IkiOma Ikä ry, IkiOma ArkiLuonto -hanke

Arkiluonto löytyy läheltä – Luonnon hyvinvointivaikutuksia ikääntyville

Laura Syren
IkiOma Ikä ry:n toiminnanjohtaja Laura Syrén.

Luonnon hyvinvointivaikutuksia hakevan ei tarvitse lähteä kansallispuistoihin asti vaeltelemaan, vaan kokemuksia voi etsiä läheltä arkiluonnosta. Arkiluonnolla viitataan aivan jokaisen lähellä olevaan luontoon, on se sitten virallinen luontopolku, läheinen puisto, pihapiirin kaunis puu tai ikkunasta avautuva maisema.

– Luonto on ympäristönä kovin merkityksellinen suurimmalle osalle meistä, kuten myös ikääntyville, ja sen hyvää tekevät vaikutukset tunnetaan jo laajasti, IkiOma Ikä ry:n toiminnanjohtaja Laura Syrén toteaa.

Yhdistyksen IkiOma ArkiLuonto -hankkeessa edistettiin ikäihmisten luontoyhteyttä ja hyvinvointia. Hankkeen aikana järjestettiin toimintaa ikääntyville ja työpajoja ikääntyvien kanssa työskenteleville. Lisäksi hankkeessa kartoitettiin alueen luontokohteita ja viestittiin aktiivisesti arkiluonnon vaikutuksista ikääntyvien hyvinvointiin. Hanke sai EU:n maaseuturahaston rahoitusta Leader JyväsRiiheltä, ja hankkeen toiminta-alueena oli koko JyväsRiihen alue.

Tapahtumia ja työpajoja

Hankkeessa järjestettiin ikääntyville tapahtumia ja toimintaa erilaisissa luontoympäristöissä. Osallistujat pääsivät mm. kokeilemaan lumikenkiä, kuuntelemaan livemusiikkia ulkoilmassa sekä luonto- ja veneretkeilemään. Tarkoituksena oli tutustuttaa ikääntyviä lähialueen luontokohteisiin ja antaa ideoita siihen, kuinka luontokokemuksia voisi lisätä omaan arkeen. Tapahtumissa oli hyvin osallistujia, ja ne saivat kiitosta hyvästä tunnelmastaan. Syrén iloitsee, että palautteista kuului juuri tavoitteiden mukaiset asiat:

– Saimme kuulla useammassa paikassa, että enpä ole tällaisesta paikasta tiennyt, ja että tänne täytyy tuoda myös lastenlapset.

IkiOma Ikä ry:n IkiOma ArkiLuonto -hanke
Laskiaistapahtuma Kiviönniemen laavulla sisälsi ruokailut, ohjatun Sibeliusboksi -harjoituksen ja mahdollisuuden kokeilla lumikenkiä.

Viisiosainen Meidän Luonto -työpajasarja taas oli tarkoitettu kaikille hankealueen toimijoille ja yhteisöille, joilla oli kiinnostusta lisätä luontokokemuksia osaksi ikääntyvien toimintaa. Palautteiden perusteella työpajoihin osallistuneet saivat toimintaansa uusia ideoita ja virtaa päivittäiseen työhönsä. Työpajat järjestettiin hankkeen hengen mukaisesti aina luontokohteissa.

Luontokartoitusta ja -reseptejä

Hankkeessa kartoitettiin JyväsRiihen toiminta-alueen luontokohteita, reittejä, maisema-alueita ja puistoja. Tarkoituksena oli selvittää kuinka kohteet soveltuvat eri toimintakykyisille henkilöille, ovatko ne esteettömiä ja kuinka monipuolisen luontokokemuksen ne voivat antaa. Hankkeessa luotiin myös luontokohteiden havainnointilomake, jota kohteiden ylläpitäjät voivat hyödyntää viestinnässä.

– Alueella on todella laaja potentiaali ja valtavasti kauniita luontokohteita, mutta niistä ei välttämättä kerrota riittävän selkeästi ikääntyviä ajatellen. Usein ikääntyvien puolesta myös päätetään, sopiiko joku heille tai ei, ilman että muistetaan kohderyhmän laajuus ja monimuotoisuus, Syrén sanoo.
Hankkeessa kartoitettiin yli sata luontokohdetta, joita myös arvioitiin luontokohteiden havainnointilomakkeella. Kohteita arvioimalla niistä tuotettiin neutraalia tietoa, jonka avulla jokainen voi itse arvioida, onko paikka itselle saavutettavissa tai kiinnostava.

Yhtenä hyvänä arkiluontokohteena Syrén vinkkaa Kiviönniemen laavun Korpilahdella. Paikka on helposti löydettävissä ja parkkipaikalta on lyhyt, tasainen matka laavulle järven rantaan. Paikasta avautuu myös mitä upeimmat maisemat.

IkiOma Ikä ry, IkiOma ArkiLuonto -hanke
Ylisukupolvinen Suomen luonnon päivän tapahtuma järjestettiin Vaarunhovissa.  Päivän aikana osallistujat pääsivät kuuntelemaan livemusiikkia järven rannalla ja tutustumaan Vaarunvuorten luontoon biologin kanssa.

Hankkeessa työstettiin lisäksi arjen luontoreseptejä, jotka toimivat oivalluttajina luonnonläheisten kokemusten ja hetkien loihtimiseksi jokaisen arkeen. Luontoresepteistä löytyy mm. ideoita rollaattorin tai pyörän somistamiseen kukilla, vinkkejä luonnon havainnointiin ja reseptejä uudenlaisiin retkieväisiin.

IkiOma ArkiLuonto -hankkeessa tuotetut materiaalit, kuten kartoitetut luontokohteet, kohteiden havainnointilomake ja luontoreseptit, löytyvät yhdistyksen nettisivuilta.

 

IkiOma Ikä ry:n sivut

Teksti: Minna Karjalainen ja Laura Syrén

Kuvat: IkiOma ArkiLuonto -hanke

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta