JyväsRiihi logo

Keski-Suomen maaseudulle yli 13 miljoonaa euroa

Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen on tänä vuonna käytettävissä yhteensä noin 13,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Tarjolla olevien tukimuotojen valikoima on erittäin laaja.

EU:n maaseuturahoitus on tarkoitettu maaseudun elinkeinojen ja asuinympäristön kehittämiseen. Tukea voivat hakea erilaiset yhdistykset, yhteisöt ja kehittämisorganisaatiot sekä maaseudulla toimivat mikro- ja pk-yritykset. Rahoitusta myöntävät Keski-Suomen ELY-keskus ja neljä paikallista Leader-ryhmää: JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä ja Viisari.

Tälle vuodelle Keski-Suomeen osoitettu maaseuturahoituksen varsinainen summa on 9,7 miljoonaa euroa, mutta kokonaispottia nostaa viime vuodelta siirtyvä rahoitus, josta vain osa on päästy myöntämään tietojärjestelmän uudistuksen viivästymisen takia. Viime vuonna alkaneen uuden rahoituskauden (2023–2027) päätöksiä on tähän mennessä tehty yhteensä noin miljoonan euron edestä.

EU:n maaseuturahoitus koostuu osin EU:n maksamasta ja osin kansallisesta rahoituksesta. Tänä vuonna koko Suomeen osoitettu tukisumma on noin 157 miljoonaa euroa. Rahoituksen alueelliset myöntövaltuudet päättää vuosittain maa- ja metsätalousministeriö.

Rahoitusta kannattaa hakea tänä vuonna

Keski-Suomessa ELY-keskuksen rahoituksen myöntämisessä painotetaan tänä vuonna esimerkiksi ympäristö- ja ilmastotoimia, joihin on korvamerkitty noin 800 000 euroa. Muita painopisteitä ovat mm. laajakaistayhteyksien rakentaminen, eri toimijoiden ja yritysten yhteistyötä lisäävät hankkeet sekä biotaloutta eli maa- ja metsätaloutta sekä vesistöjen kestävää hyödyntämistä edistävät hankkeet.

Maaseutuyksikön päällikkö Pertti Ruuska Keski-Suomen ELY-keskuksesta kannustaa hakemaan rahoitusta nyt, kun sitä on hyvin tarjolla.

– Hallitusohjelmaan kirjattu kansallisen tukiosuuden leikkaus voi pienentää maaseuturahoitusta merkittävästi vuodesta 2025 alkaen, joten tänä vuonna kehittämismahdollisuuksiin kannattaa tarttua, hän toteaa.

ELY-keskuksessa rahoitettavilta hankkeilta toivotaan tuoretta näkemystä ja innovatiivisuutta sekä uusia toimintatapoja ja kumppanuuksia. Tavoitteena on konkreettista tekemistä sisältäviä hankkeita, jotka esimerkiksi toteuttavat jo aiemmin tehtyjä suunnitelmia vaikkapa vesistökunnostuksen tai yrittäjyyskoulutuksen saralla.

Monipuolinen paletti tukimuotoja

Keski-Suomen ELY-keskuksen osuus maakuntaan suunnatusta maaseuturahoituksesta on noin 9,8 miljoonaa euroa ja paikallisten Leader-ryhmien lähes 4,5 miljoonaa euroa. Työjako menee siten, että Leader-ryhmät rahoittavat enintään viisi henkilöä työllistäviä yrityksiä ja yhdistysten ja muiden organisaatioiden paikallisia hankkeita, ja ELY-keskus muita pk-yrityksiä ja laajempia hankkeita.

JyväsRiihen toiminnanjohtaja Leena Karjalainen muistuttaa, että Leader-toiminnan ydintä on paikallisuus.

– Leader-rahoituksella voidaan tukea esimerkiksi yritysten kehittämistä ja investointeja, maaseudun elinvoimaisuutta ja viihtyisyyttä, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa, hän kiteyttää.

Tällä rahoituskaudella käytettävissä olevien tukimuotojen paletti on erittäin monipuolinen. Maaseudun kehittämishankkeissa uusia mahdollisuuksia ovat esimerkiksi viljelijäryhmä- ja älykäs kylä -hankkeet sekä laatujärjestelmien ja tuottajaorganisaatioiden edistäminen; näitä kaikkia rahoittavat sekä ELY-keskus että Leader-ryhmät. Lisäksi Leader-rahoituksen valikoimassa uutta ovat pienhankkeet.

Myös maaseudun yritysrahoitukseen on tuotu uusia tukimuotoja: yrittäjyyttä suunnittelevat voivat hakea Leader-ryhmästä tukea yrittäjyyden kokeiluun ja yrityksen käynnistämiseen. Rahoitusta on tarjolla myös yritysten omistajanvaihdoksiin ja maatalouden uusiin kokeiluihin. Yritysten investointeja rahoittavat edelleen sekä ELY-keskus että Leader-ryhmät.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta