Leader Vesuri-ryhmä -logo
ihmisiä tietokoneella

Matkailun kehittämistä yli maakuntarajojen

Matkailun kehittämistä yli maakuntarajojen on toteutettu Vesurin alueella esimerkiksi Keuruulla toimivan kehittämisyhtiö Keulinkin toimesta. Keulinkin koordinoimien Matkailuverkosto ja Matkailun maakuntakolmio -hankkeiden myötä Keuruun, Multian, Petäjäveden, Mänttä-Vilppulan ja Ähtärin matkailuyritykset ovat voineet kehittää omia verkostojaan.

Keuruulla toimiva kehittämisyhtiö Keulink on toteuttanut useampia yritysryhmähankkeita Vesurin alueella. Keulink hakee ja hallinnoi hankkeita ja mukaan lähtevät yritykset saavat tarvitsemaansa kehittämisapua eri asiantuntijoilta.

”Alueellamme toimii paljon pieniä mikroyrityksiä, joiden on helpompi lähteä mukaan yritysryhmähankkeeseen, koska yksin hankkeen toteuttamiseen ei välttämättä löydy tarpeeksi resursseja”, Keulinkin yritysneuvoja Leila Piippa toteaa.

Piippa sanoo, että on ilahduttavaa, kun yritysryhmähankkeet saavat yleensä alkunsa yritysten omasta tarpeesta ja näin Keulink voi toimia hankkeen hallinnoijana. Hänen mukaansa verkoston merkitys ja yhdessä kehittäminen ovat tärkeitä matkailun näkökulmasta.

Aktivointia yhteiseen matkailuverkostoon

Vuonna 2021 toteutetussa Keulinkin Matkailuverkosto-hankkeessa oli tarkoituksena selvittää, miten Keuruun, Multian, Mänttä-Vilppulan, Petäjäveden ja Ähtärin alueiden vetovoimaisuutta, palveluita, viihtyisyyttä ja matkailua voitaisiin kehittää verkostomaisena yhteistyönä. Mukana toteutuksessa olivat Vesuri-ryhmän lisäksi Leader-ryhmät PoKo ry. sekä Kuudestaan ry. Aktivointihankkeen kyselyiden perusteella useampi yritys alueella oli kiinnostunut yhteistyöstä muiden matkailupalveluita tuottavan toimijan kanssa, vaikka useat tekivätkin jo yhteistyötä muiden matkailualan yritysten kanssa.

Matkailuverkosto-hankkeen tiimoilta kumpusi vuonna 2022 myös Matkailun maakuntakolmio-hanke, jonka tarkoituksena oli muodostaa viiden kunnan alueelle matkailuyritysten ekosysteemi. Hankkeen myötä oli tarkoitus, että matkailuyrittäjien liiketoimintaosaaminen kehittyisi ja yritykset oppisivat uutta. Myös tätä hanketta Keulink oli koordinoimassa.

Loppujen lopuksi Matkailun maakuntakolmio -hankkeeseen sitoutui 15 yritystä, jotka loivat yhteistyöverkoston. Lisäksi hankkeessa aloitettiin Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan välinen yhteistyö sekä luotiin uudenlaisia yhteistuotteita ja tuotepaketteja yritysten kesken. Keuruu, Mänttä-Vilppula ja Ähtäri sijaitsevat omien maakuntakeskustensa laitamilla ja matkailuhankkeiden myötä yhteistyö kaupunkien välillä avattiin, mikä on jättänyt jälkeensä myös aiempaa matalamman kynnyksen olla yhteydessä hankkeessa tutuiksi tulleisiin yrityksiin ja matkailua edistäviin tahoihin.

”Matkailun maakuntakolmio -hankkeen myötä yleinen ilmapiiri yhteistyön tekoon parani ja monet yrittäjät totesivatkin, että miksi emme tekisi jo nyt yhteistyötä”, hankkeiden ohjausryhmään kuulunut Keuruun kaupungin matkailusihteeri Leena Jaatinen muistelee.

Hankkeen aikana järjestettiin erilaisia lähitapaamisia, jotka olivat niin koulutuksia, työpajoja kuin yritysvierailujakin. Osallistuneiden yritysten edustajien mielestä yritysvierailut olivat parasta antia hankkeessa. Jaatinen ja Piippa ovat molemmat sitä mieltä, että hankkeiden myötä yleinen aktiivisuus ja ajatusten avautuminen yhteistyölle on lisääntynyt alueilla.

Teksti: Emma Martinmäki

Kiinnostuitko yritysryhmähankkeesta tai muista yritystuista? Lue lisää Vesurin yritysrahoituksen tukimuodoista!

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta