Leader Vesuri-ryhmä -logo
Kuvassa Timo Lapakko Jämsän jäähileasemalla.

Hulkkion sataman jääasema – Jäitä kätevästi moneen käyttöön

Jämsänkosken urheilukalastajat rakensivat vuonna 2021 Jämsän Hulkkion satamaan jäähileaseman. Hankkeen taustalla oli vapaa-ajan kalastajien toive saada lähikalalle turvallinen kylmäketju kalan pyynnistä lautaselle asti. Asema rakennettiin Leader Vesuri-ryhmän maaseuturahoituksen hanketuella.

Tiettävästi Päijänteen alueen ensimmäinen julkinen jäähileasema Hulkkion satamassa on tarkoitettu kalastajille ja veneilijöille. Seuraava lähin asema on Hartolassa. Jäähileaseman rakensi talkoovoimin ja sitä pyörittää Jämsänkosken urheilukalastajat ry. Jäähileasema on rakennettu yleiseen käyttöön, jota voi käyttää kuka tahansa. Jämsän kaupunki vuokrasi Hulkkion satamasta paikan, jolle asema rakennettiin.

Jäähileasema Jämsä pakastimet
Asemalta löytyy kaksi jääkonetta ja kaksi pakastinta.

Aseman kaksi jääkonetta voivat parhaimmillaan tuottaa 400 litraa jäätä vuorokaudessa. Aseman jääkapasiteettia lisää myös kaksi pakastinta, joita yhdistyksen jäsenet täyttävät säännöllisesti.

– Asema toimii itsepalveluperiaatteella ja ovi avataan matkapuhelimella, kertoo yhdistyksen rahastonhoitaja Timo Lapakko.

Palvelun ohjeet ja numero löytyvät selkeästi aseman ovelta. 20 litraa jäähilettä maksaa muutaman euron. Yhdistykseltä voi ostaa myös omia avaimia asemalle 30 euron vuosihintaan. Avaimen pantti maksaa kympin.

Lisäksi suuremman erän voi tarvittaessa ostaa soittamalla aseman numeroon useammin tai ottamalla yhteyttä seuran toimihenkilöihin.

– Jäähile tuotetaan laadukkailla koneilla kaupungin vesijohtovedestä. Itsepalveluperiaatteen vuoksi jäälle ei ole haettu elintarvikehyväksyntää, vaikka se kriteerit hyvin täyttäisi.

Jääaseman käyttäjämäärä on vielä arvoitus, mutta vuosiavaimia on myyty jo 25 kappaletta. Lähikalan käyttö varmasti helpottuu, kun kalastajat saavat saaliinsa kuljetukseen kylmässä. Veneilijät käyttävät palvelua sekä ruokien että juomien säilyttämiseen. Jääasemaa aletaan markkinoimaan enemmän myös muille potentiaalisille käyttäjäryhmille kesän 2022 aikana.

– Turvallisuudesta pidetään huolta puhelimella ohjattavalla sähkölukituksella ja valvontajärjestelmällä. Lisäksi asemalle aiotaan hankkia mm. defibrilaattori, Lapakko kertoo.

Urheilukalastajien jäsenet huolehtivat jääaseman toiminnasta. Reilun viidensadan jäsenen yhdistys järjestää alueella myös mm. erilaisia kalastuskisoja kaikenikäisille.

Jääasema maksoi noin 30 000 euroa ja sen toteuttamiseen saatiin maaseutuohjelmasta 50 % tukea Leader Vesuri-ryhmän kautta.

Kuvassa Hulkkion satama Jämsässä.
Asema löytyy Hulkkion satamasta veneiden pesupaikan vieressä, veneluiskan välittömässä läheisyydestä.

Lisätietoja:
Jämsänkosken Urheilukalastajien nettisivut
& Yhdistyksen puheenjohtaja Markku Lehtonen.

Teksti ja kuvat: Virpi Heikkinen ja yhdistyksen nettisivut

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta