Luonnon monimuotoisuudesta satoa hankkeen retki.

Ympäristötekoja kylillä!

JyväsRiihen myöntämää EU:n maaseuturahoitusta voi hakea monenlaisiin ympäristö- ja ilmastotekoihin. Hankkeilla voidaan parantaa esimerkiksi energia- ja resurssitehokkuutta, edistää luonnon monimuotoisuutta ja lisätä asukkaiden ympäristöosaamista. Pienillä paikallisilla teoilla voidaan saada paljon hyvää aikaan ympäristössä. Lue kolme inspiroivaa esimerkkiä hankkeista, joihin JyväsRiihi on myöntänyt rahoitusta!

Kuikan kylätalo ja aurinkopaneelit.
Kuikan kylätalon aurinkopaneelit. Kuva: Kuikan Pienviljelijäinyhdistys.

Paneelit kylätalon katolle

Kuikan Pienviljelijäinyhdistys hankki Kuikan Kylätalon katolle 32 kpl 435 watin tehoista aurinkopaneelia. Yhdistyksen toiminnassa mukana oleva Jari Colliander kertoo, että hankkeen tarve syntyi sähkön korkeista hinnoista. Kylätalossa sähkökuluilla on huomattava osuus, sillä kiinteistössä on maalämpö. Paneelien hankinnan jälkeen sähköä ei ole enää tarvinnut ostaa yhtä paljon. Yhdistys säästikin kesällä kalliissa sähkön siirto- ja kulutusmaksuissa. Lisäksi sähköyhtiöltä on tullut kesäaikaan hieman hyvitystä paneelien tuottamasta ylijäämäsähköstä.

Colliander toteaa, että ilman JyväsRiihen myöntämää rahoitusta talolla ei olisi vieläkään paneeleita. Hän myös kertoo, että hanke innosti kyläläisiä tekemään omia vastaavia investointeja koteihinsa.

Ympäristökasvatusta lapsiperheille

Luonnon monimuotoisuudella satoa, letun paistoa nuotiolla.
Luonnon monimuotoisuudella satoa -hanke järjesti Laukaassa metsäretken syyskuussa 2024. Retkellä päästiin myös nauttimaan nuotiolettuja. Kuva: Anni Rintoo, Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset/ ProAgria Keski-Suomi.

Luonnon monimuotoisuudella satoa on ympäristökasvatushanke, joka on suunnattu lapsille ja lapsiperheille. Hankkeen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta sekä lisätä luonnonmarjojen ja villiyrttien tuntemusta ja käyttöä. Perheille järjestetään marjaretkiä, hyönteishotellityöpajoja, villiyrttiretkiä ja työpajoja niityn perustamisesta. Hanketta toteuttaa Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset sekä ProAgria Keski-Suomi.

Hankevetäjä Anni Rintoo iloitsee, että hanke on otettu hyvin vastaan:

– Tänä syksynä on järjestetty muutamia marjaretkiä, mutta pääosa hankkeen toimenpiteistä toteutetaan vuoden 2025 puolella. Perheet ovat tykänneet retkistä ja toivoneet, että samanlaisia retkiä järjestettäisiin ensi syksynäkin.

Yhteistyöllä kohti kestävämpiä kyliä

Väentupa ry ja Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry toteuttavat yhdessä Laukaan kylillä Hyvän huomisen kylät -hanketta. Hankkeessa lisätään tietoisuutta kestävästä kehityksestä, kiertotaloudesta ja luonnon monimuotoisuudesta sekä tehdään konkreettisia toimenpiteitä niiden eteen. Tavoitteena on vahvistaa asukkaiden, yhdistysten ja yritysten sekä Laukaan kunnan keskinäistä yhteistyötä.

Hankkeen toimenpiteet suunnitellaan yhdessä kyläläisten kanssa heidän omien ideoidensa ja toiveidensa pohjalta. Toimenpiteitä voivat olla vaikkapa kimppakyytiryhmien järjestäminen, energianeuvonta, korjauspajat, lainaamotoiminta, hyönteishotellien ja siilien talvipesien rakentaminen, vieraslajien torjunta tai niittyjen kunnostaminen.

– Hankkeen varsinaiset toimenpiteet toteutetaan 3–4 kylällä, mutta toiminta on kaikille avointa. Hankkeessa halutaan lisätä myös kylien välistä vuorovaikutusta ja hyviä, toimivia käytänteitä jaetaan kaikkien kylien käyttöön, JAPA ry:n toiminnanjohtaja Minna Kankainen kertoo.

Hyvän huomisen kylät, Tee paidasta kassi -tapahtuma.
Hyvän huomisen kylät -hankkeessa järjestettiin Lievestuoreella tapahtuma, jossa pääsi tekemään vanhoista paidoista kasseja. Kuva: Hyvän huomisen kylät -hanke.

Väentupa ry on toiminut pitkään Laukaassa, ja yhdistyksestä löytyy vahvaa sosiaalisen kestävyyden osaamista sekä erinomaista paikallistuntemusta. JAPA ry on taas toiminut jo yli 20 vuoden ajan erilaisten kestävän kehityksen töiden ja hankkeiden parissa. Kankainen kehuukin, että kahden yhdistyksen yhteistyö hankkeessa monipuolistaa molempien osaamista:

– Yhteistyö avartaa molempien osapuolten näkökulmia, haastaa tarkastelemaan omia työtapoja ja ravistelee irti totutusta. On hienoa päästä tutustumaan toiseen toimijaan näin läheisen yhteistyön merkeissä. Yksi plus yksi on paljon enemmän kuin kaksi!

Lue lisää hankkeesta Hyvän huomisen kylät -sivuilta.

 

Olisiko myös teidän kylällänne aika tehdä ympäristötekoja? Ota yhteyttä JyväsRiiheen!

Teksti: Minna Närhi / JyväsRiihi ry
Kuvat: Yhdistys- ja hanketoimijat

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta