JyväsRiihi logo
Oleskeluhuone, pöytiä ja sohva

Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – Himma on koko kylän talo

Kylätalo Himma on perhekeskus ja tapahtumapaikka, joka sijaitsee Vehniän kylällä Laukaassa. Himmassa kyläläiset voivat harrastaa, tutustua toisiinsa, jakaa perinnetietoa sekä järjestää tapahtumia ja juhlia.

Himman kylätalo
Vanha työväentalo kunnostettiin kaikkien kyläläisten yhteiseksi kokoontumispaikaksi.

Työväentalosta kylätaloksi

JyväsRiihen rahoittamassa Kylätalo yhdistää -hankkeessa Vehniän kyläyhdistys ry kunnosti vanhan lahjoituksena saadun, aiemmin työväentalona toimineen Himman koko kylää palvelevaksi nykyaikaiseksi kylätaloksi.

Talolle tehtiin kaikki tilat kattava remontti, jossa uusittiin myös sisätilat. Yläkerrassa tehtiin pintaremontti, alakerran takka- ja saunatilat uusittiin kokonaan. Ulos uusittiin peltikatto sekä rakennettiin terassi ja lasten leikkipaikka. Lisäksi hankittiin kalustoa, kuten videotykki ja laadukkaat äänentoistolaitteet talon juhlasaliin.

Kylätalon korjaustoimenpiteet toteutettiin suurimmaksi osin kyläläisten talkootöinä, joita kertyikin huikeat 4500 tuntia. Kirsi Tuovinen Vehniän kyläyhdistyksestä kuvailee hankkeen olleen suuri ponnistus, johon tarvittiin monenlaisia osaajia.

– Meidän onnemme oli, että kylältä löytyi omasta takaa tekijöitä kaikkeen ja heiltä talkootahtoa, Tuovinen kertoo.

Talon valmistuttua kylän asukkaat ja yhteisöt ovat ottaneet sen hyvin vastaan. Talo palvelee eri ikäisiä, lapsista eläkeläisiin.

Talkoolaisia tekemässä terassia
Talon kunnostus oli suuri urakka, mutta kylältä löytyi hyvin tekijöitä eri työvaiheisiin.

Tuovinen toteaa, että hankkeen suurin tavoite toteutui, koska asukkaat ja yhteisöt saivat nykyaikaiset sekä toimivat tilat, joissa toimintaa on mielekästä järjestää, ja mikä hienointa, tilat on myös otettu aktiiviseen käyttöön.

Kylätalolla pidetään esimerkiksi perhekerhoa, eläkeläisten kerhoa, seurakunnan lastenkerhoa, nuorten iltoja sekä tapahtumia ja juhlia. Lisäksi talolla järjestetään erilaista harrastustoimintaa, kuten soitto- ja laulutunteja, pilatesta, sulkapalloa ja jousiammuntaa.

Monipuolista toimintaa myös jatkossa

Koronasta huolimatta kyläyhdistys on saanut vuokrattua tiloja mm. pieniin perhejuhliin sen verran, että talon peruskäyttökustannukset on saatu hoidettua. Talon ovat löytäneet muutkin kuin kyläläiset, ja esimerkiksi häävarauksia tulevalle vuodelle on jo useita. Tällä hetkellä yhdistyksessä eletään päivä kerrallaan kuunnellen koronarajoituksia ja odotetaan, että hiljalleen päästäisiin tavallisempaan arkeen.

Tulevaisuuden visiona on ensisijaisesti säilyttää talo kyläläisten kokoontumispaikkana ja kehittää sitä heidän toiveitaan kuunnellen. Yhdistys on juuri tehnyt kyläkyselyn, jonka tuloksia odotetaan innokkaasti. Kyselyn pohjalta tullaan kehittämään Himman toimintaa sekä kyläsuunnitelmaa ja kyläturvallisuussuunnitelmaa.

Tulevaisuudessa Himman tiloja vuokrataan ulkopuolisille sen verran, että käyttökustannuksia ja pienempiä remontointeja saadaan katettua. Kyläyhdistys järjestää

Oleskeluhuone, pöytiä ja sohva
Himman sisätilat päivitettiin raikkaiksi ja nykyaikaisiksi. Nyt kyläläisillä on viihtyisä kylätalo, jossa järjestetään monipuolisesti harrastustoimintaa ja tilaisuuksia.

vuosittain muutamia omia tapahtumia, mutta pääsääntöisesti tiloja tarjotaan muille tahoille, jotka järjestävät kyläläisille erilaisia aktiviteetteja. Näin kylälle saadaan monipuolisesti toimintaa.

– Hankkeella oli suuri vaikutus. Ilman hanketta meillä ei olisi kylän yhteisöllisyyttä vahvistavaa kylätaloa ja piristysruiskeen saanutta, aktiivista kyläyhdistystä, Tuovinen toteaa tyytyväisenä.

Hankkeen vaikuttavuus

  • Aktiivisuus
  • Yhteisöllisyys
  • Hyvinvointi
  • Kylän palveluntarjonnan lisääntyminen

JyväsRiihen rahoittamissa hankkeissa on paljon inspiroivia tarinoita ja onnistumisia. Pienilläkin teoilla voi saada aikaan isoja muutoksia ja vaikuttavuutta. Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – juttusarjassa esitellään JyväsRiiheltä rahoitusta saaneiden hankkeiden vaikuttavuutta.

Teksti: Minna Karjalainen, Kirsi Tuovinen ja Marja-Riitta Linna
Tekstin lähteenä on käytetty Kylätalo yhdistää -hankkeen loppuraporttia.

Kuvat: Marja-Riitta Linna

Ruokailutila pöytineen
Talon ylläpitokuluja katetaan vuokraamalla tiloja, esimerkiksi häävarauksia on tulevalle vuodelle jo useita.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta