Etusivu » Rahoitus yrityksille » Investointituet
Yritykset voivat hakea Leader-rahoitusta erilaisiin aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla sijaitsevat yritykset voivat hakea rahoitusta energiainvestointeihin, jotka edistävät yrityksen energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöönottoa.
Investointitukea voidaan myöntää sekä toimintaa aloittavalle yritykselle että toimivalle yritykselle. Leader-investointitukia voivat hakea pääsääntöisesti enintään 5 henkilötyövuotta työllistävät yritykset. JyväsRiihen myöntämää yritysrahoitusta voivat saada mikroyritykset, jotka toimivat Jyväskylän maaseutualueella, Laukaassa, Muuramessa tai Uuraisilla. Jyväskylän kaupunkialue ei ole tukikelpoista aluetta. Tarkasta sijaitseeko yrityksesi tukikelpoisella alueella.
Investointien kustannukset voivat olla 5 000–100 000 euroa, kun tukea haetaan Leader-ryhmältä. JyväsRiihen alueella tuki on pääosin 20 %, mutta ydinmaaseudulla tuki voi olla 25 % ja harvaan asutulla maaseudulla 30 %. Maaseutuluokituksen voi tarkistaa Taajama-alueet ja maaseutuluokitus -kartasta.
Tukea voi saada sekä aineellisiin että aineettomiin investointeihin. Aineelliset investoinnit voivat olla esimerkiksi koneita, kalustoa, rakentamista ja rakennusten hankintaa. Aineettomat investoinnit taas voivat olla esimerkiksi patentteja, valmistusoikeuksia, tietokoneohjelmistoja ja muita aineettomia käyttöomaisuuksia.
Yritysrahoitus on harkinnanvaraista tukea. Tuen edellytyksenä on, että yrityksellä arvioidaan olevan edellytykset jatkuvaan, kannattavaan toimintaan ja että tuella on olennaista merkitystä yritysten perustamiselle, kasvulle tai kehittymiselle.
Tukea ei myönnetä, jos alalla ja paikkakunnalla on kilpailua, vaikka hakevalla yrityksellä olisikin edellytyksiä menestyä kilpailussa. Kilpailutilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti.
Ohje hakemuksen laatimiseen Hyrrässä – Investoinnit (pdf)
Harvaan asutulla tai ydinmaaseudulla sijaitsevalle, päätoimisesti yritystoimintaa harjoittavalle mikroyritykselle voidaan myöntää investointitukea yrityksen energiamuodon vaihtamiseen uusiutuvaan energiaan, uusiutuvan energian käytön lisäämiseen tai energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseen. Maaseutuluokituksen ja tukikelpoisen alueen voi tarkistaa Taajama-alueet ja maaseutuluokitus -kartasta.
Tukea voi käyttää esimerkiksi lämpöpumppujen tai aurinkopaneeleiden hankintaan taikka öljylämmityksen korvaamiseen puuta käyttävällä tai muulla uusiutuvaan energiaan perustuvalla lämmitysmuodolla. Tukea voi käyttää pienehköihin energiansäästöön johtaviin korjausinvestointeihin, mutta varsinaista korjausrakentamista ei voida tukea. Koneiden säätöjärjestelmiä tai muita pienehköjä energian säästöä tukevia parannusinvestointeja voidaan tukea, mutta ei koneiden uusimista.
Tuki on tarkoitettu yrityksen omaan käyttöön tarvitseman energian tuottamisen vaatimiin investointeihin.
Tuki energiainvestointeihin on 30 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävät kustannukset voivat olla 5 000–100 000 euroa.
Ohje hakemuksen laatimiseen Hyrrässä – Energiainvestoinnit (pdf)
Tukea ei myönnetä seuraaviin tarkoituksiin:
Matkailu
Rahoituksen painopiste on yritysten palvelutuotannon monipuolistamisessa, laadun parantamisessa ja käyttöasteiden nostamisessa. Aloittavien yrittäjien hankkeissa kiinnitetään erityistä huomiota alan kilpailutilanteeseen, riittävään yrityskokoon ja ammattimaiseen toimintaan. Maaseutumatkailuksi katsottava loma-asuntojen vuokraustoiminta edellyttää vähintään tavoitteeksi asetettua kolmea loma-asuntoa. Yksinomaan mökkien lukumäärä ei ole määräävä tekijä. Käyttöasteella ja muilla matkailijoita palvelevilla tuotteilla on merkitystä hanketta arvioitaessa. Matkailukeskusten hotelli- ja lomaosaketyyppistä tai pitkäaikaiseen vuokrauskäyttöön tarkoitettua
rakentamista tai kiinteistön hankintaa ei tueta.
Hevosala
Hevosyritysten rahoituksen painopisteenä on toimivien tallien kehittäminen. Uusien tallien rahoituksen osalta tarkastellaan erityisesti kilpailutilannetta, kannattavuutta sekä ammattitaitoa. Täyshoitotallien osalta edellytetään vähintään kymmentä hevospaikkaa.
Hoivapalvelut
Rahoitusta voidaan myöntää yrityksen palvelutuotannon kehittämiseen liittyviin hankkeisiin. Investointituen kohteena voi olla pääsääntöisesti vain alan merkittävät erityiskone- ja laiteinvestoinnit. Kiinteistöjen hankkimista, rakentamista ja kunnostamista ei pääsääntöisesti tueta.
Kyläkaupat
Tukea voidaan myöntää maaseudulla olevan kyläkaupan investointeihin silloin, kun kyseessä on ainoa palvelupiste. Tukea voidaan myöntää myös, kun kyseessä on monipalvelupistetyyppinen toiminta.
Hanke, joka sisältää rakentamista, vaatii erityisen huolellisesta suunnittelua. Varaa riittävästi aikaa rakentamis- tai kunnostushankkeen valmisteluun. Hyvä on kiinnittää huomiota suunnitelmien laatuun; näin saadaan tieto todellisista kustannuksista, ja voidaan suunnitella hankkeen talous realistiselle pohjalle. Laadi kustannuslaskelma tai -arvio yhdessä ammattilaisen kanssa. Ennakkoon pyydetyt tarjoukset auttavat kustannusarvion tekemisessä.
Rakennushankkeen suunnittelun alkuvaiheessa kannattaa olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan, josta saa tietoa, millaisia lupia hankkeeseen tarvitaan. Hakemuksen liitteeksi tallennetaan hyväksytty lupapäätös tai lupaviranomaisen kirjallinen lausunto luvan tarpeettomuudesta. Rahoitusta hakiessa tarvitset samoja rakentamisen asiakirjoja kuin viranomaislupia varten. Rakentamishankkeissa tarvittavia suunnitelmia ovat pääpiirustukset, rakennusselostus ja tarvittaessa erikoissuunnitelmat.
Tutustu rakentamishankkeiden valmisteluun seuraavien dokumenttien avulla: