Leader Vesuri-ryhmä -logo
Duo Jämsän Ari Vilenius (vas.) ja Jari Ilmonen iloitsevat uusista laadukkaista välineistä.

Salibandyseura Duo Jämsän digityökalut ajan tasalle

Urheilua seurataan entistä enemmän netin ja videoiden kautta. Myös valmennuksessa videoiden hyöty on kiistaton. Urheiluseura Duo Jämsä on hyödyntänyt maaseuturahoitusta digitaalisten työkalujen hankkimiseen toimintansa kehittämiseksi.

Urheiluseura Duo Jämsän lajivalikoimaan kuuluvat salibandy, kaukalopallo ja jääkiekko. Salibandyn puolella seurassa on noin 170 junioripelaajaa useissa juniori-ikäryhmissä. Lisäksi seuralla on harrastejoukkueita aikuisille jokaisessa lajissa. Seurassa oli kuitenkin kova konkreettinen tarve toiminnan tuomiseen digiajalle 2020-luvulle.

Seuran hallituksen jäsen Jari Ilmonen selvitteli Leader Vesuri-ryhmän tarjoamia maaseudun hanketukia seuran digitarpeiden edistämiseksi ja teki myös rahoitushakemuksen.

– Ensikertalaista vähän hämmensi ja hirvitti lukuisten liitteiden ja selvitysten määrä tuen hakemiseen, mutta kyllä siitä selvittiin. Toisella kerralla oltiin jo paljon viisaampia, Ilmonen naurahtaa.

Esimerkki Youtube-striimauksen mainoksesta.
Esimerkki Youtube-striimauksen mainoksesta.

Ensimmäisessä hankkeessa seurassa otettiin käyttöön MyClub -ohjausjärjestelmä, joka helpottaa seuran toiminnan pyörittämistä. Sitä kautta hoidetaan mm. harjoituksiin ilmoittautumiset, seuran viestintää ja jäsenrekisteriasiat. Järjestelmä on helpottanut ja selkeyttänyt paljon seuran ja joukkueiden toimintaa.

Lisäksi hankittiin kunnon videokamera ja striimauslaitteet, joilla junioreiden pelejä tuotetaan mm. Youtubeen.

– Usein pelaajien läheiset, kuten vanhemmat ja isovanhemmat, eivät välttämättä pääse itse peleihin mukaan, joten niiden katselu livenä tai tallenteena on ollut tosi kiitelty palvelu, kertoo seuran hallituksen puheenjohtaja Ari Vilenius.

Seuran Youtube-kanava aktivoituikin kummasti: ensimmäisen vuoden aikana seuran pelivideoilla oli yli 40 000 katselukertaa, ja tähän mennessä on tuotettu yli 100 ottelustriimiä. Uusi striimauslaitteisto on edistyneempää, mahdollistaen mm. tulosgrafiikat lähetyksissä.

– Tällä hetkellä Youtube-kanavalla on tilaajia yli 260. Meillä on pelaajia, joiden sukulaiset seuraavat heidän pelejään myös ulkomailta, joten onhan tämä seuran tunnettuuden laajentamista kauemmaksikin, Vilenius iloitsee.

Ilmonen toimii seuran teknisenä pääkäyttäjänä. Hän toivoo pääsevänsä kouluttamaan entistä useamman seuran jäsenen laitteiden käyttöön.

Hankkeen aikana seuralle rakennettiin myös nettisivusto Duosalibandy.net sekä on aloitettu panostaminen sosiaalisen median kanaviin. Pelikuvia, videoita ja striimausmainoksia julkaistaan säännöllisesti. Seuran some-kanavissa onkin tapahtunut hurjaa seuraajakasvua: Facebookissa seuraajia on lähes 700 ja Instagramissa lähes 350 seuraajaa.

Duon toimintaa ihastellaan myös muissa liikuntaseuroissa.

– Moni on tullut kysymään, miten meillä on ollut mahdollista hankkia näin tasokkaat välineet. Kerromme silloin miten me hyödynsimme maaseuturahoituksen mahdollisuuksia, Ilmonen sanoo.

Videokamera salibandypelissä.

Videot auttavat myös valmennusta

Joukkueiden kotipeleihin Jämsässä panostetaan huolella.

– Kotipeleihin halutaan luoda aina suuren pelin tunnelmaa niin musiikkia kuin kuulutuksia myöten. Meillä kaikki toimii vapaaehtoispohjalta, eli pelaajien vanhemmat hoitavat kotipelien järjestelyt, kiittelee Vilenius.

Hankkeessa hankitulla videotykillä kotipelien katsomolle puolestaan esitetään esimerkiksi seuran tukijoiden mainoksia ja otteluohjelma koulun näyttämöllä.

Vapaaehtoisia valmentajia seurassa on noin 30. Viimeisimmässä Digiduo 2- hankkeessa hankittiin videovalmennuslaitteistoa valmentajien avuksi. Muun muassa GoPro -kameroiden avulla valmentajat voivat valmentaa ja kiinnittää pelaajien huomiota kentän tapahtumiin. Mikä tilanteessa meni hyvin, mitä olisi kannattanut tehdä toisin jne.

Juniorijoukkueissa on noin 170 pelaajaa. Kuva kauden 2021-22 päätösjuhlasta.
Juniorijoukkueissa on noin 170 pelaajaa. Kuva kauden 2021-22 päätösjuhlasta.

– Tällä kaikella tekemisellä on ollut merkitystä myös pelaajamäärien kasvuun, Vilenius kiittää. Kun ihmiset huomaavat, että seura tekee vakuuttavaa työtä myös verkossa ja digisti, se houkuttelee mukaan toimintaan.

Arvostuksesta kertoo sekin, että vuonna 2019 Keski-Suomen Urheilugaalassa Duo Jämsä Salibandyn junioritoiminta palkittiin Jämsän vuoden liikuntatekona. Kaupunkiin on lisäksi rakenteilla ulkosalibandykenttä Vitikkalan koululle, jonka alulle laittajana Duo Jämsä on toiminut.

– Olisihan se aika upeaa, jos vaikkapa Himokseen rakennettaisiin viralliset mitat täyttävä salibandyhalli! Täällä voisi järjestää isoja pelejä ja kisoja ja Jämsästä voisi silloin tulla oikea salibandyn mekka Suomessa, Ilmonen ja Vilenius visioivat virnistäen.

DigiDuo 1 ja 2-hankkeiden maaseuturahoitus tuli Leader Vesuri-ryhmältä.

Lisätietoa:
Duosalibandy.net ja Duo Jämsä Salibandy Youtubessa
Seuran kuvapankki Flickrissä

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Duo Jämsä ja Virpi Heikkinen

(kaikki linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta