiaisia särjestä ja hauesta.

Viimeisenä tutustumiskohteena oli Muuramessa sijaitseva Havumäki Ranch. Havumäki Ranch on metsän siimeksessä sijaitseva skeittiparatiisi, josta löytyy haastetta niin kokeneelle skeittarille kuin aloittelijallekin. Yrittäjä Petteri Kalliomäki kertoi, kuinka yritys syntyi vahvasta tunnesiteestä kotipaikkaan. Alun perin yritys vuokrasi aluetta luksusmajoituskohteena, mutta hiljattain alue on muuttunut skeittipuistoksi, johon pääsee harjoittelemaan matalalla pääsymaksulla.

Päivän päätteeksi palattiin takaisin Peurunkaan nauttimaan yhteisestä illallisesta ja hyvästä seurasta. Päivä tarjosi upeita kohteita, uusia tuttavuuksia ja aurinkoa. Hieno retkipäivä siis kaikkinensa!

Lue lisää Keski-Suomen Leader-päivistä

 

Teksti ja kuvat: Minna Närhi

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta