JyväsRiihi logo
Perttulan tilan omistajat

Maalaismiljööstä liiketoimintaa

Perttulan tilan sisarukset aloittivat perustamistuen avittamana yritystoiminnan kotitilallaan. Perttulassa uskotaan maalaismiljöön vetovoimaan.

Perttulan tila Laukaan Leppävedellä on ollut aktiivinen toimija alueellaan jo vuodesta 1780 lähtien. Tilalla on viljelty maata ja hoidettu eläimiä. Viime keväänä tilalla alettiin palvella myös yrityksiä ja muita yhteisöjä tarjoamalla niille puitteet erilaisille tilaisuuksille ja tapahtumille. Pienempiin tapahtumiin ja kokouksiin Perttulan tilalta järjestyy myös tarjoilut omin voimin. Isompiin tapahtumiin tarjoilu tilataan yhteistyökumppaneilta.

Samoihin aikoihin yritystoiminnan aloittamisen kanssa tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jonka myötä tilan omistus siirtyi vanhemmilta kolmelle tyttärelle. Riina Prittinen on yksi heistä. Hän kertoo, että tapahtumien järjestäminen ja tilojen vuokraaminen tuntuu heille hyvin luontaiselta, sillä Perttulan tila on toiminut iät ja ajat suvun juhlapaikkana. Koko sisarusparven häätkin on järjestetty kotitilalla.

– Uskomme, että luonnossa liikkuminen, hyvinvointi ja maalla olevat arvot tulevat olemaan entistäkin vahvemmassa roolissa tulevaisuudessa. Siksi luotamme siihen, että tällaiselle yritystoiminnalle on kysyntää, Prittinen sanoo.

Asiantuntijat apuna brändin luomisessa

Idea yritystoimintaan syntyi osittain pakon sanelemana.

– Tiesimme, että maanviljelyllä ei enää pärjää, mutta emme missään nimessä halunneet luopua kotitilastamme. Niinpä päätimme kehittää myös muuta toimintaa maatilayhtymän lisäksi. Meillä viljellään toki edelleen, pääasiassa kauraa ja ohraa. Osa pelloista kasvaa nurmea, sillä sitä hyödynnetään talon lämmittämiseen biokaasulla, Prittinen kertoo.

Nyt Perttulan väki vaikuttaa tyytyväiseltä yritystoiminnan aloittamiseen. Palaute asiakkailta sekä tilalla käyneiltä yritysvierailta ja tyhy-ryhmiltä on ollut hyvää, ja toiminta on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Viimekesäinen kahvilakokeilu houkutti uusia kävijöitä ja nyt työn alla on joulupuoti ja -kahvila, jota sisarukset ovat harrastuspohjalta pyörittäneet jo kymmenkunta vuotta.

Tulevaisuudessa Perttulassa on tarkoitus suunnata entistä enemmän markkinointiponnisteluja kansainvälisten asiakkaiden ja uusien yritysasiakkaiden tavoittamiseen.

– Tietysti myyntityö vaatii aika paljon aikaa, ja varsinkin kun vain yksi meistä kolmesta työskentelee tilalla kokopäiväisesti, ajankäytön joutuu puntaroimaan tarkkaan, hän sanoo.

– Onneksi olemme saaneet apua imagon ja brändin luomiseen asiantuntijoilta. Sen mahdollisti meille myönnetty yrityksen perustamistuki Leader JyväsRiihen kautta. On suuri apu, kun voi istua ammattilaisen kanssa rauhassa alas ja käydä läpi asioita.

Teksti Maria Markus, kuva Tuomas Mikkonen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta