JyväsRiihi logo
Laukaan kunnan maastopyöräreitti -hanke

Laukaa saa uuden upean maastopyöräily- ja ulkoilureitin

Maastopyöräilijöille ja muille luonnossa reippailijoille avataan uusi upea reitti Laukaassa keskellä Keski-Suomea. Maastopeura-reitistö tarjoilee liikunnan iloa ja mahtavia maisemia yhteensä lähes 18 km pituudelta.

Loppusyksystä 2023 Laukaassa avattava uusi maastopyöräily- ja ulkoilureitistö, joka kulkee Peurungan, Kuusan ja Multamäen metsäalueella. Maastopeuran reittien työstämisessä on hyödynnetty osin valmiita uria ja tieosuuksia, ja osin ne on raivattu kulkemattomaan maastoon. Reiteille on rakennettu muutama siltakin.

Maastopeuran reitit koostuvat useasta eri pituisesta lenkistä, joista pyöräilijä tai patikoija voi räätälöidä omalle kunnolleen ja innolleen sopivan matkan. Osuudet on luokiteltu vaativuustason mukaan kolmeen luokkaan, jotka on koodattu väreillä reittikarttaan ja maasto-opasteisiin.

Mannaa maastopyöräilyn ystäville

Laukaan kunnan maastopyröräreitti -hanke
Maastopeura-reitti sisältää sekä helppoja että haastavia osuuksia.

Projektin koordinaattori Satu Rautiainen Laukaan kunnalta iloitsee uudesta, nimenomaan maastopyöräilijöille osoitetusta reitistöstä, sillä sellaista ei paikkakunnalla ole aiemmin ollut. Hänen mukaansa uusi reitistö sopii monen tasoiselle menijälle, aina aloittelijasta kokeneeseen pyöräilijään.

– Olen pyöräillyt reitistön läpi, se oli huikea kokemus! Reitistö on maastoltaan vaihteleva ja kokonaisuudessaan haastava: siellä on isoja mäkiä, mutta myös helppoja pätkiä. Ja maisemat ovat todella kauniit, hän kehuu.

Maastopeura-reitistön kokonaiskustannus on noin 48 000 euroa, ja Laukaan kunta on saanut sen rakentamiseen maaseuturahoitusta Leader JyväsRiihen (keskisuomenmaaseutu.fi) kautta. Reitistö on suunniteltu yhdessä paikallisen pyöräilyseura CC Picaron ja alueen maanomistajien kanssa. Yhteistyössä on ollut mukana myös matkailu-, liikunta- ja elämyspalveluja tarjoavia yrityksiä ja yhdistyksiä.

Soveltuu myös retkeilyreitiksi

Satu Rautiainen toteaa, että Maastopeura-reitistö soveltuu hyvin myös retkeilyyn, patikointiin ja polkujuoksuun, kunhan kanssakulkijat huomioidaan. Reitit ovat melko kapeita, leveydeltään noin metrin.

– Siellä on muutamia tiukkoja kurveja ja jyrkkiä mäkiä, joissa on hyvä muistaa turvallisuus ja pyöräilijöiden mahdollinen läsnäolo, hän sanoo.

Reitistölle tulee kolme opastauluilla varustettua lähtöpistettä, jotka sijaitsevat Varjolassa Kuusassa, Peurungassa ja Multamäessä. Rautiainen huomauttaa, että reitille pääsee toki mistä vaan reitistön varrelta.

Maastopeura-reittien digitaaliset reittikartat julkaistaan Laukaan kunnan verkkosivuilla. Niitä on saatavilla myös paperiversioina julkisista tiloista ja yhteistyökumppaneilta.

Osalla reittiä voi ajaa talvellakin

Laukaan uutta maastopyöräreitistöä pääsee käyttämään ympäri vuoden, sillä osa reitistä pidetään kunnossa vapaaehtoisten voimin myös talvella. Rautiainen kertoo, että talviajettava osuus on noin 5–10 km lumiolosuhteista riippuen. Osa reiteistä on talvella kuitenkin latukäytössä.

– Oitinmäen lenkki on talvella latua, joten sitä ei voi käyttää pyöräilyyn. Lisäksi Peurunka ei ole talvella lähtöpaikkana latujen takia, Satu Rautiainen tarkentaa.

 

Teksti: Minna Nurro

Kuvat: Satu Rautiainen

Juttu on julkaistu alun perin maaseutu.fi/keski-suomi -sivulla

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta