JyväsRiihi logo
Ihmisiä biokaasulaitoksen vierellä

Paikallisesti tuotetun biokaasun mahdollisuuksia tutkimassa

Jyväskyläläinen Oravasaaren kyläyhdistys selvitti, millaisia mahdollisuuksia kylällä olisi tuottaa biokaasua omaan käyttöön.

Kiertotalouden hengessä Oravasaaressa kartoitettiin, kuinka paljon ja millaisia biokaasutuotantoon sopivia kasviperäisiä aineksia kylällä olisi saatavilla ja voisiko niitä järkevästi hyödyntää.

Oravasaaren kyläläiset kävivät Keski-Euroopassa hakemassa mallia ketteriin ratkaisuihin. Vaikka kaikkia niitäOravasaari ei voi suoraan ottaa käyttöön Suomessa johtuen esimerkiksi erilaisesta säännöskokoelmasta, olisi vaikkapa biokaasun sisältämän energian muuntamisesta sähköksi käytännöllisiä ratkaisuja saatavilla Saksasta.

– Kahdella opintomatkallamme näimme innostavia esimerkkejä paikallisista kaasuverkoista, joiden kautta raakakaasu johdetaan kylän viljelijöille sähkön ja lämmön tuotantoon, kertoo hankevetäjä Mikko Ilmoniemi.

Esiselvityshankkeen tuloksena saatiin paljon tietoa teknologiavaihtoehdoista, biokaasun arvoketjusta sekä paikallisen tuotannon kannattavuudesta, esteistä ja riskeistäkin. Monimutkaisesta ketjusta on joka tapauksessa kysymys, ja oman laitoksen perustaminen vaatii suuria investointeja.

– Nyt ymmärrämme, minkälainen toimintakenttä meillä on edessämme. Huoltovarmuuden kannalta hajautetut systeemit ovat kuitenkin tulevaisuutta, ja suljettuun ravinnekiertoon kannattaa pyrkiä, summaa Mikko Ilmoniemi.

Hanke on saanut maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä.

Teksti: Leena Karjalainen
Kuva: Mikko Ilmoniemi

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta