JyväsRiihi logo
Ihmisiä ja poni

Poneista potkua nuorille

Poneista potkua nuorille –hanke on otettu iloisesti vastaan Keski-Suomessa. Hankkeen edetessä olemme huomanneet ponien ja ponimaailman kiinnostavan laaja-alaisesti lapsia ja nuoria niin kaupungissa kuin maallakin.

Kerhot, kouluvierailut, retket ja osallistumiset eri tapahtumiin ovat olleet monella tapaa opettavaisia. Lapset ja nuoret ovat päässeetLapsi halaa ponia vaikuttamaan tapahtumien suunnitteluun, järjestelyihin ja toteutukseen. Lasten ja nuorten ääni vaikutti olennaisesti myös Ponikuninkuusravien onnistumiseen, sillä lapset ja nuoret olivat mukana suunnittelupalavereissa ja sieltä saatiin näkökulmaa, millainen on nuorten mukaan kiinnostava valtakunnallinen ponitapahtuma.

Poniajokurssilla onnistumisen kiljahduksia kuultiin, kun poni saatiin itsenäisesti valjaisiin ja lapsi pääsi ohjastamaan ponia ensimmäisen kerran raviradalle.

Kouluvierailun huippuhetkiä oli erään lapsen ensikosketus eläimeen, sen pehmoinen ja lämmin turkki sekä ponin rauhallinen olemus. Halaus olisi voinut kestää useamman minuutin. On tullut selväksi, ettei nuorison ja ponin kohtaamisissa tärkeintä ole ajaminen, ratsastus tai kilpailut. Tärkeintä on eläin, siihen tutustuminen, kosketus ja läsnäolo. Aika menee kuin siivillä ja usein kohtaamisen jälkeen paras palaute on hymyilevät kasvot.

On myös ollut mahtava huomata nuorten aktiivisuus ja oma-aloitteisuus. Eräässä kerhossa vanhemmat lapset haluavat toimia apuohjaajina ja suunnitella pienemmille teematunteja. Innokkaat poninuoret asuvat ympäri Keski-Suomea ja he ovat alkaneet pitää omia kerhoja kotipitäjissään kaveripiirilleen. Myös lasten omat keppihevosleirit kuuluivat monen harrastajan kesään.

Syksy etenee, kerhot ja toiminta jatkuvat. Monta kohtaamista lasten ja nuorten kanssa on vielä edessä ja raviurheilun nuorisotoiminnan kehitys jatkuu!

Poneista potkua nuorille -hankkeessa kehitetään Keski-Suomen raviurheilun nuorisotoiminta ja käynnistetään ponikerhotoimintaa Killerin hevosurheilukeskuksessa sekä Laukaassa, Uuraisilla ja Korpilahdella. Hanke on saanut maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä.

Kirjoittaja
Suvi Rautiainen
Poneista potkua nuorille -hanke / Keski-Suomen hevosjalostusliitto ry

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta