Porukka Walesin lipun kanssa.

Resurssiviisaita unelmia

Kiertotalous tarkoittaa materiaalien tarkkaa ja tehokasta käyttöä, kierrättämistä, korjaamista ja kunnostamista, tavaroiden ja palveluiden jakamista – sitä, että valmistettu hyödyke säilyisi pitkään alkuperäisessä käytössä, hukkaa syntyisi vähän ja valmistusprosessit olisivat tehokkaita.

Yrityksissä kiertotalous vaatii usein muutosta ajattelussa, ja uusia yritysideoita voi syntyä kiertotalouden pohjalta. Jyvässeudulla toimivat Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry. ja Jyvässeudun 4H-yhdistys vahvistavat nuorten yrittäjyys- ja työelämätaitoja kestävän elämäntavan, kiertotalouden ja nuorten paikallisyhteisöjen näkökulmasta ReWiVisions-hankkeessa.

Resurssiviisaita unelmia (resource wise visions) tavoittelevassa hankkeessa rohkaistaan ja osallistetaan nuoria kehittämään uusia ratkaisuja ja liiketoimintaideoita omalla asuinalueellaan esimerkiksi järjestämällä vierailuja kiertotalouden alalla toimiviin yrityksiin ja oppilaitoksiin. Kansainvälisillä vaihdoilla haetaan oppia muualta Euroopasta, tuodaan vieraita Suomeen katsomaan täkäläisiä käytäntöjä sekä saadaan nuoret kohtaamaan ja aitoon tiedonvaihtoon.

Kaksi kiertotalouteen liittyvää nuorisovaihtoa on jo toteutettu. Suomesta Kosovoon suuntautuneella matkalla nuorten aikuisten klubiporukka tutustui kestävää kehitystä toteuttaviin yrityksiin. Walesista saapui ryhmä lukiolaisia Pembrokeshire collegesta viettämään viikkoa Muuramen lukiolaisten kanssa. Vieraiden kanssa tutustuttiin Mustankorkean jätekeskuksen toimintaan, ja ammatillisen oppilaitoksen, Gradian kampuksella tutkittiin opiskelijoiden ylijäämämateriaaleista luomia tuotteita. Viikon aikana opiskelijat kehittelivät ryhmissä kestävän kehityksen yritysideoita, joita esiteltiin asiantuntevalle raadille.

– Viikko opetti paljon kaikenlaista. Sain varmuutta vuorovaikutukseen niin englanniksi kuin äidinkielellänikin. Opin tietysti kiertotaloudesta, kestävästä kehityksestä ja yrittäjyydestä sekä Walesin kulttuurista. Täytyy todeta, että opin huimasti uutta myös Keski-Suomesta. Huomasin, että ihmiset voivat ymmärtää toisiaan hyvin erilaisista taustoista huolimatta. En osannut etukäteen odottaa, kuinka hieno kokemus projektista oikein tulisi, kertoo 17-vuotias Titta Holopainen.

– Yksi suurimmista hyödyistä tällaiseen projektiin osallistumisessa on mielestäni se, että siinä saa kokemusta kansainväliseen kanssakäymiseen ja oppii kulttuurien kohtaamisesta. Henkilökohtaisesti tärkeäksi koin myös joustavuuden ja itseluottamuksen kehittymisen. Kun viikon viettää arjesta poikkeavalla tavalla ihan muussa toiminnassa, ajatukset tuulettuvat mukavasti.

Hankkeen aikana on syntynyt jo 25 uutta 4H-yritystä, eli on saatu huima kasvu Jyvässeudun 4H-yhdistyksen yritysten määrään, joka on nyt jo 60. Uudet 4H-yrittäjät ovat löytäneet ympäristöystävällisiä ratkaisuja yrityksissään.

Hankkeessa luodaan myös kiertotalousyrittäjyyden työskentelymalli kasvatusalan ammattilaisille ja muille nuorten parissa työskenteleville. Videomateriaalia on kuvattu jo hankkeen molemmissa nuorisovaihdoissa ja siihen haastatellaan nuoria, yrittäjiä sekä kestävän kehityksen parissa työskenteleviä.

Hanke on saanut maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä.

Teksti ja kuva: Pia Kautto

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta