Tuet aloittavalle yrittäjälle

Leader-rahoitus tarjoaa laajan valikoiman rahoitusmahdollisuuksia aloittaville yrittäjille. Tukea voi hakea osa-aikaisen ja päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen. Rahoitusta on tarjolla myös yrityksen investointeihin, kehittämistoimenpiteisiin ja omistajanvaihdoksen valmisteluun. Lisäksi rahoitusta voi saada yritystoiminnan ja maatalouden kokeiluihin.

Vr-lasit

Tukimuodot

  • Tuki osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen

    Tuki on tarkoitettu yrittäjälle, jolla ei ole merkittävää aikaisempaa yrittäjäkokemusta. Tuen hakijalla tulee olla tukea haettaessa y-tunnus.

    Tukea voidaan käyttää asiantuntijapalveluiden ja valmennuksen hankkimiseen, tiedon hankkimiseen, toimitilojen ja laitteiden vuokriin rajatun ajan (muutama kuukausi) yritystä käynnistettäessä sekä aineisiin ja tarvikkeisiin. Tukea voi käyttää myös pienhankintoihin.

    Perusedellytys tuen myöntämiselle on, että käytetään ulkopuolisia asiantuntijapalveluita ja valmennusta, joiden avulla kehitytään yrittäjänä. Hakemuksella tulee esittää asiantuntijapalvelun laajuus ja arvio kustannuksista.

    Osa-aikaisena yritystoimintana pidetään yritystoimintaa, johon käytetään työpanosta keskimäärin 10–35 tuntia viikossa. Osa-aikainen yritystoiminta voi olla myös osavuotista tai kausiluonteista. Osa-aikaisen yritystoiminnan on tarkoitus tuoda merkittävä osa tuen saajan toimeentulosta ja toisaalta osa-aikaiseen yritystoimintaa sitoutuu työaikaa.

    Osa-aikaisen yritystoiminnan tavoitteena tulee olla vähintään 10 000 euron liikevaihto. Myös osa-aikaisella yrittäjällä on oltava yrittäjän eläkevakuutus. Eläkevakuutuksen tulee olla voimassa viimeistään tukea maksettaessa.

    Tuki myönnetään 5 000 euroa vakioituna kertakorvauksena, joka maksetaan yhdessä erässä. Tuki voidaan samalle hakijalle myöntää vain kerran rahoituskauden aikana.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

  • Tuki päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen

    Tukea voidaan tuen hakijalle, joka työllistää itsensä päätoimisena yrittäjänä ja jolla ei ole merkittävää aikaisempaa yrittäjäkokemusta.

    Tuen hakijalla tulee olla tukea haettaessa y-tunnus. Tuen saajalla on oltava voimassa yrittäjän eläkevakuutus viimeistään tukea maksettaessa.

    Tukea voidaan käyttää asiantuntijapalveluiden ja valmennuksen hankkimiseen, tiedon hankkimiseen, toimitilojen ja laitteiden vuokriin rajatun ajan (muutama kuukausi) yritystä käynnistettäessä sekä aineisiin ja tarvikkeisiin. Tukea voi käyttää myös pienhankintoihin.

    Perusedellytys tuen myöntämiselle on, että käytetään ulkopuolisia asiantuntijapalveluita ja valmennusta, joiden avulla kehitytään yrittäjänä. Hakemuksella tulee esittää asiantuntijapalvelun laajuus ja arvio kustannuksista.

    Päätoimisena yritystoimintana pidetään yritystoimintaa, johon käytetään työpanosta keskimäärin yli 35 tuntia viikossa. Yritystoiminnan on tarkoitus tuoda pääasiallinen toimeentulo yrittäjänä.

    Päätoimisen yritystoiminnan tavoitteena tulee olla vähintään 15 000 euron liikevaihto.

    Tuki myönnetään 7 500 euroa vakioituna kertakorvauksena, joka maksetaan yhdessä erässä. Tuki voidaan samalle hakijalle myöntää vain kerran rahoituskauden aikana.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

  • Tuki uuden yritystoiminnan kokeiluun

    Tukea voidaan myöntää uuden yritystoiminnan kokeiluun henkilölle, jolla ei ole aikaisempaa yrittäjäkokemusta. Hänellä ei siten voi olla y-tunnusta tukea myönnettäessä. Jos kokeilu osoittaa, että tuen saaja olisi valmis ryhtymään yrittäjäksi, y-tunnuksen voi hakea kokeilun jälkeen. Kokeilun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse johtaa yrittäjäksi ryhtymiseen.

    Kokeilu sopii esimerkiksi yrittäjyydestä kiinnostuneelle työttömälle, nuorelle, opiskelijalle, alan vaihtajalle tai muulle yrittäjän uraa pohtivalle. Jos tuen hakija on työttömyysturvan tai vastaavan tuen piirissä, hänen tulee selvittää kyseiseltä tukiviranomaiselta mahdolliset rajoitukset kokeiluun ryhtymiselle.

    Kokeilun tavoitteena voi olla selvittää esimerkiksi onko hakijasta yrittäjäksi, riittävätkö tiedot ja taidot yritystoiminnan harjoittamiseen, onko suunnitelluilla palveluilla tai tuotteilla kysyntää ja markkinoita, toimisiko suunniteltu tapa myydä käytännössä tai onko suunniteltu tuotantotapa toimiva.

    Kokeilutukea voidaan käyttää asiantuntijapalveluihin, valmennukseen ja tiedon hankkimiseen, toimitilojen ja laitteiden vuokriin sekä aineisiin ja tarvikkeisiin tai muihin kokeilutoimenpiteisiin. Kaikkien hankintojen tulee kuitenkin olla sellaisia, että ne kohdistuvat vain kokeiluajalle. Tämän takia kokeilutukea ei voi käyttää esimerkiksi pienhankintoihin ja pysyvien nettisivujen hankkimiseen.

    Kokeilutuen toimenpiteiden tulee sisältää asiantuntijapalveluita. Muita toimenpiteitä voi olla mukana tasapainoisena kokonaisuutena. Kokeilun kesto voi olla enintään 4 kuukautta.

    Kokeilun jälkeen yrittäjäksi aikova voi hakea tukea joko osa-aikaisen tai kokoaikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen ja yritystoiminnan aloittamisen investointeihin.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Tuki myönnetään 2 500 euron vakioituna kertakorvauksena. Tuki maksetaan yhdessä erässä sen jälkeen, kun kokeilu on tukipäätöksen mukaisesti toteutettu. Kokeilutuki voidaan samalle hakijalle myöntää vain kerran rahoituskauden aikana.

  • Yritystoiminnan suunnitteluvaiheen tuki

    Tukea voidaan myöntää uuden yritystoiminnan suunnitteluun henkilölle, jolla ei ole aikaisempaa yrittäjäkokemusta. Hänellä ei siten voi olla y-tunnusta tukea myönnettäessä. Yrittäjä voi suunnitteluvaiheen jälkeen tai sen aikana hakea y-tunnuksen, mikäli haluaa ryhtyä yrittäjäksi.

    Tuen tarkoituksena on tarjota tuen saajalle asiantuntijapalvelu, jonka avulla hän voi pohtia, onko hänellä tai hänen ideallaan mahdollisuutta aloittaa yritystoiminta.

    JyväsRiihen linjauksen mukaisesti ei tueta sellaisen palvelun ostoa, jota on saatavilla ilmaiseksi, esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatimiseen saatava maksuton sparraus. Jos hakija on hyödyntänyt saatavilla olevan ilmaisen neuvontapalvelun, tukea voi kuitenkin saada perustellusta syystä.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Tukea voidaan myöntää vakioituna kertakorvauksena 1 000 euroa samalle hakijalle kerran rahoituskauden aikana.

    Tuki myönnetään ja maksetaan vakioituna kertakorvauksena, joka tarkoittaa, että tuki maksetaan yhdessä erässä sen jälkeen, kun tukipäätöksellä sovitut toimenpiteet on kokonaisuudessaan toteutettu.

  • Yritystoiminnan kehittämistoimenpiteen valmisteluvaiheen tuki

    Tukea voidaan myöntää mikroyritykselle tai henkilöhakijalle kehittämistoimenpiteiden valmistelussa tarvittaviin asiantuntijapalveluihin. Näiden avulla voidaan hioa liiketoimintasuunnitelmaa, suunnitella investointi-, kehittämis- tai käynnistyshanketta tai selvitellä rahoitus- ja tukivaihtoehtoja.

    Parhaiten tuki sopii toimivan mikroyrityksen kehittämis- tai investointihankkeen valmisteluun. Tällöin asiantuntijan avulla voidaan pohtia toteuttamisvaihtoehtoja ja selvitellä rahoitus- ja tukimahdollisuuksia. Tukea varsinaiseen hankkeeseen voi sitten hakea muualtakin kuin maaseuturahastosta.

    Tuki voidaan myöntää myös henkilöhakijalle, jolla ei vielä ole y-tunnusta. Tällöin tukea voi käyttää asiantuntijapalveluun, jolla valmennetaan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen tai jolla autetaan käynnistystuen hakemisen edellyttämien suunnitelmien laatimista. Tuki voidaan myös maksaa henkilöhakijalle.

    JyväsRiihen linjauksen mukaisesti ei kuitenkaan tueta sellaisen palvelun ostoa, jota on saatavilla ilmaiseksi, esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatimiseen saatava maksuton sparraus. Jos hakija on hyödyntänyt saatavilla olevan ilmaisen neuvontapalvelun, tukea voi kuitenkin saada perustellusta syystä.

    Hakemuksella tulee esittää asiantuntijapalvelun laajuus ja arvio kustannuksista. Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Tuki myönnetään 2 000 euron vakioituna kertakorvauksena, joka maksetaan yhdessä erässä. Tuki voidaan samalle hakijalle myöntää vain kerran rahoituskauden aikana.

  • Tuki omistajanvaihdoksen suunnitteluun

    Tukea voidaan myöntää yrityksen omistajanvaihdoksen suunnitteluun, kun ostettava yritys sijaitsee harvaan asutulla tai ydinmaaseudulla. Maaseutuluokituksen ja tukikelpoisen alueen voi tarkistaa Taajama-alueet ja maaseutuluokitus -kartasta. Tuki myönnetään yrityksen ostoa suunnittelevalle. Tuen hakija voi olla joko henkilöhakija, jolla ei ole y-tunnusta, tai mikroyritys. Tuen hakija voi olla kotoisin harvaan asutun tai ydinmaaseudun ulkopuolelta.

    Tukea voidaan myöntää myös ostettavan yrityksen vähemmistöosakkaalle, jonka omistusosuus yrityksestä on tukea haettaessa enintään 25 prosenttia.

    Tukea myönnetään omistajanvaihdoksen valmisteluun liittyvien asiantuntijapalveluiden hankkimiseen. Asiantuntijan apua voidaan käyttää yrityksen hinnan määrittelyyn, yrityskauppaneuvotteluihin, rahoituksen suunnitteluun, verotukseen liittyviin asioihin, kauppakirjojen valmisteluun tai muuhun yrityksen ostamiseen liittyvään neuvontaan. Hakemuksella tulee esittää asiantuntijapalvelun laajuus ja arvio kustannuksista.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan. Yrityskaupan ei tarvitse toteutua hankkeen toteutusaikana.

    Tukea voidaan myöntää 2 500 tai 5 000 euroa vakioituna kertakorvauksena, kuitenkin samalle tuen saajalle yhteensä enintään 5 000 euroa rahoituskauden aikana.

  • Maatalouden kokeilutuki

    Tukea voidaan myöntää maatalouden alkutuotantoa koskevaa pienimuotoiseen kokeiluun. Maatalouden kokeilutuki on tarkoitettu maatalouden alkutuotantovaiheeseen, ei jalostusvaiheeseen.

    Kokeilutuen voi hakijana voi olla maatila tai yritys y-tunnuksella tai yksityinen henkilö henkilötunnuksella. Kokeilutuen saajalta ei edellytetä maatilan omistamista tai pinta-alatukikelpoisen maatalouden harjoittamista.

    Kokeilutukea voidaan käyttää asiantuntijapalveluihin ja muuhun tiedon hankintaan, pellon, toimitilojen, koneiden tai laitteiden vuokriin, aineisiin ja tarvikkeisiin sekä pienhankintoihin, joiden taloudellinen käyttöikä rajoittuu kokeiluaikaan. Kokeilun kesto voi olla enintään 3 vuotta.

    Tukea ei voida myöntää maatilan tavanomaiseen ja vakiintuneeseen maataloustoimintaan. Tukea ei myönnetä maataloustuotteiden jalostukseen. Kokeilutukea ei voida myöntää sellaisiin toimenpiteisiin, jotka tähtäävät kaupallisessa mittakaavassa tapahtuvaan tuotantoon kokeilun aikana. Kokeilutuen toimenpiteinä tehtävät hankinnat tulee rajata hankintoihin, joiden käyttöaika rajautuu kokeilun toteuttamisen aikaan. Kone- ja laitehankintoja tai eläinten hankintaa ei voida sisällyttää kokeilun toimenpiteiksi.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Tukea voidaan myöntää kokeilun laajuuden mukaan 2 500, 5 000 tai 7 500 euroa, kuitenkin niin, että tuki yhteensä voi olla samalle tuensaajalle rahoituskauden aikana enintään 7 500 euroa.

    Tuki myönnetään ja maksetaan vakioituna kertakorvauksena, joka tarkoittaa, että tuki maksetaan yhdessä erässä sen jälkeen, kun tukipäätöksellä sovitut toimenpiteet on kokonaisuudessaan toteutettu.

  • Investointituki

    Investointitukea voidaan myöntää sekä toimintaa aloittavalle yritykselle että toimivalle yritykselle. Leader-investointitukia voivat hakea pääsääntöisesti enintään 5 henkilötyövuotta työllistävät yritykset.

    Investointien kustannukset voivat olla 5 000–100 000 euroa, kun tukea haetaan Leader-ryhmältä. JyväsRiihen alueella tuki on pääosin 20 %, mutta ydinmaaseudulla tuki voi olla 25 % ja harvaan asutulla maaseudulla 30 %. Maaseutuluokituksen voi tarkistaa Taajama-alueet ja maaseutuluokitus -kartasta.

    Tukea voi saada sekä aineellisiin että aineettomiin investointeihin. Aineelliset investoinnit voivat olla esimerkiksi koneita, kalustoa, rakentamista ja rakennusten hankintaa. Aineettomat investoinnit taas voivat olla esimerkiksi patentteja, valmistusoikeuksia, tietokoneohjelmistoja ja muita aineettomia käyttöomaisuuksia.

    Yritysrahoitus on harkinnanvaraista tukea. Tuen edellytyksenä on, että yrityksellä arvioidaan olevan edellytykset jatkuvaan, kannattavaan toimintaan ja että tuella on olennaista merkitystä yritysten perustamiselle, kasvulle tai kehittymiselle.

    Tukea ei myönnetä, jos alalla ja paikkakunnalla on kilpailua, vaikka hakevalla yrityksellä olisikin edellytyksiä menestyä kilpailussa. Kilpailutilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

    Lue lisää investointituki-sivulta

  • Yritys- ja viljelijäryhmähankkeet

    Yritys- ja viljelijäryhmähankkeilla edistetään maaseudun elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä, elinkeinojen kilpailukykyä sekä yrittäjien hyvinvointia. Hankkeissa 3–10 yritystä kehittää yhdessä toimintaansa. Hankkeessa yritysten toimintaa kehitetään erityisesti yhteisillä kehittämistoimenpiteillä ja tarvittaessa lisäksi yrityskohtaisilla kehittämistoimenpiteillä. Tuki yritys- ja viljelijäryhmähankkeisiin on 75 % prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista.

    Yritysryhmähankkeen tavoitteena voi olla tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen, tuoteperheen suunnittelu tai muu vastaava kehittäminen. Viljelijäryhmähankkeen tavoitteena voi taas olla esimerkiksi tuotannollisen yhteistyön kehittäminen.

    Hankkeen hallinnoijan tulee olla jokin kehittämisorganisaatio, kuten kunta, kehitysyhtiö tai yrittäjäyhdistys. Hankkeeseen osallistuva yritys ei voi olla hankkeen hallinoja. Hallinnoja kokoaa yritysten kehittämistarpeet hankkeeksi. Hallinnoijan tehtävänä on suunnitella yhdessä yritysten kanssa yhteinen kehittämisosio, koota yrityskohtaiset toimenpiteet ja laatia hankkeen kustannusarvio. Hankkeen kokoamiseen on mahdollista hakea 5 000 euron valmistelurahaa.

Hae sivuilta